Правителството одобри изменения в Правилника за прилагане на Закона за

...
Правителството одобри изменения в Правилника за прилагане на Закона за
Коментари Харесай

Правителството прие промени в Закона за публичните предприятия

Правителството утвърди промени в Правилника за използване на Закона за обществените предприятия. С измененията се вкарва условието управителните органи, които са назначени без извършен конкурс, да заемат длъжността за период до 6 месеца.

Аргументите за смяната са, че този интервал е задоволителен за оповестяване и осъществяване на конкурсна процедура, според закона. До този миг членове на управления са били назначавани без избран период до осъществяване на конкурсна процедура.

Предложените промени регламентират и изискванията за предварително преустановяване на договорите за ръководство и надзор, и дефинират по-детайлно понятието за редовно несъблюдение на служебните отговорности. До момента ръководителите на сдружения можеха да бъдат освобождавани с този мотив, без да се ползват съответни и справедливи претекстове.

Подобряването на правната рамка е обвързвано с осъществяване на уговорките на страната за присъединението й към Организацията за икономическо съдействие и развиване, както и с осъществяване на поетите задължения към Валутния механизъм II и на други свързани политики.

Промените целят да се даде явен небосвод на ръководството на обществените предприятия, да се прекратят опциите за еднолични кадрови решения, които не стъпват на справедливи критерии и да се подсигурява експертното начало на органите им на ръководство.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР