Правителството на Албания определи река Вьоса в южната част на

...
Правителството на Албания определи река Вьоса в южната част на
Коментари Харесай

Албания защити последната "дива река" в Европа от строежа на малки ВЕЦ-ове

Правителството на Албания дефинира река Вьоса в южната част на страната за народен парк, което е победа за еколозите, борещи се от години против проектите за водноелектрически централи по течението.

Еколози и учени нарекоха Вьоса последната " дива " река в Европа, защото тече непрестанно в продължение на 270 км (170 мили) от Гърция през Южна Албания до Адриатическо море, без да е препречвана от никакви язовири или електроцентрали.

Те споделят, че реката е дом на към хиляда типа, в това число мощно застрашената от изгубване европейска змиорка и застрашените ендемични типове растения. Обявяването на Вльоса и нейните притоци за народен парк ще попречи на строителни планове.

Премиерът Еди Рама сподели, че ще има първичен бюджет от 80 милиона $ за създаване на нови пречиствателни станции, които да спрат отпадъчните води да доближават до реката.

 Изоставен екскаватор от опит за строителство на река Вьоса.
© Reuters

Изоставен екскаватор от опит за строителство на река Вьоса.

" Днес ние пазиме вечно последната дива река на Европа ", сподели Рама по време на гала по подписването в южния град Тепелена.

" Нека не забравяме, че приказваме за територия от 12 700 хектара и това е великански парк, който пресича цялата територия на страната. "

Албания създава съвсем цялото си електричество от хидроенергия и планираше да построи 30 водноелектрически централи по поречието на реката, с цел да отговори на възходящото търсене.

" Това е исторически миг за Вьоса...Вьоса най-сетне ще тече свободно вечно ", съобщи на " Facebook " страницата си ЕкоАлбания, водещата неправителствена организация в 10-годишната борба за спасяването на реката.

 Албания отбрани последната
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР