Правителството отново одобри предложенията на Министерството на правосъдието за изменения

...
Правителството отново одобри предложенията на Министерството на правосъдието за изменения
Коментари Харесай

Правителството отново одобри механизма за разследване на главния прокурор

Правителството още веднъж утвърди предложенията на Министерството на правораздаването за промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с повишението на успеваемостта на наказателното произвеждане и регламентиращи ефикасен механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници.

Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на правораздаването Крум Зарков.

" Законопроектът планува углавен арбитър от Върховния касационен съд (ВКС), от апелативен или областен съд, само че с сан на висш арбитър, да управлява следствие против основния прокурор или негов заместител, когато има съображение за това.

Той ще бъде краткотрайно назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура и ще се дефинира на инцидентен принцип по лист, авансово утвърден от общото заседание на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд, всред хората, дали единодушието си за включване им в този лист ", обясни министър Зарков.

Той напомни, че този законопроект беше импортиран в предходното Народно заседание и гласуван само на първо четене, само че заради прекратяването на мандата на законодателния орган процедурата не беше доведена до дъно.

" Това е законопроектът, който ще смъкна от гърба ни над 70 неоправдателни решения против България. Той има и символно значение. За него се приказва доста и откакто завърши Народното събрание ", означи още Крум Зарков.

Правосъдният министър добави, че без тази законопроект няма да има правосъдна промяна в страната, защото той е " лакмус за съществуването на политическа воля " за реализирането ѝ.

Крум Зарков изрази вяра предложенията за нормативни промени да бъдат съществено разисквани и признати още в първите месеци на идващото Народно заседание.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР