Правителството не пое ясен ангажимент по искането на общините за

...
Правителството не пое ясен ангажимент по искането на общините за
Коментари Харесай

Кабинетът прати проверки в общините вместо компенсации за ток

Правителството не пое явен ангажимент по настояването на общините за обезщетения или поддръжка поради високите сметки за електрическа енергия на общинските институции. Кабинетът към този момент е образувал работна група с присъединяване на енергийното и финансовото министерство, само че и министър председателят Кирил Петков, и енергийният министър Александър Николов се усъмниха, че настояванията на всички общини са рационални. Засега изясненост ще има ли обезщетения, по кое време и какви, няма, само че пък се разбра, че държавното управление ще прати инспекции на АДФИ в общините, с цел да е несъмнено, че не точат пари през публични поръчки. 

Това стана ясно след днешното съвещание на кабинета.

Искането на общините за спомагателна поддръжка от бюджета  заради високите сметки както за улично осветяване, по този начин и за общински лечебни заведения, детски градини и ясли, не е вест. Общините са включени в общата стратегия на държавното управление за обезщетения на небитови консуматори, само че все пак разноските остават непостижими и общините упорстват за в допълнение финансиране. Националното съдружие на общините предложи да се мисли за промени в дефинициите на битови и небитови консуматори в закона за енергетиката, тъй че законът да разграничи обществените институции, както и да се мисли за компенсиране на платените от тях данък и Данък добавена стойност за електрическа енергия и горива за отопление. Отделно от това общините настояха в проектозакона за държавния бюджет да бъде очакван ред за разпределяне на краткосочни безлихвени заеми, както и за промени в закона за енергетиката, които да разрешат общинските институции да не се третират като небитови консуматори или да има друга форма на обезщетения. 

" Във връзка с настояването на общините за поддръжка настоящата работна група с представители на министерство на енергетиката и министерство на финансите  трябва да проучва общия размер на нужните средства и до каква степен рационални са тези претенции, преди да вземе решение ", разяснява енергийният министър Александър Николов. Той дефинира като умозрителен казуса за прекъсването на осветлението в някои общини и изясни, че доста от тях са приели да извършват планове за енергийна успеваемост и преди да желаят пари, би трябвало да се ревизира до каква степен се извършват те. Премирът Кирил Петков пък разгласи, че редом с анализирането на потребностите на общините в тях ще се пратят инспекции на Агенцията за държавна финансова ревизия, с цел да се подсигурява, че неналичието на средства не е функиця на непрозрачни публични поръчки. От обясненията не се разбра в какъв период може да приключат възможни такива инспекции и по кое време общините могат да се надяват на поддръжка. 

Проблемът с високите сметки за електрическа енергия се задълбочи и около неналичието на признат бюджет и ограничаването общините да се вместват в разноските от предходната година. В проектобюджет 2022 има очакван растеж в разноските за делегирани от страната действия на общините, само че нарастванията на стандартите влизат в действие от 1 април. 

Липсата на изясненост идва на фона на политически скандал в Народно събрание около отхвърленото искане на ГЕРБ за изключителна държавна помощ за общините. Искането не бе признато с аргумента, че този въпрос е в прерогативите на изпълнителната власт. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР