Правителството отпуска допълнителни 860 млн. лв. заради кризата с цените

...
Правителството отпуска допълнителни 860 млн. лв. заради кризата с цените
Коментари Харесай

Кабинетът отпуска допълнителни 860 млн. лева заради скъпия ток

Правителството отпуска спомагателни 860 млн. лева поради рецесията с цените на тока. Това съобщи министър председателят Кирил Петков след последното за тази година заседание на Министерския съвет. Той акцентира, че средствата ще бъдат нужни на бизнеса, с цел да преодолее шока от нарасналите цени на силата. " Абсолютно сме наясно, че сега доста от бизнесите имат големи усложнения с покриването на своите енергийни разноски ", добави министър председателят.

На днешното държавно съвещание е взето и решение за разпределяне на спомагателни 120 млн. лева за продължение на мярката 60/40, с цел да бъдат поддържани равнищата на претовареност в страната. Подкрепата ще засегне към 80 000 работещи. Ще се провиснал и спомагателни 750 млн. лева с цел да може да бъдат обезпечени коронавирус добавките от 60 лева и да няма понижение на пенсиите. 

Имаме три седмици, в които би трябвало да увеличим имунизацията оптимално, изключително за възрастното население. Това е единственият метод да предотвратим запълването на лечебните заведения, прекъсването на стопанската система и затварянето на учебните заведения, акцентира министър-председателят.  Добавката от 75 лева ще бъде за всички, които ще се имунизират от 1 януари, за всички, които към този момент са си сложили три дози и за всички, на които следва да си сложат трета доза. " С специалистите обсъдихме да съкратим периода сред втора и трета доза ", изясни министър председателят. Хората, които се имунизират през януари, ще получат добавките още през февруари.

Министърът на енергетиката Александър Николов посочи, че отпуснатите средства за отоплителния сезон ще достигнат милиард и половина лв. - планувано е непосредствено погашение на трудовите дефицити в енергоразпределителните сдружения и понижаване на цените. Отвъд ограниченията за електрическа енергия, ще бъдат подкрепени и потребителите на природен газ. 

В очакване сме на нова вълна и сме длъжни да подготвим всички средства и запаси, с цел да може обществото да премине през тази вълна с най-малки загуби, сподели здравният министър Асена Сербезова. Тя акцентира и потребността от имунизация. И се обърна към по-възрастните, тъй като във всички статистики това са хората, които " са най-уязвими във връзка с болесттите, имат и други съпътстващи болести и в действителност в лечебните заведения това е и популацията, което най-често се усложнява ". Секвенирането на коронавирус пробите се чака след Нова година и тогава ще се разбере дали в България има инфектирани с варианта Омикрон. Очаква се да се увеличи равнището на имунизирането поради настъпването на новата вълна и поради финансовите тласъци, сподели още здравният министър.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР