Правителството на Гърция обяви конкретни компенсации за облекчаване на домакинствата

...
Правителството на Гърция обяви конкретни компенсации за облекчаване на домакинствата
Коментари Харесай

Гърция компенсира с 9 евро по-високите сметки за ток на домакинствата

Правителството на Гърция разгласи съответни обезщетения за облекчение на семействата в отговор на нарасналите с 50% цени на електрическата енергия през последните месеци. 

" Ще субсидираме с 9 евро всички сметки за електроенергия за консумация до 300 kWh на месец, без значение от доставчика ", заяви министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Костас Скрекас, представен от гръцките медии. По думите му на процедура 72% от всички семейства в страната ще бъдат подкрепени, само че също по този начин и дребните и междинни предприятия, както и земеделските производители, които са свързани към ниско напрежение.

Предвиждат се и спомагателни отстъпки за ползване между 300 kWh до 600 kWh  на месец. " С комбинацията от двете ограничения ще ограничим покачването на цената на тока за едно приблизително домакинство с до 1-2 евро на месец ", акцентира министърът. Пакетът от ограничения ще се ползва със задна дата от септември до края на декември, като при нужда може да бъде удължен и през новата година. 

Правителството на Гърция ще задейства и програма за енергийна ефективност на стойност 3 милиарда евро през идващите пет години. " Нашата цел е да модернизираме 600 000 здания до 2030 година ", уточни министърът на енергетиката. Още идващия месец програмата ще започва с 1 милиард евро за саниране на 50 000 жилища.

За бизнеса посредством Фонда за възобновяване ще последват две стратегии за 450 милиона евро, които дружно със заемен капитал ще активизират до 1 милиард евро за саниране на сгради на междинни и големи предприятия и инсталирането на енергийно дейно съоръжение в тях. Отделно посредством Фонда за възобновяване е обезпечен бюджет от 200 млн. евро за програмата за икономии на сила в публични здания и планове за улично осветяване, а в композиция с програмата „ Electra “за сградния фонд на обществената администрация, ще доближи 700 милион евро.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР