Правителството на Северна Македония възнамерява да инвестира през тази година

...
Правителството на Северна Македония възнамерява да инвестира през тази година
Коментари Харесай

Ж.п. линията София-Скопие ще бъде готова през 2025-а

Правителството на Северна Македония има намерение да влага през тази година средства за развиване на железопътния бранш, заяви МИА.
Основните действия ще бъдат ориентирани към построяването на железопътната линия към  България, чието строителство стартира през март 2014 година.
През втората половина на тази година би трябвало да завърши построяването на първата част от трасето Куманово – Беляковце с дължина 30,8 км. Участъкът е на стойност 47 млн. евро и съгласно Министерството на превоза, през 2017 година са приключени 25 % от него, а до момента са построени 65 % от това трасе.
За втория сектор Беляковце – Крива Паланка с дължина от 34 км и възлизащ на 147,5 млн. евро предложения за предпроектно изследване са показали 15 компании. Извършва се оценка от страна на кредитора – Европейската банка за възобновяване и развиване. Очаква се търгът да бъде разгласен през втората половина на 2020 година
Все още се водят договаряния по финансовото застраховане на строителството на третия сектор от трасето от Крива Паланка до границата с  България, който е на-къс, само че и най-труден поради релефа на терена. По първични калкулации, построяването му ще коства към 370 млн. евро. Досега са обезпечени 60 млн. евро през ИПА-фондовете.
Свързването със София чрез ж.п. линия е планувано за 2025 година.
В западната част на този кулоар ще бъде построена линия до границата с Албания. Изграждането на сектора с дължина 63 км ще коства 500 млн. евро, които към момента не са обезпечени. Маршрутът на линията е от Кичево през планината до региона на Мешеища край Струга, където ще бъде главната гара, след което ще продължи към западната част на Охридското езеро през Радожда и ще се свърже с Албания при Лин.
Компетентните институции прецизират, че построяването на цялото трасе с обща дължина от 315 км, което е част от Коридор № 8, Северна Македония ще разполага с пълноценно функционираща железопътна мрежа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР