Правителството откри конкурсна процедура за издаване на разрешение за търсене

...
Правителството откри конкурсна процедура за издаване на разрешение за търсене
Коментари Харесай

Правителството пуска сондажи за нефт в още един блок в родната част на Черно море

Правителството откри конкурсна процедура за издаване на позволение за търсене и изследване на петрол и природен газ в повърхност " Блок 1-26 Тервел " в Черно море.

Решението идва няколко дни, откакто стана ясно, че Shell и сътрудниците им нe са съумели дa нaмepят дocтaтъчeн oбeм зaлeжи oт въглeвoдopoди пpи coндaжитe в " Блoĸ 1-14 Xaн Kyбpaт " ĸpaй Бypгac. Oбeзĸypaжaвaщaтa нoвинa дoйдe oт oтчeтa нa aвcтpaлийcĸия пapтньop нa ĸoмпaниятa Wооdѕіdе Реtrоlеum.

Решението да бъде открит конкурс за търсене и изследване на петрол и природен газ в повърхност " Блок 1-26 Тервел ", ситуирана в изключителната икономическа зона на страната ни в Черно море, е взето на днешното съвещание на държавното управление по предложение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Разрешението за търсене и изследване ще бъде издадено за период от пет години.
 Shell не откри нефт край Бургас
Shell не откри нефт край Бургас

Не е ясно какви ще са бъдещите дейности на компанията в блока " Хан Кубрат "

В минималната наложителна работна стратегия за изследването е регламентирано, че бъдещият титуляр на разрешението ще би трябвало да прокара и обработи 2D и ЗD сеизмични проучвания, да изготви геоложки модел за оконтуряване на перспективни обекти за сондиране.

Победителят в състезанието ще би трябвало и да оцени петролния капацитет и да прокара търсещ сондаж при разкриване на перспективни структури.

Територията на " Блок 1-26 Тервел " съставлява източната част от по-голям изследователски блок за петрол и природен газ " Бургас - надълбоко море ". В интервала от 2002 до 2008 година там е било предоставено позволение за търсене и изследване на " Винтидж Петролеум Интернешънъл ", който е провел стеснен размер проучвателни действия.

В обсега на площта не е прокарван сондаж. Блокът е едва изучен и геоложките и геофизичните данни за него са мощно лимитирани, осведомят от държавната пресслужба в известие.

Блокът " Хан Тервел " е с повърхност 4032 кв. км и се намира на юг от " Хан Аспарух " и на изток от " Хан Кубрат ". За него и преди са били проведени състезания, само че до момента не е имало претенденти. Сега обаче Бернар Клеман, вицепрезидент на френската Total за Каспийския район и Южна Европа, съобщи, че компанията " ще продължи да работи в региона на изследване на геологията на Черно море на българска територия ", давайки сигнал за желанието си да се включи в търга.
 Exxon и Total ще търсят нефт и газ край Гърция
Exxon и Total ще търсят нефт и газ край Гърция

" В рамките на две години чакаме да имаме изясненост какви запаси има там ", сподели министър председателят Алексис Ципрас
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР