Правителството одобри промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които създават механизъм за

...
Правителството одобри промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които създават механизъм за
Коментари Харесай

МС одобри промени в НПК, свързани с наказателната отговорност на главния прокурор

Правителството утвърди промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които основават механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор. Според поправките, при нужда углавен арбитър от Върховния касационен съд ще може да управлява следствие против обвинител номер едно или негов заместител, изясни министърът на правораздаването Крум Зарков:

" Този адхок прокурор ще бъде назначаван за прокурор във ВКП и ще се дефинират на инцидентен принцип от лист, авансово утвърден от Общото заседание наказателна гилдия от Върховен касационен съд, в случай че е дал преди този момент единодушие за това. Въвежда се и вътрешен прокурорски надзор върху дейностите на този адхок прокурор и той ще бъде реализиран от различен углавен арбитър от Върховния съд, който ще извършва длъжността заместник-главен прокурор и ще бъде избиран по същия ред, само че откакто има към този момент повдигнато обвиняване ".

Правителството залага и ограничения за повишение на отчетността на основния прокурор. С промени в закона за правосъдната власт се планува понижаване от 17 на 13 гласа на болшинството в Пленума на Висшия правосъден съвет, належащо за предварителното освобождение или краткотрайно премахване от служба на основния прокурор, както и за неговия избор.

" С този закон, съдържащ с изключение на механизъм за следствие на основния прокурор и значими ограничения, гарантиращи в по-голяма степен отбраната правата на потърпевшите от закононарушения, както и общата успеваемост на наказателното произвеждане, страната ни ще отговори на над 70 неоправдателни решения, за които сме били осъждани от Европейския съд за правата на индивида. От през днешния ден на ход са народните представители, защото той ще бъде импортиран в сходство с по този начин взетото решение ".

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР