Правителството подготвя закриване на Националния компенсационен жилищен фонд, става ясно

...
Правителството подготвя закриване на Националния компенсационен жилищен фонд, става ясно
Коментари Харесай

Готви се закриване на Националния компенсационен жилищен фонд

Правителството приготвя закриване на Националния компенсационен жилищен фонд, излиза наяве от проекторешение, оповестено на уеб страницата на Министерството на финансите, предава

В претекстовете за постановлението е записано, че фондът е на практика неработеща конструкция и само води до разноски в хазната.

Закриването му бе дебатирано при гласуването на Бюджет 2022-ра и точно тогава омбудсманът Диана Ковачева изрази позиция, че е нужна нова конструкция, защото при нея непрестанно идват сигнали от хора, които имат така наречен лихвоточки.

Структурата бе основана при започване на 90-те години и задачата ѝ бе да компенсира всички, които имат насъбрани лихвоточки преди 1989 година, когато в Държавната спестовна каса хората имаха жилищно-спестовни влогове и трупаха такава рентабилност.

През годините последваха няколко акции по погашение на отговорности, като в последния лист от 2010 година бяха включени над 150 000 влога. Тъй като притежателите им трябваше да дават отговор на редица условия, свързани с притежавани от тях парцели, немалка част бяха изгубени.

В проектопостановлението за закриването на фонда се планува в период от три месеца от назначението ѝ ликвидационна комисия да уреди въпросите, свързани с имуществото, правата и отговорностите на фонда, и да изготви финансови доклади и ликвидационен баланс.

Тя би трябвало също да изготви описи на парцелите и движимите движимости, предоставени за ръководство на фонда и да съобщи архива му, след което да закрие употребените от фонда банкови сметки.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР