Правителството обяви части от граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Капитан Андреево“

...
Правителството обяви части от граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Капитан Андреево“
Коментари Харесай

Правителството обяви части от Капитан Андреево за стратегически обект

Правителството разгласи елементи от граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „ Капитан Андреево “ за стратегически обект от голяма важност за националната сигурност. С решението на служебния кабинет някои от пространствата на пункта, където се прави надзор по влизащите на територията на страната храни, получават необикновен статут.

„ С това недвусмислено се поставя точка на тематиката за това какво прави страната във връзка с формалния надзор от организацията по храните “, сподели служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Той добави, че Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) ще ревизира предварителния допуск на всеки, който може да влиза в пространствата и ще „ упражнява характерна отбрана, в това число осведомителна и физическа “.

До шест месеца на пункта би трябвало да проработи стационарна лаборатория. В момента пробите се изпращат в централната лаборатория в София.

Пунктът „ Капитан Андреево “ попадна във фокуса на публичното внимание след решението на постоянното държавно управление на Кирил Петков да в профил частната компания „ Евролаб 2011 “ от фитосанитарния надзор. Тя извършваше тази активност въз основата на контракт за наем на пространства, подписан в последния работен ден на 2021 година

Покрай този случай се появиха обвинявания в корупция, закани към политици, подозрения за контрабанда и пропуснати от страната изгоди за стотици милиони. Разкритията за частния надзор на " Капитан Андреево " бяха посочени от премиера в като една от същинските аргументи за рухването на кабинета му.

" Евролаб 2011 " беше принудена да прекрати активността си на " Капитан Андреево " и да освободи наетите от нея пространства. Съдът към момента не се е произнесъл всъщност дали компанията има легален и настоящ контракт с БАБХ.

Казусът стана интернационално прочут, откакто преди месеци ръководещите в оставка оповестиха, че по времето на ГЕРБ компанията е монополизирала тази активност на един от главните сухопътни входове на Европейския съюз.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР