Правителството отново намери начин да спести от най-уязвимите групи. Обещанията

...
Правителството отново намери начин да спести от най-уязвимите групи. Обещанията
Коментари Харесай

Личните асистенти останаха излъгани за обещаните заплати

Правителството още веднъж откри метод да спести от най-уязвимите групи. Обещанията на обществения министър Деница Сачева от предходната есен за заплащането на персоналните асистенти се разминаха с действителността, научиха по сложния метод десетки хора с увреждания и техните близки. Вместо обещаните от Сачева 930 лева, тези дни асистентите бяха сюрпризирани с контракти за много по-ниска заплата - към 790 лева Увеличението по отношение на предходната година трябваше да бъде съвсем 200 лева - сериозна сума за тези хора, само че в последна сметка се оказа по-малко от 60 лева Така измежду фамилиите, които се грижат за свои близки с увреждания, още веднъж се натрупа неодобрение.

Тази година беше основна за относително младия закон за персоналната помощ, прочут като закона на майките и Мая Манолова - трябваше да влезе в действие промяна в даването на персонален помощник въз основата на самостоятелна оценка на потребностите. Миналата есен обаче общественият министър Деница Сачева разгласи, че прекомерно общите текстове ще доведат до такава степен 670 000 българи да получат право на денонощна асистентска услуга на непостижима за бюджета цена - 30 милиарда лева С тази апокалиптична картина като претекст тя задвижи промени в закона, като при представянето им разгласи, че заплащането на персоналните асистенти се усилва на 930 лева След внасянето на законопроекта в Народното събрание обаче се видя, че в противен случай - коефициентът за възнаграждението в действителност се понижава.

Заплащането на персоналните асистенти зависи от минималната часова работна заплата и посочен в закона коефициент, който беше 1,2 за 2020 година и трябваше да стане 1,4 за 2021 година Така при оптимален брой часове - 168 часа месечно, тази година сумата на човек щеше да стане 922 лева по линия на по-високата минимална заплата (часовата ставка се увеличи на 3,92 лева.) и на по-високия коефициент. Това щеше да бъде съществено нарастване по отношение на заплащането за 2020 година, когато цялостен брой часове носеха 738 лева (при минимална часова ставка от 3,66 лева и коефициент 1,2) С един незврачен параграф обаче държавното управление застопори коефициента на 1,2 и млъкна на тематика заплати. Така възнаграждението на персоналните асистенти се оказа 790 лева, т.е. нарастването едвам надвишава 50 лева, вместо да приближава 200 лева, както твърдеше министърът.

Българска социалистическа партия направи скандал от закона при гласуването в Народното събрание, само че ръководещите бяха непреклонни. Аргумент за пониженото възнаграждение публично липсва, а от пререканията се разбра, че в тази ситуация е преценено, че нарастването по линия на минималната заплата е задоволително. " Да, за 2021 година замразяваме коефициента на 1,2, само че не го отменяме, през 2022 година ще продължи с 1,4 ", беше един типичен коментар на зам.-министър Адриана Стоименова в обществената комисия.

" Заблуждавате българските жители. Обещавахте 930 лева и по време на първо четене. Ами изкарайте си калкулаторите ", възмути се Надя Клисурска-Жекова ( " Коалиция за България " ). " Смятате ли, че човек, който прави тази работа - извънредно характерна и тежка, може да поеме уговорката да работи за 600 лева тази работа? ", попита тя ръководещите. Подобни са мненията и в обществените канали на министерството.

ПРЕДИСТОРИЯ

Заплащането е следващ проблем пред персоналната помощ. По-малко от половината хора с право на помощник се взеха решение да аплайват по новия закон, тъй като в него бе планувано човек да преотстъпва на общините добавката за непозната помощ, в случай че получават такава от Национален осигурителен институт (около 100 лева.), а децата с най-тежки увреждания би трябвало да се простят с до 380 лева от помощите, които им се поставят по решение на Борисов от 2016 година (930 лева.). За доста фамилии това са пари, без които не могат да покрият неотложните си разноски, само че държавното управление доста държи да не ги финансира двойно. Заради това вместо 80 000, колкото бяха имащите право на помощник предходната година, по закона аплайваха единствено 32 385 души.

БЮДЖЕТ

За тази година за застраховане на закона за персоналната помощ има запас от 214.6 млн. лева Отделно в общините има спомагателен запас за персонални асистенти от 87 млн. лева За съпоставяне за 2020 година общественото министерство разполагаше с 92 млн. лева по тази линия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР