Правителството одобри проект на споразумение между Министерския съвет и Българската

...
Правителството одобри проект на споразумение между Министерския съвет и Българската
Коментари Харесай

Най-продуктивните институти на БАН ще се възползват от 15-те милиона лева

Правителството утвърди план на съглашение сред Министерския съвет и Българската академия на науките. С него двете страни се договарят да работят взаимно за по-силно обвързване на научната активност и финансирането на Българска академия на науките с съответни публично значими, секторни или институционални задания, като в същото време стартират разискване на правилата за финансиране на Академията.

Документът планува на Българска академия на науките да бъдат предоставени в допълнение 15 млн. лева за 2018 година за сметка на плануваните в централния бюджет средства за просвета. Те ще бъдат разпределени сред звената на Българска академия на науките въз основа на резултатите и оценката за научната активност. На Министерството на образованието и науката се разпорежда да създаде в съдействие с представители на научната общественост механизъм за диференциран растеж на дотацията за стипендии на докторантите според от индикаторите от научната активност и резултатите на научните организации и висшите учебни заведения. С присъединяване на останалите министерства и на научната общественост МОН ще изготви и предложи за одобряване от държавното управление планове на национални научни стратегии за финансиране на научни действия с евентуално висока социална възвращаемост.

С настрана разпореждане Министерският съвет отпусна планувания в утвърденото съглашение спомагателен трансфер за Българска академия на науките за 2018 година в размер на 15 млн. лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР