Правителството определи концесионери за добив на подземни богатства от три

...
Правителството определи концесионери за добив на подземни богатства от три
Коментари Харесай

Определиха концесионерите на три находища на подземни богатства

Правителството дефинира концесионери за рандеман на подземни благосъстояния от три залежи.

" Пътперфект-Т " ЕАД ще добива варовици от находище " Правда ", ситуирано в землището на с. Правда, община Дулово. На база количествата на одобрените ресурси и планувания средногодишен рандеман на строителни материали, концесията се дава за период от 35 години. За обезпечаване на индустриалната активност сдружението ще направи вложения в размер над 1,3 млн. лева За периода на деяние на концесията се чака постъпленията от концесионни заплащания да надвишават 2 млн. лева с Данък добавена стойност.

" Кралтрейс " ООД ще добива варовици от находище " Касибо " край с. Костелево, община Враца. Концесията се дава за период от 35 години, като през този интервал концесионерът ще вложи повече от 360 хиляди лева за добива. Очакваните концесионни заплащания за целия интервал надвишават 1 млн. лева

" Базалт България " ЕООД ще добива варовици и базалтоиди от сектори " Северен " и " Южен " на находище " Станчова могила ". Кариерата се намира в землищата на Сухиндол и на селата Димча и Върбовка в община Павликени. Концесията се дава за период от 25 години, като през този интервал сдружението ще влага над 5,5 млн. лева за застраховане на дейностите. Очакваните концесионни заплащания за целия интервал надвишават 2,8 млн. лева

И при трите концесии концесионните заплащания се разпределят сред държавния бюджет и бюджета на общините, в които са ситуирани концесионните площи.

Одобрено е и издаването на позволение " Еко-Тех " ЕООД да изследва опциите за рандеман на неметални потребни изкопаеми - индустриални минерали, в площта " Хриси ". Тя се намира в землището на село Мост, община Кърджали. Разрешението се дава за период от три години. През този интервал сдружението ще вложи 43 хиляди лева в търсещо-проучвателните действия, които ще се осъществят при съблюдаване на рестриктивните мерки на законодателството и възнаграждение на нормативно избраните такси и банкови гаранции.

Правителството одобри и разпореждане за смяна в нормативни актове, с което на държавното сдружение " Еко Антрацит " ЕАД се дава опция да взе участие в превъзмогването на екологичните последици от рудодобива и въгледобива и със лични средства. До момента то употребява целево бюджетно финансиране, което е незадоволително за изцяло осъществяване на плановете.

Създадената нормативна опция ще разреши на сдружението да работи ускорено по доста планове, ориентирани към попречване на евентуални екологични рискове. Такива са мониторингът и поддръжката на хвостохранилищата " Радка ", " Елшица ", " Медет " и " Елисейна ", построяването на хидротехническо оборудване за отклоняване на високите води от язовир " Жеков вир ", ръководството и мониторингът на водите на рудниците " Медет " и " Елшица ", рехабилитацията на корекцията на река Медетска, проектирането и построяването на пречиствателна станция за нечисти води от рудник " Медет ", техническата рекултивация на нарушени терени при " Мини Маришки басейн ", шламохранилището на мина " Антра " и на терени в с. Бял извор, община Опан.

Част от плануваните действия ще са ориентирани и към обекти в сериозно положение, обусловено от свлачищни процеси, липса на преливни уреди, разрушена инфраструктура.

Всички планове са с висока социална значителност и засягат трайно обширни територии, както и популацията в регионите. Реализирането им подсигурява както екологичните правила, по този начин и правенето на оценка на опасности, свързани с ръководството на оборудванията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР