Правителството на Румъния одобри закон, който има за цел да

Правителството на Румъния одобри закон, който има за цел да ...

И Румъния е напът да се откаже от Huawei за 5G


Правителството на Румъния одобри закон, който има за цел да изключи китайската компания Huawei от бъдещата 5G мобилна мрежа на страната.

Според предложените законови разпоредби телекомуникационни компании няма да бъдат допускани да изграждат критичната инфраструктура на страната, ако представляват "рискове, заплахи или уязвимост за националната сигурност".

За да доставят технологии и оборудване за 5G мрежата на Румъния, компаниите ще трябва да получат одобрението на Висшия съвет по отбрана, председателстван от президента Клаус Йоханис.

{{ otherArticle[0].article.title }}

Швеция забрани на китайските компании Huawei Technologies и ...

Така Румъния се превръща в третата европейска държава, която подготвя подобна мярка, следвайки стъпките на Великобритания и Швеция.

Изготвянето на закона започна след съвместно изявление на Румъния и САЩ през август 2019 г., в което се изказват подозрения, че Huawei може да шпионира Китай. Властите в Пекин и Huawei категорично отрекоха обвиненията. За да влезе в сила, законът трябва да бъде одобрен от румънския парламент.

Директорът на Huawei за Румъния Джордж Жанг призова Букурещ да се откаже от този закон, тъй като той може да накара компанията да напусне страната, което би означавало загуби от 9,2 млрд. евро и хиляди работни места.

Властите в Букурещ планират да започнат изграждането на мобилните мрежи от пето поколениепрез третото тримесечие на 2021 г., което може да му струва до 600 млн. евро.

Действията на румънските власти отговарят и на европейската практика в тази насока. Европейският съюз поставя на първо място сигурността, щом стане дума за 5G и не е склонен да се довери на доставчици, които поставят под риск дигиталната му инфраструктура.

Европейските институции и държавите-членки трябва да разработят надеждни мерки, гарантиращи киберсигурността на 5G, и укрепващи технологичната автономия на блока.

Брюксел смята, че европейските компании Nokia и Ericsson могат да предоставят всичко необходимо за развитието на 5G мрежите в ЕС, ако Huawei бъде отстранена от съображения за сигурност.

Източник: expert.bg