Правителството отложило най-голямата заря в Европа“ заради предупреждения за лошо

...
Правителството отложило най-голямата заря в Европа“ заради предупреждения за лошо
Коментари Харесай

Уволниха главния метеоролог на Унгария заради грешна прогноза

Правителството отсрочило „ най-голямата заря в Европа “ поради предизвестия за неприятно време

Двамата най-високопоставени метеорологични специалисти в Унгария бяха уволнени поради грешна прогноза за времето, която провокира политически скандал, съобщава BBC.

По мотив на националния празник на страната, Деня на Свети Стефан, предходната събота в Будапеща беше проведена „ най-голямата заря в Европа “. Но седем часа преди плануваното начало държавното управление отсрочи събитието, базирайки се на предизвестия за неприятно време.

Времето обаче остана безшумно, което докара до уволненията на началника и зам-началника на метеорологичната работа.

Около 40 000 фойерверки трябваше да бъдат изстреляни от 240 точки по продължение на 5 километров сектор от река Дунав в централната част на Будапеща, като нормално пирошоуто се гледа от до два милиона души.

Правителството отсрочи събитието за една седмица заради предизвестията за рисково време, които получи.

Но бурята, планувана от Националната метеорологична работа, промени посоката си и вместо това връхлетя елементи от източната част на Унгария, като в столицата остана безшумно. Службата разгласява обществено опрощение на страницата си във Фейсбук в неделя, обяснявайки, че се е случил „ минимум евентуалният “ резултат и че несигурността е част от прогнозата за времето

Но беше прекомерно късно.

В понеделник министърът на нововъведенията Ласло Палкович уволни шефовете на службите с неотложен резултат.

Реакцията в Унгария е смесена.

Близо 100 000 души бяха подписали петиция, призоваваща фойерверките да бъдат анулирани по време на война в прилежаща Украйна и строги икономии вкъщи.

Поддръжниците на държавното управление обаче бяха гневни от хипотетичната несръчност на синоптиците и се надяват, че ще видят зарята, както е планувано идната събота.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР