Правителството назначи четирима областни управители, съобщи пресслужбата на Дондуков 1.Правителството

...
Правителството назначи четирима областни управители, съобщи пресслужбата на Дондуков 1.Правителството
Коментари Харесай

Правителството назначи четирима областни управители

Правителството назначи четирима регионални шефове, заяви пресслужбата на " Дондуков " 1.

Правителството одобри решение, с което назначава четирима нови регионални шефове на областите Благоевград, Видин, Добрич и Плевен.
За регионален шеф на Благоевград е назначен Георги Динев. Бил е депутат 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно заседание. Динев е бил също ръководител на Общинския съвет – Петрич.
Ани Арутюнян е новият регионален шеф на Видин. До този миг е била заместник-областен шеф на същата област. Хоноруван учител е в катедра „ Политология ” в УНСС. Притежава богат опит в създаването на просветителни и проучвателен планове в областта на предприемачеството, ориентирани към дребни и междинни предприятия, както на национално, по този начин и на интернационално равнище.
Румен Русев е назначен за регионален шеф на Добрич. Той основен секретар на Областна администрация Добрич от 2016 година. Юрист по обучение, има дълготраен опит в администрацията. Бил е също секретар на Община град Добрич.
Николай Абрашев е новият регионален шеф на Плевен, като досега там е бил заместник-областен шеф. Работил е в Община Плевен, където е бил посредник, отговарял е за младежките действия – стратегии и претовареност. Завършил е магистратура по „ Мениджмънт “ в Стопанската академия „ Димитър А. Ценов “, Свищов.
Освободената през днешния ден от длъжността регионален шеф на област Плевен Виолета Иеремиева ще бъде назначена за заместник-областен шеф на същата област.

Ето и останалите решения, които одобри държавното управление:


Правителството предложи Иван Николов за награждаване с медал „ Стара планина “, първа степен

Министерският съвет реши да предложи на Президента на Република България да издаде декрет за награждаване на господин Иван Николов с медал „ Стара планина “ без лента, първа степен, за извънредно огромни заслуги към Република България, свързани с поредното и непоколебимо отстояване на правата, националната еднаквост и достолепието на българите в Република Сърбия.
Г-н Иван Николов е дълготраен деен представител на българското национално малцинство в Република Сърбия. Има водеща роля в основаването през 1990 година на Демократичния съюз на българите в Югославия, като е бил негов секретар и представител. От 1997 година е основател и ръководител на Културно информативен център на българското национално малцинство - „ Босилеград “. Иван Николов е утвърден публичен, културен и политически активист, който работи безрезервно за решаването на проблемите на българите и има основни заслуги за запазването на българския дух и знаците българщината в региона на Босилеград.
Награждаването му е израз на дълбока благодарност за дългогодишния му труд, както и удостоверение за поредната ангажираност на Република България и нейните институции към българското национално малцинство в Република Сърбия.

Близо 10 000 безработни ще стартират работа по Националния проект за деяние по заетостта през 2024 година

Правителството одобри Националния проект за деяние по заетостта през 2024 година В него се планува 9 926 безработни да стартират работа по стратегии, планове и ограничения, а над 9 000 души да бъдат включени в образования, с цел да станат по-конкурентоспособни на пазара на труда. Финансирането на заложените действия ще бъде. в границите на одобрените средства от държавния бюджет за дейна политика на пазара на труда - 88 млн. лв., които са с 15 млн. лева повече спрямо 2023 година
В резултат от осъществяването на заложените в проекта дейности, стратегии, планове и ограничения през 2024 година, се чака коефициентът на безработица да се намали до 4%, а заетостта във възрастовата група 20-64 години да доближи 77%.
Ключовите цели на политиката по заетостта през 2024 година включват поощряване на заетостта и понижаване на безработицата, в това число измежду неравнопоставените групи на пазара на труда. Важен, акцент е повишение на качеството на работната мощ в подтекста на дигитализацията на стопанската система и справедливия преход към климатична индиферентност.
Трудовите хонорари на включените в субсидирана претовареност на цялостен работен ден безработни ще бъдат съобразени с минималната работна заплата и ще бъдат увеличени от 780 лева на 933 лева Ще се покачат и заплатите на младежите, включени в стратегия „ Старт на кариерата “ (от 920 лева на 1 100 лева.); на младежките и ромските посредници (от 950 лева на 1 140 лева.); на психолозите и мениджърите на случай, работещи по Национална стратегия „ Активиране на неактивни лица “ (от 1 070 лева на 1 280 лева.).
През 2024 година започва осъществяването на насърчителната мярка по член 36 от Закона за поощряване на заетостта. По реда на мярката се предизвикват работодателите да наемат безработни лица от групите в неравностойно състояние на пазара на труда, посредством даване на средства за трудови хонорари, обществени и здравни осигуровки, средства за професионално образование и средства за отговорно лице (ментор). По тази мярка се планува претовареност за период до 9 месеца на 1 000 безработни и образование на 100 души.
По Регионалните стратегии за претовареност на 28-те области се планува работа да стартират 1 950 безработни. По план. „ Красива България ” ще се обезпечи претовареност в региона на строителството на 300 души.

Одобрени са промени по бюджета на Министерството на електронното ръководство

Правителството утвърди промени на одобрените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година оптимални размери на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети през 2024 година по бюджета на Министерството на електронното ръководство.
Средствата са нужни за образуване на активността по техническото обезпечаване на видеонаблюдението и видеозаснемането по член 57, алинея 1, т. 34 от Изборния кодекс при производство на частични или нови избори за общински съветници и кметове след 29 октомври 2023 година

Министерският съвет одобри решение за погашение на компенсации за постепенно правораздаване

Допълнителни разноски размер на 220 400 лв. по бюджета на Министерството на правораздаването бяха утвърдени през днешния ден от Министерски съвет. Сумата е предопределена за възобновяване на направените от министерството разноски по погашение на компенсации на жители и юридически лица, потърпевши от постепенно правораздаване.
Това е общият размер на сумата, изплатена за интервала от 1 януари 2024 година до 31 март 2024 година от бюджета на Министерството на правораздаването по подписани съглашения за нарушени права за разглеждане и решение на делата им в рационален период.
Изплащането на компенсации за вреди от постепенно правораздаване се прави по реда на Глава трета „ а “ от Закона за правосъдната власт. Заявления против актове, дейности или бездействия на органите на правосъдната власт, с които се нарушава правото на разглеждане и решение на делото в рационален период, могат да подават страни по завършени цивилен, административни и наказателни производства, както и обвинени, потърпевши или ощетени юридически лица по прекъснати досъдебни производства. Заявленията се преглеждат от Инспектората към Висшия правосъден съвет, където се прави инспекция на събитията, а произнасянето по преписката се дължи в 6-месечен период от постъпването на заявките.
С друго решение, признато от държавното управление през днешния ден, е избран съставът на комисия според т. 5 от Решение № 170 на Министерския съвет от 2014 година

Одобрена е позицията на страната ни за съвещание на Съвета ЕКОФИН

Със свое решение държавното управление утвърди позицията на страната ни за присъединяване в постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се организира на 14 май 2024 година в Брюксел.
По време на съвещанието се планува да бъде реализирано политическо единодушие по отношение на директивата за по-бързо и по-сигурно освобождение от надвзетия налог при източника (FASTER) и по пакета „ Данък добавена стойност в цифровата епоха “.
Министрите ще обсъдят използването на Механизма за възобновяване и резистентност и се чака да одобрят промени в проектите за възобновяване и резистентност на Испания и Италия.
В дневния ред е включено разискване на икономическите и финансовите последствия от експанзията на Русия против Украйна.
Съгласно дневния ред се чака участниците в съвещанието да одобряват изводи по отношение на провокациите пред фискалната резистентност, произлизащи от застаряването на популацията, и по отношение на финансовата просветеност.

Изкуственият разсъдък е измежду тематиките на съвещанието на Съвета по обучение, юноша, култура и спорт на Европейски Съюз

Изкуственият разсъдък в образованието ще бъде част от тематиките, по които ще се дебатира по време на постоянното съвещание на Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт на Европейски Съюз на 13 и 14 май 2024 година в Брюксел.
Министрите, виновни за младежта, ще одобряват изводи на Съвета по отношение на наследството на Европейската година на младежта 2022, за европейския и интернационалния политически дневен ред за децата, младежта и правата на децата, както и за политиката за младежка работа и приобщаващите общества за младежи.
Предвижда се министрите на образованието да одобряват Препоръка на Съвета „ Европа в придвижване “ — благоприятни условия за просветителна и обучителна подвижност за всеки и изводи за поощряване на учредени на доказателства политики и практики в образованието и образованието за реализиране на Европейското пространство за обучение. Очаква се министрите с сектор спорт да одобрят Резолюция на Съвета по отношение на Работен проект на Европейски Съюз за спорта (1 юли 2024 - 31 декември 2027) и изводи по отношение на приноса на самоорганизирания спорт за поддръжка на дейния и здравословен метод на живот. Ще обсъдят и ролята на доброволците за европейския спорт.
Съветът на министрите, виновни за културата и аудиовизията, ще одобри изводи за поддръжка на инфлуенсърите като основатели на онлайн наличие и за овластяването на културните и креативен браншове в процеса на развиване на публиките, учредено на данни.

Правителството утвърди резултатите от българското присъединяване в срещата за отбрана на потребителите в Брюксел

Министерски съвет утвърди резултатите от присъединяване на българската делегация в неофициалната среща на министрите, отговарящи за политиката за потребителите, която се организира на 19 април 2024г. в Брюксел, Белгия.
По време на диалозите бе дискутирана нуждата от усъвършенствано съдействие сред държавите-членки за даване на информация при продажбата на използвани транспортни средства за действителните им километри. Подчертано бе, че измамите с показанията на километропоказателя на използвани транспортни средства, изключително при трансгранична търговия, са сериозен и необятно публикуван проблем в границите на Европейския съюз. Участниците в срещата поддържаха предлагането на Председателството за предприемане на дейности от страна на Европейската комисия за реализиране на продан на данни за показания на километропоказателите на транспортните средства сред всички държави-членки.
Срещата подчертава и на прегледа на регламента за административното съдействие и предоствянето на Европейска комисия на директни пълномощия за следствие и разбор. Необходимо е да се адресира и рискът от финансово изключване на консуматори. Необходим е баланс сред развиването на технологиите и финансовите принадлежности, както и гаранция за включването на всеки консуматор в процесите.
В рамките на полемиката за цифровия преход, бе подчертано на това, че бързият ритъм на софтуерен прогрес и неговото влияние върху опита на потребителите, постанова предприемането на законодателни дейности. Подчертана бе нуждата от предприемане на ограничения за отбрана на потребителите в интернет, в това число и при потребление на логаритми, индивидуализирани цени и за възбрана на тъмни търговски практики в интернет, както и регламентиране активността на инфлуенсърите в обществените мрежи.

Приета е стратегия за ограниченията за протекция на деца с изявени способности за 2024 година

Министерският съвет одобри разпореждане за приемане на Програма на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2024 година.
С приемането на Програмата се реализира нужното уточнение на ограниченията и уточняване на листата на националните и интернационалните състезания, олимпиади и надпревари, за които са обезпечени финансови средства за 2024 година, според Наредбата за изискванията и реда за реализиране на протекция на деца с изявени способности.
Програмата планува поощряване на креативните, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени способности в региона на изкуството и науката, класирани на първо, второ или трето място на конкурс, олимпиада или съревнование на национално или интернационално ниво, или спечелили златен, сребърен или бронзов орден на интернационална олимпиада, конкурс или съревнование в региона на науката, а в региона на спорта - на първо, второ и трето място на олимпийски игри, международно състезание, европейско състезание, балканско състезание или преди всичко на финали на държавно самостоятелно състезание или училищен игри посредством еднократно финансово подкрепяне в размер до 195 лв. и посредством едногодишни стипендии в размер на 135 лв. месечно.
С Програмата за 2024 година се планува общо 2406 деца от държавни, общински и частни учебни заведения да завоюват призови места на национални и интернационалните състезания, олимпиади и надпревари и да получат финансова протекция от страната по реда на българското законодателство.
Подбраните състезания, олимпиади и надпревари се организират през календарната 2024 година и са с потвърдени високи критерии при лъчение на спечелилите, стимулират децата за високи креативен, научни и спортни достижения.
Приетата Програма за 2024 година съставлява разумно продължение на Програмите от 2005 година насам за реализиране на протекция на деца с изявени способности. Нейното дейно и поредно използване е част от грижата за развиването на духовния, креативния и физическия капацитет на младежите в България.

Нова стратегия ще обезпечи грижа в домашна среда за възрастни и хора с увреждания в Северозападна България

Близо 450 възрастни хора с хронични болести и трайни увреждания ще продължат да получават здравно-социални услуги посредством мобилни екипи в своите домове и от разстояние – телекеър, откакто държавното управление одобри Програма „ Иновативен модел за грижи в общността за хора с хронични болести и трайни увреждания 2024 “. С друго свое решение кабинетът обезпечи спомагателни прехвърляния от 720 000 лева за нейното финансиране.
Чрез новата стратегия ще се обезпечи непрекъснатото действие до края на годината на седемте центъра „ Домашни грижи “ в общините Видин, Монтана, Белоградчик, Оряхово, Бяла Слатина, Криводол и Враца и на Контролно-комуникационния център в град Враца. След това даването на услуги в домашна среда ще бъде надградено по процедура от Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021 – 2027 година
Услугите по Програмата ще се дават по модела на завършилия план на Българския Червен кръст „ Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични болести и трайни увреждания “, изпълняван в партньорство с Министерството на труда и обществената политика, Министерството на здравеопазването и Норвежката асоциация на общините с поддръжката на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 година Ще бъдат непокътнати екипите от медицински сестри и домашни помощници.
Средствата за даването на услугите ще се обезпечат от държавния бюджет по бюджетите на общините Видин, Монтана, Белоградчик, Оряхово, Бяла Слатина, Криводол и Враца.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР