Правителството на Кирил Петков излезе вчера с нова идея -

...
Правителството на Кирил Петков излезе вчера с нова идея -
Коментари Харесай

НОВО 20! Киро и Асен с абсурдна идея: Строим завод за изгаряне на боклук в Маришкия басейн

Правителството на Кирил Петков излезе през вчерашния ден с нова концепция - " софийският " цех за изгаряне на боклука да бъде построен в Маришкия басейн. " В комплекс „ Марица Изток “ няма да бъде изграждана парогазова централа, както бе планувано в изпратения в Европейската комисия План за възобновяване и резистентност ". Това заяви от трибуната на Народното събрание вицепремиерът Асен Василев.

„ Не можем да сменяем самостоятелен български източник, каквито са въглищата в с вносен източник. От тази позиция считаме построяването на парогазова централа за нецелесъобразно. Това беше признато от страна на Европейската комисия ", обясни той.
свързани новини115625на 24.03.20216256на 29.05.2018
И разгласи новата концепция: „ Това до което достигнахме и върху което работим, е композиция от утилизация на боклуци. Вместо завода за отпадък да е в центъра на София, утилизация на боклуци по най-висока технология може да се случва в Маришкия басейн. Освен това доста необятно огромно развиване на батериите на равнище система. Говорим за над 12 000 мегаватчаса. И доста по-сериозно развиване на геотермалната сила “, уточни Василев, представен от " Епицентър ".

" Геотермалната сила, предпазване на ток в акумулаторни акумулатори, създавани у нас и създаване на цех за изгаряне на отпадък в са водещите планове, които България пази пред Европейска комисия по Плана за възобновяване и резистентност ", разкри новите проекти вицепремиерът.

" Съвсем умерено можем да заложим на 400 мегавата геотермална сила, която да се случи до 2026 година И тази композиция от генериращи мощности да помогне за това, ние да понижим зависимостта от въглища ", изясни Асен Василев.

Изненада е, че заводът за изгаряне на боклуци ще се реалокира от София край Стара Загора - в Маришкия басейн.

Идеята е обвързвана със зелените проекти на Европейски Съюз и идното затваряне на въглищните мини и прекъсването на " мръсните " тецове, което ще наложи заменяне с нови енергийни мощности и намиране на различен занаят на хиляди служащи. Досега се говореше, че в Маришкия комплекс ще бъде построена мощна парогазова централа.

Но държавното управление " Петков " към този момент разисква с Европейската комисия нова визия по тематиката, стана ясно по време на чуване на министър Василев през днешния ден в Народното събрание.

Завоят е непредвиден, защото планът за инсинератор в София е много напреднал, има утвърдена площадка и технология и тече процедура за избор на реализатор.

" Местенето " на оборудването значи нови разноски и в допълнение оскъпяване на завода за изгаряне на боклуци, който по досегашни оценки ще излезе към 400 млн. лв..

" Преговорите с Европейска комисия не престават. Да покачваме зависимостта си от газ, значи някой различен пуска и стопира тока в страната. Не можем да сменяем самостоятелен български източник, каквито са въглищата в Маришкия басейн, с вносен източник ", съобщи вицепремиерът пред депутатите.

И разясни: " От тази позиция построяването на парогазова централа е изцяло нецелесъобразно. Европейска комисия одобри това и сложи въпроси какви други базови мощности могат да се изградят, с цел да се понижи зависимостта от въглищата като сила. Това, до което достигнахме, е композиция сред батерирен комплекс и утилизация на боклуци - вместо заводът за отпадък да е в центъра на София, по най-висока технология може да е в Маришкия басейн. "

" Когато приказваме за батерийния комплекс, комбинирайки разнообразни фондове, може да заложим в гладко прекачване на работни места, високоплатени, от съществуващите мощности към това произвеждане. Там би трябвало да се развива огромна индустриална зона, това би било първа стъпка в това развиване ", уточни Василев, визирайки проектите за създаване на уреди за " депозиране " на сила.

" В ще се горят единствено български боклуци, които не могат да бъдат рециклирани. България не би трябвало да е бунище на Европа. Има решение от предходната годинам с което се лимитира импорт на избран вид боклук. Засилен е обаче контролът по границите. В момента могат да се внасят РДФ боклуци, само че инсенератори за горене на боклуци у нас няма, има единствено планове ", добави министъръ на околната среда Борислав Сандов, който също взе участие в парламентарното чуване.

Неизползвано благосъстояние

Геотермалната сила е българско благосъстояние, което не сме употребявали изобщо, сподели и министър председателят Кирил Петков в отговор на въпрос от социалиста Драгомир Стойнев.

„ Имаме минерални извори на всички места из България, представете си, в случай че можем да генерираме чисто българска сила – базова мощ. В Турция за последните години са построили 1,6 гигавата “, уточни Петков.

Стойнев прикани за повече изясненост за нуклеарното бъдеще на България. По думите му АЕЦ „ Козлодуй “ може да си финансира нов реактор без интервенция от страната, само че са нужни и други мощности – изключително с оглед очертаващите се промени в превоза.

Петков акцентира, че ще се създадат нужните разбори по тематиката, като беше безапелационен, че „ това, че имаме АЕЦ, е преимущество “ и може да бъде и „ експортна активност “.

От своя страна Асен Василев съобщи в отговор на въпрос от страна на народния представител от ГЕРБ Жечо Станков, че в околните 4 години могат да бъдат построени 400 мегавата геотермални мощности.

От гледна точна на България да покачваме зависимостта си от газ значи някой различен да пуска и стопира тока в България. Не може да сменяем самостоятелен български източник с вносен източник и от тази позиция построяването на паро-газова централа за безусловно нецелесъобразно. Европейска комисия одобриха това и ни попитаха какви базови мощности могат да бъдат построени, щом няма да бъдат такива на природен газ, изясни Василев.

Изгаряне на боклуци в Маришкия басейн

Това което достигнахме, са композиция от утилизация на боклуци. Вместо да горим отпадък в центъра на София. Това може да се случи в Маришкия басейн. Освен това залагаме планове за предпазване не електрическа енергия в акумулаторни акумулатори с потенциал от 12 гигаватчаса. Този потенциал е два пъти по-голям от този на ПАВЕЦ Чаира, сподели още Василев.

Тези акумулатори ще бъдат ситуирани покрай консуматорите на електрическа енергия.

Изграждане на фабрики за акумулатори

Освен това самите акумулатори чакам да се създават в България. Финансиране ще се получи по фонда за обективен преход, а фабриките за акумулатори ще се разположат в още веднъж в в идващите четири години, тъй че да не се губят високо квалифицирани работни места.

Тази композиция от генериращи мощности ще спомогне да понижим зависимостта на въглища и да реализираме заложените цели. Всичко това без да се постанова стремително затваряне на мините в комплекса, посочи Асен Василев.

Към момента процедурата за построяването на RDF-инсталацията в ТЕЦ-София е спряна, откакто през есента на 2020 година Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри, че " Топлофикация София " е позволила редица неточности при оценката на офертите в търга за построяването на инсталацията. Така изборът на консорицума " RDF Файърд Пауър Плант София 2021 ", който предишното лято бе класиран преди всичко с цена от 291.4 млн. лева без Данък добавена стойност (с 8 хиляди лева по-ниска от прогнозната), се оказва незаконосъобразен. Затова процедурата е върната на " Топлофикация София " за ново разглеждане на техническите оферти, включвайки и отстранения претендент " Термо Атом 2021 ".

В процедурата за избор на компания, която да построи инсинератора за горене на RDF в София, участваха общо пет компании, само че единствено две от тях стигнаха до крайното класиране.

Освен обединяването победител, в което влизат строителна компания " Микс-констръкшън " на Стамен Иванов и Пламен Христов и още три китайски и една турска компания, на второ място бе " Джи Ар Си " на Богомил Манчев. Жалби пред Комисия за защита на конкуренцията подадоха компанията на Манчев, свързаната с Ковачки " Термо Атом 2021 ", в която влизат " Атоменергоремонт " и италианските Termomeccanica Ecologia TM.E. S.p.A и Comef. TM.E, както и консорциъмт към " Геотехмин " и две турски компании - " Гео ран ". Антимонополната комисия е почела отчасти единствено първите две тъжби, само че и това се е оказало задоволително, с цел да се анулира напълно класирането.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР