Правителството одобри Националната програма за развитие "България 2030". Визията, целите

...
Правителството одобри Националната програма за развитие "България 2030". Визията, целите
Коментари Харесай

Кабинетът одобри Националната програма за развитие България 2030

Правителството утвърди Националната стратегия за развиване "България 2030 ". Визията, задачите и целите на програмата бяха признати още през януари тази година.

А визията за България след 10 години гласи: "През 2030 година България е страна с висок витален стандарт и конкурентноспособна, нисковъглеродна стопанска система. Страната създава и внедрява нововъведения във всеки бранш на стопанската система, адаптирайки се към изменящия се свят посредством своето високообразовано, изобретателно, солидарно и крепко общество. То съставлява плодородна почва за хрумвания и притегателна мощ за вложения и човешки капитал … Българският жител играе дейна роля в бъдещето на своята страна, има богати благоприятни условия за личностно и професионално развиване и живее в заслужено и толерантно общество, в което гласът му се чува. "

Целите, планувани да бъдат реализирани през 2030 година са: ускорено икономическо развиване, демографски напредък и понижаване на неравенствата. За постигането им са дефинирани 13 национални целта, като с решението на кабинета са избрани водещи ведомства по обособените цели.

От държавната работа обявиха, че точно утвърденият документ през днешния ден, включва детайлните държавни планове по тези цели, като са извършени публични съвещания по детайлизираната тактика на програмата с всички наранени страни.

От там прецизират, че препоръчаният механизъм за наблюдаване и надзор на осъществяването на стратегическия документ стъпва на съществуващия механизъм за наблюдаване и надзор на осъществяването на Националната стратегия за развиване "България 2020 ". За това ще бъдат изготвяни тригодишни проекти за деяние, а цялостната отговорност за реализирането им ще бъде поета от Съвета за развиване към Министерския съвет.

Ангажиментът за създаване на народен стратегически документ за развиване на страната в средносрочен и дълготраен интервал е залегнал в Програмата за ръководство на държавното управление на България за интервала 2017-2021 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР