Правителството на Бойко Борисов е отпуснало като неотложен разход близо

...
Правителството на Бойко Борисов е отпуснало като неотложен разход близо
Коментари Харесай

5 млн. лв за изкуствен остров до Варна отпусна правитеството

Правителството на Бойко Борисов е отпуснало като " наложителен разход " близо 5 млн. лева за строителството на неестествен остров в акваторията на Черно море, оповестява " Дневник ". На разположение са и документите по възлагането на социална поръчка за строителството на острова против новостроящия се петзвезден хотел (на мястото на тогавашния " Бор " ) в курорта Св. св. Константин и Елена край Варна. Той е благосъстоятелност на едноименното акционерно сдружение, част от бизнес групата към " Химимпорт " и Централна кооперативна банка (ТИМ).

Обявлението за осъществяване на тръжната процедура е оповестено седмица след извършените парламентарни избори – на 12 април. Според текста му възложители на бъдещото строителство са Община Варна и регионалният шеф на Варненска област.

И двете институции сега са следени от ГЕРБ.

Според оповестената публикация заданието е за градеж на " буна " (брегозащитно съоръжение), а финансирането е отпуснато от кабинета на Бойко Борисов с решение от 17 февруари т.г. Описанието на плана и приложените скици в капиталовото предложение обаче демонстрират, че става дума по-скоро за неестествен остров, а не за буна.


Илюстрация към капиталовия план за строителство / " Дневник "
След построяването му компанията " Св. св. Константин и Елена " ще го получи на концесия, с цел да построи върху него ваканционна и развлекателна инфраструктура.

Първият неестествен остров в Черно море

Той ще бъде построен северно от Варна, както е планувано в Подробния организационен проект на курорта, влезнал в действие през 2017 година след заповед, издадена от тогавашния зам.-министър на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев.  Още тогава изкуственият остров бе разказан в текстовата част на проекта като:

" противоабразионно и брегоукрепително оборудване за увеличение на плажната повърхност, което ще има и сектор – яхтено пристанище ". 

От оповестения търг за възлагане на публичната поръчка за строителството на острова излиза наяве още, че той е проведен след съглашение сред кмета на Варна Иван Портних и регионалния шеф Стоян Пасев, подписано на 30 март. т.г. Според текста на документа Областна администрация – Варна е възложител, притежаващ утвърден капиталов план и строително позволение, издадено от основния проектант на Варна Виктор Бузев на 26 март м.г.

Община Варна е вложител в плана за строителството на бъдещия остров и има обезпечено финансиране според Постановление на Министерския съвет от 18 февруари т.г. в размер на 4.8 млн. лева

Средствата са от запаса за непредвидени или неотложни разноски за 2021 година в частта за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия.

Какви са " непредвидените " и " неотложни " условия, налагащи строителството на изкуствени подводни рифове и остров, които очевидно ще обслужват частни бизнес ползи обаче, по този начин и не излиза наяве.

Срокът на контракта, който следва да бъде подписан за построяването на острова, е до 18 месеца от датата на сключването му. А осъществяването на публичната поръчка би трябвало да завърши до 17 месеца по-късно. 

Някогашният хотел " Бор "

На мястото на тогавашния хотел " Бор " – на тридесетина метра от морето, в този момент се строи един от най-големите хотели в курорта Св. св. Константин и Елена. Заедно с прилежащия му имот той бе добит от едноименното комерсиално сдружение през 2003 година като част от активите на бившето държавно туристическо сдружение " Дружба ". Сега на мястото на " Бор " и прилежащия му ресторант във крайна фаза на създаване са две тела на нов хотел, който неведнъж надвишава площта и височината на разрушените постройки.

Така " Малкият плаж " в курорта, който се намира пред тях, явно ще се окаже стеснен след откриването на новия хотел и страната се е заела освен да го усили, само че и да построи остров пред него, като е направила " наложителен разход ", разясняват от " Дневник ".

 
Решава се бъдещето на Карадере
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР