Правителството на Продължаваме промяната - Демократична България и ГЕРБ ще

...
Правителството на Продължаваме промяната - Демократична България и ГЕРБ ще
Коментари Харесай

Кабинетът "Денков - Габриел" се готви да поеме властта

Правителството на " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ ще бъде гласувано през днешния ден в Народното събрание. Двете най-големи групи имат задоволително гласове за одобряването му и се чака след десетмесечно спиране България още веднъж да има постоянен кабинет.

" Дневник " следи дебатите и гласуването в пленарната зала, както и първите поръчки на министрите.

Всичко, което би трябвало да знаете за: На живо
 Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ
© Георги Кожухаров

Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и депутатът от партията Делян Пеевски са двамата депутати от Движение за права и свободи, които участваха в гласуването на държавното управление. Двамата натиснаха бутона " за ".

След гласуването двамата обясниха, че това не е поддръжка за състава на кабинета " Денков - Габриел ", а за обещаната конституционна промяна.

В един от редките си мнения пред медиите Пеевски сподели: " Не поддържам държавното управление като състав, а единствено правосъдните промени ".

 Парламентът утвърди кабинета
© Дневник

Правителството на " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ с ротационни министър председатели Николай Денков и Мария Габриел е утвърдено.

" За " него гласоподаваха 131 депутати - от " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ, както и двама от Движение за права и свободи. Останалите депутати от придвижването не гласоподаваха въобще.

" Против " бяха 69 народни представители. Те бяха от " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН ", допълнени от самостоятелния Радостин Василев. Един глас против кабинета пристигна и от ГЕРБ - на Делян Добрев.

Почти идентично минаха гласуванията за избор на премиера и конструкция на Министерския съвет, където гласовете " за " бяха с един повече - 132.

Министрите поставят плануванаъа в Конституцията клетва: " Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се. " Президентът Румен Радев напусна формалната ложа преди клетвата. Групата на " Възраждане " също напусна пленарната зала.

 Христо Иванов: Ще сбъркаме, в случай че приемем, че политическата рецесия ще се реши с избор на кабинет
© Дневник

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов разгласи от трибуната, че избирането на държавно управление няма да реши тежкия проблем на България, тъй като има надалеч по-тежък проблем за превъзмогване - рецесията на публичния контракт в страната. За задачата той прикани за единодушие сред партиите в Народното събрание и съобщи готовността на партията си да приказва с всички по тази фундаментална тематика, в това число с Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

В изказването си Иванов няколко пъти се върна към тематиката на публичния контракт, разпространявана от Жан-Жак Русо, и повтори, че решението е само в единодушие.

" Ако приемем, че просто в случай че изберем държавно управление, ще решим политическата рецесия, ще сбъркаме. Съединението на гласовете, което ни следва да създадем, стъпва на голям брой взаимни отстъпки, а структурата на изпълнителната власт е комплицирана и непозната до момента ", сподели Иванов.

Той добави, че рецесията, която има да се взема решение, е рецесия на самия публичен контракт. Причината за нея е, че преходът от съветска колония към пълноценна народна власт по този начин и не е бил осъществен до дъно: " Базовият механизъм на страната беше строшен, а изборите стопираха да създават доверие. Мотото на Народното събрание към този момент стартира да наподобява като " Разединението прави силата " и всичко това се случва на фона на най-сложната геополитическа обстановка от генерации. "

Иванов очерта четири огромни целта пред България:

 Костадин Костадинов
© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Костадин Костадинов

В заключително изявление водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов разгласи съставянето на кабинета за " кадифен държавен прелом ", извършен от посолството на Съединени американски щати в България. " Не обсъждаме кабинет на България, а кабинета на американския дипломат ", съобщи Костадинов. Изказването му явно е било планувано за край на дебата в Народното събрание - то беше поискано секунди откакто ръководителят Росен Желязков разгласи завършек на разискванията и по този начин ги възобнови.

Председателят на проруската националистическа партия съобщи, че 14 от фигурите в бъдещото държавното управление са свързани директно или индиректно с американската страна, като изясни, че те са учили в американски университети, работили са за американски организации или са получавали грантове от американски фондации.

Костадинов предсказа къс живот на кабинета " Денков - Габриел " и още веднъж упрекна евроатлантическото болшинство, че мами българите, като желае да вкара страната в еврозоната, без да изчака референдума за това по кое време да се вкара единната европейска валута. Той упрекна партиите, които стоят зад бъдещото държавно управление, в държавна измяна.

В отговор Николай Денков упрекна " Възраждане ", че не разясняват претендентите за министри, тъй като нямат какво да кажат. Етикетите, че някой не може да стане министър, тъй като е приключил американски университет, са комични. Имаме и министри от московски университети, това усъвършенства ли визитките им, попита риторично той.

" Вие действате на правилото, че колкото е по-зле за България, толкоз по-добре за нашето управление ", съобщи Денков и упрекна партията, че цели да взриви единодушието в Народното събрание.

Денков благодари на Българска социалистическа партия за препоръките, които дават за сформиране на държавно управление. Попита ги обаче риторично какъв брой пъти в последните години са получили мандат за сформиране на кабинет и какъв е бил резултатът.

Тошко Йорданов от " ИТН ", който разполагаше с едвам три секунди за изявление разяснява: " Този кабинет? Асен Василев ", и слезе от трибуната.


Името на основния прокурор беше забъркано в парламентарния спор за избирането на държавно управление.

Повод беше репликата на Любен Дилов от ГЕРБ, който загатна, че точно Гешев е повода Българска социалистическа партия да се отдръпна от договарянията на партията му сформиране на кабинет.

Не съм сигурен какъв брой постоянно госпожа Нинова си приказва с изкуствен интелект, само че съм сигурен, че среща с естествения разсъдък на основния прокурор Иван Гешев промени решението ѝ за присъединяване в държавно управление, съобщи Дилов
 Любен Дилов,
ГЕРБ

В поискано персонално пояснение от трибуната Нинова съобщи, че има едно име, което никой народен представител в залата не смее да произнесе през днешния ден - това на основния прокурор Иван Гешев. Тя отхвърли Гешев да е повлиял на решението ѝ за договаряния с ГЕРБ и уточни, че Българска социалистическа партия е единствената партия, в която прокуратурата е влизала в опит за вътрешнопартиен прелом, напомняйки за формираната инспекция поради изключването на Кирил Добрев.

Досега основният прокурор ви пазеше. Сега той реши да организира интервенция " Чисти ръце ", а вие решихте да е ограничите посредством противоконституционни закони
 Корнелия Нинова,
Българска социалистическа партия

Нинова нападна ГЕРБ за това, че влиза в съглашателство с " Продължаваме промяната ", която назова изкуствено основан план от президента. Самия Румен Радев пък назова " бащата на хаоса в България ".


По време на дебата Българска социалистическа партия и " Възраждане " влязоха в преден конфликт за това коя от двете партии е същинска опция на новосформираната управническа структура.

В изказването си водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че левицата е единствена съпротива, а думите ѝ бяха посрещнати с крясъци и дюдюкания от депутатите от " Възраждане ". В отговор тя ги упрекна, че предходната седмица с гласуването си са подкрепили правосъдната промяна, прокарвана от " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ, макар поръчките, че са срещу нея. След това подсети, че депутатите на Костадин Костадинов се оказаха имунизирани против COVID-19 макар акцията си против имунизациите.

В отговор Деян Николов от " Възраждане " упрекна Българска социалистическа партия, че е управлявала дружно с " Продължаваме промяната " и " Демократична България " и че Нинова като министър е продавала оръжие на Украйна, макар че се е оповестила срещу това. " Можете да се придържате към това, което изкуственият разсъдък ви споделя, тъй като естественият ви не е доста добър ", обърна се към Нинова той.

Иван Ченчев (БСП) повтори, че по времето на Нинова като вицепремиер и министър на стопанската система България не е изнасяла оръжие за Украйна. Формално това е по този начин, въпреки че някогашният министър председател Кирил Петков удостовери, че това е ставало мълчешком с експорт към компании от трети страни, които са доставяли след това оръжието на Киев.

 Българска социалистическа партия назова кабинета прегрупиране на паралелната страна
© Юлия Лазарова

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова дефинира основаването на кабинет на " Продължаваме промяната - Демократична България " като " прегрупиране на паралелната страна " и съобщи, че левицата ще гласоподава срещу него.

" Това, което се гласоподава през днешния ден, е компромис на две подмолни кохорти в името на личното им оцеляване. Паралелната страна се прегрупира, с цел да продължи да ръководи. Това прегрупиране минава през трупове, безусловно ", съобщи Нинова от трибуната.

Тя назова кабинет " еднорък и двуглав Франкенщайн ", иронизирайки клетвите на депутати от " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ, че ще останат без ръка, само че няма да гласоподават за кабинет на другата групировка.

Нинова съобщи, че поискала от ChatGPT да ѝ напише тирада за мафията в България и цитира мисли на изкуствения разсъдък по тематиката: " мафията съставлява рисков синдром " ; " това е болест, която отслабва институциите и доверието на жителите в тях " ; " генерира обществена неправда ". След това цитира " какво мисли естественият разсъдък ", цитирайки извадки от огласения запис от съвещанието на " Продължаваме промяната ".с

Тя подчертава на репликите за обсъжданата комисия за имунитета на Бойко Борисов като в Европарламента, която да го бави, както и за цитираните диалози с шефа на Еврокомисията за заобикаляне на разпоредбите за еврозоната. След което се обърна към посланиците на страните от Европейския съюз, седящи на балкона на Народното събрание, акцентирайки, че това са полезностите на евроатлантическите партии зад държавното управление.


От името на най-малката парламентарна група " ИТН " Филип Станев повтори, че партията му няма да поддържа кабинета " Денков - Габриел ".

В малко прочувствено слово той назова бъдещите ръководещи " Лигата на невероятните джентълмени измамници " и ги упрекна ги, че са излъгали гласоподаватели си. " Всички българи ни чака едно - брутална кастрация не демокрацията и позорна лустрация по висшите етажи на властта ", съобщи Станев.


Когато сме създали взаимни отстъпки, които се одобряват мъчно от гласоподавателите ни, имаме единствено един избор, с цел да ги разбираем - бързи и безкомпромисни резултати. " Това съобщи от трибуната Деница Сачева от името на ГЕРБ.

Тя акцентира, че държавното управление на " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ е мъчно за пояснение, само че единствената допустима формула сега, с цел да бъдат избегнати служебните държавни управления: " Не може страната да продължава да се ръководи от хора, които не са определени от народа. Служебните държавни управления имат ясно обрисувани пълномощия - да поддържат страната до провеждането на избори. "
Тя уточни, че взаимно ръководство е осеяно с незнайни, вероятни компликации и евентуално ще докара до рабат на гласоподавателите, само че това е единственото допустимо ръководство.

Сачева се обърна към сътрудниците си от ГЕРБ, които не утвърждават постигнатото съглашение с " Продължаваме промяната - Демократична България ": " В момента не даваме заем на доверие, а на време - да се гради доверие. " В послание към сътрудниците в държавното управление пък съобщи от трибуната, че ГЕРБ няма потребност от пране на имиджа си.



От името на " Възраждане " Николай Дренчев повтори от трибуната, че партията няма да поддържа избирането на кабинет. Той нападна персонално кандидат-премиера Николай Денков, който неведнъж назова " лицето Николай Денков " по модела, по който основният прокурор Иван Гешев стартира преди месец да приказва за някогашния министър председател Бойко Борисов, заплашвайки го.

Дренчев упрекна Денков, че като учебен министър е трансформирал министерството в " печатница за подправени дипломи " и че няма морал.

 Денков показа кабинета и предизвести, че се задават сложни дни

Кандидатът за министър председател Николай Денков показа пред депутатите структурата и състава на държавното управление си. В началото той предизвести, че до необикновената формула на кабинет с ротационни министър председатели се е стигнало поради тежката обстановка в страната в опит да се избегнат следващи избори. Сред целите на държавното управление си той уточни: Денков повтори, че кабинетът ще направи всичко належащо за влизане в Шенген още тази година, като измежду ограниченията за това уточни надзор на границите, промени в службите. За влизане в еврозоната даде обещание бюджети с невисок недостиг и обезпечени обществени разноски, битка с инфлацията, както и дейна акция против дезинформацията по въпроса с приемането на еврото.

Сред целите на кабинета бъдещият министър председател уточни досегаемост и бистрота на цените на електрическата енергия. Обеща подкрепяне на българския бизнес и усилване на контрола върху консумиране на дотациите. Допълни, че държавното управление си слага за цел България да получи втория транш по Плана за възобновяване и резистентност и работа за наваксване на изоставането в работата за идващите стадии. " Детската ми фантазия не е била да бъда министър председател на страна в тежка политическа и икономическа рецесия и разграничено общество. Поемам този риск с уговорката, че в случай че целите бъдат сменени или тръгнат в неверна посока, ще подам оставка ", съобщи Николай Денков.
В представянето кандидат-премиерът на няколко пъти акцентира какъв брой доста разчита на Мария Габриел, която в първите девет месеца ще бъде вицепремиер. Подчерта, че няма по-подходящ сътрудник на европейските институции за реализация на главните ни цели на страната - Шенген и еврозоната, от досегашния еврокомисар.

Денков показа с по няколко думи всяка от номинациите за министри. Изрично акцентира, че няма подозрение, че възпитаникът на " Харвард " Асен Василев може да се оправи с тежката обстановка с бюджета и да вкара България в еврозоната на 1 януари 2025 година

 Кирил Петков за кабинета: Най-талантливите работят, с цел да изведат страната напред
© Юлия Лазарова

От името на " Продължаваме промяната - Демократична България " Кирил Петков показа кандидатурата на акад. Николай Денков за министър-председател.

В пространна тирада той дефинира Денков като един от " топ учените в света " и акцентира, че неговите писания имат над 10 хиляди цитирания. Определи го също като извънредно прагматичен и непретенциозен човек. Нарече Мария Габриел, която съгласно съглашението би трябвало да наследи Денков на поста министър председател след девет месеца, същински европейски водач. Грешка на езика на Кирил Петков провокира смях в пленарната зала. В изявлението си някогашния министър председател съобщи, че " огромна част от бизнесмените от Сицилиевата котловина идва от Европа ". Последва смях от всички банки и се наложи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков да помоли няколко пъти за тишина.
" Най-талантливите работят, с цел да изведат страната напред ", съобщи Кирил Петков, като акцентира, че това включва целия състав на държавното управление. Допълни, че в случай че кабинетът получи задоволително време и поддръжка, може да трансформира България.

Петков прикани към по-малко политиканстване и за поддръжка за кабинета.

 Първо съвещание на 49-то Народно заседание, Политическа партия, Демократична България, Възраждане, Движение за права и свободи, депутати, пленарна зала
© Цветелина Белутова

Първо съвещание на 49-то Народно заседание, Политическа партия, Демократична България, Възраждане, Движение за права и свободи, депутати, пленарна зала

Заседанието на националното заседание стартира. В залата се записаха 235 народни представители. Това значи, че за избиране на държавното управление са нужни 118 гласа.
Депутатите гласоподаваха съвещанието да се предава директно по публичните радио и телевизия. В залата е целият Министерски съвет, президентът, представители на главните вероизповедания, задгранични посланици. Поканени бяха и кандидат-министрите.

Дебатът в залата ще е по едно и също време за структурата и състава на държавното управление, реши пленарната зала.

Заседанието можете да наблюдавате онлайн в излъчването на " Дневник ":



 ГЕРБ връща първия мандат неизпълне Мария Габриел Румен Радев
© Велко Ангелов

ГЕРБ връща първия мандат неизпълне Мария Габриел Румен Радев

В коридорите на Народното събрание президентът Румен Радев упрекна партиите, които застават зад кабинета " Денков - Габриел ", в изменничество.

" Надявам се държавното управление да не предава националните ползи, както водачите на обединението предадоха гласоподавателите си ", съобщи Радев, който преди седмица настоя вторият управнически мандат да не бъде осъществен.

Той добави, че взаимните дейности на " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ са обезсмислили изборите. " Продължаваме промяната " унищожиха страната, до момента в който управляваха и ще я довършат, а през днешния ден господин Борисов им подарява цялата власт, съобщи президентът.

" Продължаваме промяната " споделяха, че ГЕРБ са мафията и би трябвало да бъдат изтрити от българската политика, а през днешния ден споделят властта си с нея. " Демократична България " поведоха гласоподавателите си на кръстоносен поход против Бойко Борисов, а през днешния ден просят от него снизхождение и благословия, сподели Румен Радев. Той добави, че двете най-големи групи са спечелили за сметка на гласоподавателите и демокрацията



 Гълъб Донев
© Юлия Лазарова

Гълъб Донев

Служебният министър председател Гълъб Донев съобщи в коридорите на Народното събрание, че вследствие на десетмесечното му ръководство страната действа обикновено и има нужната непоклатимост.

Той още веднъж уточни като триумфи на кабинета си обезпечаването на задоволително средства за пенсии, преодоляване на инфлацията, гарантиране на газовите доставки.

Изявлението на Гълъб Донев вижте във видеото:



 Асен Василев
© Юлия Лазарова

Асен Василев

Кандидатът за финансов министър Асен Василев съобщи на влизане в Народното събрание, че има намерение да изтегли импортирания в Народното събрание план на служебното държавно управление за държавен бюджет за 2023 година и да предложи нов. " Ще изтеглим настоящия вид на бюджета и се надявам до 10 дни - две седмици да имаме вид на бюджет с 3% недостиг ", сподели той, представен от Българска национална телевизия. Проектът на кабинета " Донев " планува недостиг от 6.8 на 100, което е надалеч оттатък условията за влизане на България в еврозоната. Василев към този момент нееднократно съобщи, че това може да се промени и дефицитът да се понижи.

 Николай Денков
© Юлия Лазарова

Николай Денков

Парламентарните групи на ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " организираха обособени срещи в Народното събрание, на които им бяха показани персонално министрите от кабинета " Денков - Габриел ".

Първо с бъдещите министри се срещнаха с народните представители от ГЕРБ. На срещата не присъстваше водачът на партията Бойко Борисов. В този миг Министерският съвет се среща и с депутатите от " Продължаваме промяната - Демократична България

 Протест на
© Златина Зехирова

Проруската националистическа партия " Възраждане " провежда пред формалния вход на Народното събрание митинг против одобряването на държавното управление. Той е под наслов " НЕ на държавното управление на шпионажа, доносниците, крадците и предателите! ".

Началото беше оповестено за 12 ч. Засега има няколко десетки протестиращи с български флагове, които са се събрали към паметника на Цар Освободител. Телевизионните камери демонстрираха млад мъж, който се е качил на една от скулптурните фигури на кон на паметника и вее байрак. Движението по бул. " Цар Освободител " не е спряно, полицейски кордон обкръжава постройката на Народното събрание, само че за момента ситуацията е спокойна. Протестиращите освиркват идващите за церемонията посланици, заяви Българска национална телевизия.

Пред Българска национална телевизия приказва някогашния арбитър Румяна Ченалова, която взе участие в митинга. Нейното име нашумя към обвиняванията в корупция от някогашния френски дипломат Ксавие Лапер дьо Кабан, само че и сега самата Ченалова съди прокуратурата. Тя повтори едно от известните обвинявания на " Възраждане " към формираното управническо болшинство - че желае да вкара България в еврозоната, без да се преценява със събраните от партията подписи с искане за предизвикателство на референдум за отсрочване на влизането до 2043 година


Правителството, което Николай Денков ще предложи, включва експертни фигури, само че и ярки политически лица, измежду които най-силно се откроява съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев. Одобряването му за финансов министър беше едно от неподлежащите на разискване условия на партията по време на договарянията.

 Инфографика: Как се стигна до кабинета Инфографика: Как се стигна до кабинета " Денков - Габриел "

В петък в състава на кабинета от " Демократична България ". До последно обединението настояваше, че няма да има свои представители в кабинета, а Славов е член на управлението на " Да, България " на Христо Иванов (част от " Демократична България " ). В неделя Иванов изясни, че за включването на Славов са упорствали и " Продължаваме промяната ", и ГЕРБ. Ето всички номинации:

Министър-председател: Николай Денков/ Мария Габриел

Вицепремиер и министър на външните работи - Мария Габриел


За утвърждение на държавното управление по конституция е належащо нормално болшинство - половина плюс един от всички гласуващи депутати. Ако Народното събрание през днешния ден е в цялостния си състав, това значи 121 гласа " за ".

" Продължаваме промяната " - " Демократична България " и ГЕРБ разполагат с общи 132 гласа и даже част от депутатите им знаково да не поддържат държавното управление, каквато поръчка пристигна да вземем за пример от Делян Добрев (ГЕРБ), няма да имат проблем да обезпечат нужното болшинство.

" Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН " към този момент оповестиха, че ще натиснат бутона " срещу ". Все още не е известно по какъв начин ще гласоподава Движение за права и свободи, като това има значение само като политическа поръчка.

 Народно заседание, парламент, пулт за гласоподаване, парламентарна празна зала, звънец
© Юлия Лазарова

Народно заседание, парламент, пулт за гласоподаване, парламентарна празна зала, звънец

Извънредното съвещание на Народното събрание ще стартира в 13 ч.

Дневният ред включва три точки: избиране на министър председател, одобрение на структурата на Министерския съвет и на министрите. И структурата, и съставът на кабинета се гласоподават едновременно, както са препоръчани от мандатоносителя и без да може да се вършат промени в тях. Очаква се преди гласуването послание към народните представители да направи президентът Румен Радев, който е в открита война с мандатоносителя - " Продължаваме промяната " - " Демократична България ", и към този момент разгласи, че счита управническия мандат за дискредитиран.
Най-вероятно неговото изявление ще бъде последвано от изказвания на парламентарните групи.

След края на гласуването Радев е поканил на " Дондуков " 2 назначения от него длъжностен кабинет с министър председател Гълъб Донев. По-късно в постройката на Министерския съвет ще се състои и публична гала по предаването на властта сред служебното и новото постоянно държавно управление.

Ключови думи към публикацията:
Още по тематаОще от ПолитикаНа живо15:58, 06 юни 23 / На живоПарламентът утвърди кабинета " Д
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР