Правителството на Република Северна Македония прие предложението за промени в

...
Правителството на Република Северна Македония прие предложението за промени в
Коментари Харесай

Правителството на РСМ прие предложението за промени в Конституцията

Правителството на Република Северна Македония одобри предлагането за промени в Конституцията, направени от специфична работна група, оповестиха от пресцентъра на кабинета в Скопие. Правителството е решило, също по този начин, текстът за изменение да бъде изпратен до Събранието.

Предложението за започване на процедурата за изменение на Конституцията е квалифицирано от работна група, формирана от специалисти, видни професори от няколко университета в страната, както и представители на политическите партии, които единомислещо са подкрепили текста, показват от държавното управление в Скопие.

Предложението е направено въз основа на заключенията на Събранието на РСМ от съвещанието на 16.07.2022 година във връзка със Заключенията на Съвета на Европейски Съюз, както и взаимната декларация на Първата междуправителствена конференция за започване на договаряния от страна на РСМ с Европейски Съюз.

Северна Македония, в единодушие със своята стратегическа устременост за пълноправно участие в Европейски Съюз, е решена да извърши уговорките си, признати в Преговорната рамка на страната с Европейски Съюз след свикването на mървата междуправителствена конференция на 19.07.2022 година

Промените се отнасят до прибавянето на части от нации в Преамбюла и членове 49 и 78 от Конституцията, където се изброяват частите от нации в РСМ. Относно формулировката: " Гражданите на РСМ, македонският народ, част от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромския народ, бошняшкия народ и други " се прибавят " българския народ, хърватския народ, черногорския народ, словенския народ, еврейския народ и египетския народ ", изясняват от държавното управление.

Съгласно това е направена и смяна в Комисията за междуетническите връзки за опазване на паритет в Народното събрание на всички признати общности в Преамбюла на Конституцията.

Правителството в Скопие чака конструктивност от всички политически субекти и депутати в Събранието, взаимна работа сред депутатите и фокус към постигането на надпартиен консенсус при разглеждането на конституционните промени като дял от преговорната рамка с Европейски Съюз.

Пълното предложение за промени в Конституцията на РСМ можете да видите .
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР