Правителството одобри изменение на Оперативна програма Региони в растеж“ 2014-2020

...
Правителството одобри изменение на Оперативна програма Региони в растеж“ 2014-2020
Коментари Харесай

МС реши: Над 40 млн. лв. за медицинско оборудване, лекарства, тестове и защитни средства

Правителството утвърди изменение на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 (ОПРР) за пренасочване на средства за битка с COVID-19. Оперативна програма “Регионално развитие” ще активизира над 40 млн. лева европейски и национални средства, с цел да подкрепи лечебните заведения в България да реагират дейно в създалата се невиждана обстановка. С тези средства ще бъдат обезпечени здравно съоръжение, медикаменти, проби и защитни средства за битка с ковид.

Финансирането ще бъде обезпечено от недоговорен или икономисан досега запас по оперативната стратегия, който ще бъде пренасочен към предпочитана ос „ Регионална здравна инфраструктура “. Средствата ще бъдат употребявани за пазаруване на съоръжение за болнични инфекциозни отделения като инхалатори и респираторни апарати, както и за доставка на медикаменти, консумативи, проби, защитно облекло, персонални защитни средства, маски и други артикули и услуги, нужни за подсилване на потенциала на лечебните заведения в страната за реагиране на рецесията с COVID-19.

Подкрепата ще се даде на Министерство на здравеопазването, което ще дефинира типа и броя на нужното съоръжение и медицински консумативи, които да бъдат купени, въз основата на настоящ разбор на обстановката, планирани данни за разпространяване на болестта и плануваните ограничения от страна на държавното управление.

Изменението на програмата стана допустимо вследствие на измененията, препоръчани от страна на Европейската комисия в Общия правилник за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове във връзка със характерните ограничения за активизиране на вложенията в здравните системи на страните членки и в други браншове от техните стопански системи в отговор на разпространяването на COVID-19. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР