Правителството на американския президент Джо Байдън е подготвило начален пакет

...
Правителството на американския президент Джо Байдън е подготвило начален пакет
Коментари Харесай

Забрана за финансовите институции в САЩ да извършват трансакции на основни руски банки, ако Русия нахлуе в Украйна

Правителството на американския президент Джо Байдън е подготвило начален пакет от наказания против Русия, който включва възбрана за финансовите институции в Съединени американски щати да правят преводи на съществени съветски банки, заяви Ройтерс, като се базира на трима източници, осведомени с тематиката. Мерките, които ще бъдат въведени единствено при положение, че Русия нахлуе в Украйна, имат за цел да нанесат щета на съветската стопанска система, като пресечен " кореспондентските " банкови връзки сред глобените съветски банки и американски банки, които разрешават осъществяването на интернационалните заплащания.

Властите в Съединени американски щати и по-рано са казвали, че банковите рестрикции ще бъдат част от пакета на вероятните наказания, само че проектът на държавното управление за спиране на кореспондентските връзки в банкирането - което ще засегне световните парични потоци - до момента не е обявяван. Съединени американски щати също така ще приложат най-силното си средство за наказания против избрани съветски лица и компании, като ги слагат в листата на подлежащите на наказания лица (Specially Designated Nationals - SDN), като в действителност ги изключат от американската банкова система, забранят комерсиалните им взаимоотношения с американци и замразят активите им в Съединени американски щати, оповестяват същите източници.

Белият дом и министерството на финансите на Съединени американски щати са отказали да разясняват информацията. Източниците са споделили още, че пакетът може да претърпи промени до последната минута и не е ясно кои ще бъдат задачите му. Те обаче считат, че вероятни обекти на глобите са водещи съветски финансови институции като ВТБ Банк, Сбербанк, ВЕБ и Газпромбанк.

Експерти, с които се е съветвал Ройтерс, са споделили, че въпреки че инструментът с кореспондентските банки не може да се съпостави с включване в листата SDN, който планува заледяване на банкови активи, той би могъл да нанесе значителен удар върху избраните банки, като направи мъчно за тях да правят преводи в долари, а доларът е международна аварийна валута. Според източниците американското държавно управление може да изключи избрани типове преводи от обсега на глобите, в случай че бъде сметнато за належащо.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР