Правителството подготвя нов пакет от антикризисни мерки за бизнеса и

...
Правителството подготвя нов пакет от антикризисни мерки за бизнеса и
Коментари Харесай

Заради инфлацията: Властта подготвя антикризисни мерки

Правителството приготвя нов пакет от антикризисни ограничения за бизнеса и семействата да се оправят с растящата инфлация.

Финансовият министър Асен Василев заяви, че ограниченията ще са подготвени до десетина дни, само че ще би трябвало да минат за утвърждение от Народното събрание. Те ще стартират да работят преди актуализация на бюджета от юли.

" Инфлацията не е краткотрайно събитие и военният спор в Украйна няма да бъде позволен в идващите няколко месеца. Той ще бъде нескончаем от вида на военните спорове в Босна, Сирия, Чечня. Затова би трябвало по-сериозен общоевропейски метод и координарани решения, с цел да не се получат несъответствия в обособените страни-членки ", съобщи Василев.
Във вторник МФ разгласява пролетната си макроикономическа прогноза, съгласно която средногодишната инфлация за 2022 година ще бъде 10.4% - надалеч над заложените в бюджета 5.6%.
По думите на финансовия министър българският бизнес е получил досега най-широката антикризисна стратегия в Европейски Съюз като дял от Брутният вътрешен продукт. Става дума за обезщетенията за увеличената цена на електрическата енергия, помощите за топлофикациите поради природния газ, както и обезщетенията на ЕРП-та поради арестуваните цени на тока за бита на равнището от юли 2021 година Всичко това е на стойност съвсем 4 милиарда лева или 3% от Брутният вътрешен продукт, съобщи Василев. 

Той напомни още, че КЕВР и енергийното министерство създават механизъм и законови промени, с които бизнесът ще може да купува дълготрайно по-евтина електоренергия, вместо да чака обезщетения.

Отделно министерството на земеделието предприемало ограничения за обезпечаване на по-евтини торове за земеделските стопани.

Василев обаче не загатна какво се случва със схемата за изкупуване на близо 1 млн. тона пшеница и слънчоглед. Първоначалната скица се провали, откакто определената компания " Сортови семена " отхвърли да взе участие в договорката. Тя бе сменена с друга държавна компания - " Врана ", само че към момента няма информация да е декларирала количества зърно на Софийска стокова борса.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР