Правителството избира председател, нов състав на Управителния съвет и изпълнителен

...
Правителството избира председател, нов състав на Управителния съвет и изпълнителен
Коментари Харесай

Вижте какво решиха кабинетът днес

Правителството избира ръководител, нов състав на Управителния съвет и изпълнителен шеф на Националния дарителски фонд „ 13 века България "

Министерският съвет одобри решение, с което избира министъра на културата за ръководител на Управителния съвет на Националния дарителски фонд „ 13 века България ".
Съгласно същото държавно решение членове на Управителния съвет на фонда стават: арх. Уляна Малеева - Дамянова - проектант, член на Съюза на архитектите в България, доцент Георги Лозанов - медиен специалист, някогашен ръководител на Националния съвет за радио и телевизия и Съвета за електронни медии, Веселин Тодоров - изпълнителен шеф на СИЕЛА, Рашко Младенов - артист, министър на културата в служебното държавно управление през 2017 година и доцент Венцислав Велев - консултант на министъра на културата, учител в УНИБИТ.
За изпълнителен шеф на Управителния съвет на Националния дарителски фонд „ 13 века България " е определена Слава Иванова – изкуствовед, дълготраен шеф на Националната изложба.
Съгласно член 7, алинея 5 от Закона за Националния дарителски фонд „ 13 века България " мандатът на изборните членове на Управителния съвет и на изпълнителния шеф е 4 години.

Експерт по кибер въпроси и електронно ръководство ще бъде назначен в Постоянното посланичество на България към Европейски Съюз

С един специалист по кибер въпроси и за съгласуваност на уговорките на България по цифровия европейски дневен ред се уголемява съставът на Постоянното посланичество на Република България към Европейски Съюз в Брюксел, реши Министерският съвет.
За новосъздадената служба ще бъде избран специалист от Държавна организация „ Електронно ръководство ", който ще дава отговор за наблюдението и за докладването по тематики като електронната идентификация, инфраструктурата за пространствена информация и информацията от публичния бранш в машинночетим отворен формат, оперативната съгласуемост и други, съгласно уговорките на България като член на Европейския съюз. До момента в съвещанията на Хоризонталната работна група по кибер въпроси (формат „ аташета " ) присъстваше краткотрайно командирован специалист от квотата на Министерство на външните работи.
Киберсигурността и в частност мрежовата и осведомителна сигурност е главен приоритет на европейско ниво, както и цялостната политика в региона на електронното ръководство, заложена в европейското и в националното законодателство.

До края на 2018 година комисия ще предложи три кандидатури за европейски прокурор от България

Министерският съвет одобри решение, с което разпореди на министъра на правораздаването да сътвори комисия по подбора на претендентите за длъжността европейски прокурор от България. Комисията би трябвало да предложи три кандидатури в период до 31 декември 2018 година Държавите-членки сами дефинират метода, по който да създадат асортимент на техните трима претенденти за европейски прокурор.
В комисията по подбора ще вземат участие заместник-министър на правораздаването, по двама членове на прокурорската гилдия и на съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет, шефът на Националния институт на правораздаването, и учител от Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски ".
Задачата на комисията ще е да извърши подбора на претендентите за европейски прокурор от България, съгласно изискванията на чл.16 на Регламента за определяне на засилено съдействие за основаване на Европейската прокуратура (ЕРРО), Регламент No31 (ЕИО), 11 (ЕОАЕ) по отношение на Правилника за длъжностните лица и изискванията за работа на други чиновници на Европейската икономическа общественост и на Европейската общественост за атомна сила, и критериите и условията за избор на европейски прокурори, направени от Европейската комисия.
След осъществяване на подбора, министърът на правораздаването ще внесе посочените от Комисията кандидатури за утвърждение от Министерския съвет в период до 15 януари 2019 година

Първа МБАЛ-София е избрана за университетска болница

Правителството одобри решение, с което дефинира „ ПЪРВА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ-СОФИЯ " ЕАД София за университетска болница за периода на акредитационната й оценка.
Определеното за университетска болница лечебно заведение дава отговор на законовите условия, регламентирани в член 9, алинея 3 и член 90, алинея 2 от Закона за лечебните заведения.

Отпускат се над 2 млн. лв. за три национални стратегии за развиване на образованието

Правителството отпусна средства в размер на 2 179 285 лева за финансово обезпечаване на действия по националните стратегии (НП) „ Развитие на системата на предучилищното обучение ", „ Заедно за всяко дете " и „ Без свободен час ", утвърдени през 2018 година
По Национален парк „ Развитие на системата на предучилищното обучение " средствата са 523 709 лева и са за погашение на цялата стойност на утвърдените планове на 282 общински детски градини и учебни заведения. Целта на програмата е повишение на качеството на предучилищното обучение и обезпечаването на еднакъв старт преди постъпване в учебно заведение посредством потреблението на модерни дидактични материали и поощряване присъединяване на родителите.
По Национален парк „ Заедно за всяко дете ", модул „ Добри практики за взаимоотношение на просветителните институции с родителите " са утвърдени 154 939 лева за погашение на цялата стойност на утвърдените планове на 43 общински детски градини и учебни заведения. Целта на модула е повишение на успеваемостта в работата на институциите по обгръщане и задържане в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст.
По Национален парк „ Без свободен час " се дават 1 500 637 лева за погашение на действително взети образователни часове от учители, които са замествали отсъстващи от работа сътрудници в наложителното предучилищно и учебно обучение и в трета и четвърта подготвителна възрастова група за интервала 01.11.2017 година - 30.04.2018 година
Необходимите средства за осъществяване на националните стратегии за 2018 година се обезпечават от бюджета на МОН.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет одобри решение за оповестяване на парцел - обществена държавна благосъстоятелност за парцел - частна държавна благосъстоятелност и за безвъзмездното му прекачване на община Карлово, област Пловдив. Имотът се намира в землището на с. Васил Левски и съставлява едноетажна постройка за помпено и хлориране със застроена повърхност 29 кв. м, функционално обвързвана с инфраструктурни уреди - водохващане и гравитачен водопоровод. Безвъзмездното прекачване на цитирания парцел в благосъстоятелност на община Карлово е за обезпечаване на водоснабдяването на с. Васил Левски, при вземане предвид на законодателството и разпоредбите в региона на държавните помощи.
На община Лом безплатно се трансферира парцел, чийто статут се трансформира от обществена на частна държавна благосъстоятелност. Имотът се намира на ул. „ Славянска " в града и съставлява незастроен терен с повърхност от 2 338 кв. м. Прехвърлянето в благосъстоятелност на общината е обвързвано с обезпечаване на достъп на обществеността до намиращия в него боен монумент.
Областният шеф на Търговище ще ръководи част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност на ул. „ Митрополит Андрей " № 51 в регионалния център. Частта от парцела съставлява независим обект, ситуиран на петия етаж на административна постройка. До в този момент е ръководена от Агенцията за държавна финансова ревизия, само че е с отпаднала за институцията нужда. Предоставянето на обекта на регионалната администрация ще подсигурява по-ефективното му стопанисване.
С друго решение държавното управление промени статута на движимости - обществена държавна в частна държавна благосъстоятелност, включващи офис техника, мебелно обзавеждане, машини и уреди, климатични системи и други Активите се намират на територията на летищата във Варна и Бургас и са предоставени от Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация " за потребностите концесионера „ Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт ". Промяната се прави по искане на концесионера, според концесионния контракт. Смяната на статута на движимите активи ще разреши на Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация " възмездно да се разпореди с избрана част от тях, а концесионерът да получи опцията да отстрани за своя сметка останалите в концесионната повърхност движимости, заради отпадналата нужда от използването им за активността на сдружението.

Отпускат се над 2 млн. лв. за три национални стратегии за развиване на образованието

Правителството утвърди резултатите от постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност, което се организира на 27 и 28 септември в Брюксел. В частта „ Вътрешен пазар и промишленост " министрите дебатираха въпроси свързани с създаването на подобаващи ограничения за развиване и задълбочаване на единния пазар, правенето на тактика за индустриална политика, която да насърчи развиването на районите, развиване на транспортната и телекомуникационната инфраструктури, основаване на по-добри тласъци за развиване на бизнес, вложения, нововъведения и поддръжка за дребните и междинните предприятия и други В частта „ Научни проучвания " бяха разисквани детайлите на Рамковата стратегия за научни проучвания и нововъведения на Европейски Съюз „ Хоризонт Европа " (2021-2027 г.).
Съветът на Европейски Съюз „ Правосъдие и вътрешни работи " организира съвещание на 11 и 12 октомври в Люксембург. В частта „ Правосъдие " беше разисквано предлагането за Директива по отношение на несъстоятелността, превантивното преструктуриране и даване на втори късмет и ограничения за повишение на успеваемостта на процедурите за преструктуриране. По нея министрите на правораздаването реализираха общ метод по предлагането за компромисен текст, който ще бъде основа за договарянията с Европейския парламент. Дискусията по плана на Регламент за електронните доказателства сподели, че мненията на делегациите са разнопосочни и диалозите на експертно равнище ще продължат. Европейската комисия показа настояща информация по отношение на настоящото положение на институционализирането на Службата на Европейския прокурор. В частта „ Вътрешни работи " се организираха полемики по отношение на предложенията на Комисията за приемане на новата Многогодишна финансова рамка; за промените на Регламента за Европейска гранична и брегова защита и на Директивата за връщането (преработена), както и по отношение на настоящите въпроси на миграцията.
На съвещанието си на 16 октомври в Люксембург Съвет „ Общи въпроси " приготви октомврийското съвещание на Европейския съвет, което бе фокусирано върху тематиките миграция, вътрешна сигурност и външни връзки. Австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз осведоми за хода на процедурата по върховенството на закона по отношение на Полша и за правните аспекти по процедурата по отношение на Унгария. Представи и последните развития по договарянията за Многогодишната финансова рамка (МФР) 2021-2027 година По член 50 Съветът разиска развиването на договарянията по съглашението за отдръпване на Обединеното кралство от Европейски Съюз и приготви съвещанието на Европейския съвет (чл. 50).
Съвет „ Общи въпроси " следва да организира последващо съвещание на 12 ноември в Брюксел, на което министрите ще обсъдят настоящото положение на договарянията по идната Многогодишна финансова рамка на Съюза. На съвещанието по член 50 Комисията ще показа информация за настоящото положение на договарянията за отдръпването на Обединеното кралство.
Правителството утвърди също по този начин българската позиция за съвещанието на Съвет Външни работи/Търговия на Европейски Съюз, което ще се организира на 9 ноември в Брюксел. Ще бъдат разисквани въпроси свързани с модернизацията на Световната комерсиална организация, правилник по отношение на скрининга на директните задгранични вложения, отчет на Комисията за използването на споразуменията за свободна търговия и други

Одобрени са спомагателни разноски и прехвърляния по бюджетите на Министерския съвет, Сметната палата, Министерството на защитата и община Костинброд

Правителството утвърди спомагателни разходи/трансфери по бюджетите на Министерския съвет, Сметната палата, Министерството на защитата и община Костинброд за 2018 година, които са обезпечени за сметка на преструктуриране на разноски и/или прехвърляния по централния бюджет за същата година.
Допълнителните разноски, утвърдени по бюджета на Министерския съвет, са в размер на 300 000 лева и са за осъществяване на неотложни строително-ремонтни работи на покривните структури на здания на Държавната организация „ Архиви ".
По бюджета на Сметната палата спомагателните разноски са в размер на 420 000 лева и са за заплащания по изпълнителни листове, издадени от Софийския градски съд по гражданско дело № 4574/2014 година по разказа на Софийския апелативен съд, включващи главница, разходи и законна рента.
По бюджета на Министерството на защитата са утвърдени спомагателни разноски в размер на 2 700 000 лева, които са за потребностите на Военномедицинска академия, за закупуване на профилирана система от апарати: магнитно-резонансен томограф и ехографски уред за ранна диагностика на карцином на простатната жлеза.
Одобрен е и спомагателен трансфер в размер на 754 560 лева по бюджета на община Костинброд за план за благоустрояване и паркоустрояване на централен площад, паркинги и прилежаща улица.

Регламентира се процедурата за даване на специфична отбрана на застрашени лица в умишлен устав

Чрез признатия през днешния ден от държавното управление Правилник за използване на Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане, се регламентира организирането и осъществяването на ограниченията за специфичната отбрана на застрашени лица по смисъла на Закона (ЗЗЛЗВНП).
С влезлите в действие на 29 май промени в ЗЗЛЗВНП се вкара ефикасен механизъм за включване и престояване на застрашени лица в Програмата за отбрана. Въведе се понятието „ специфична отбрана ", която включва предварителна отбрана и Програма за отбрана на застрашени лица, трансформираха се типовете ограничения и метода, по който ще бъдат прилагани.
Приетият през днешния ден устав детайлизира дейностите на способените държавни органи в сходство с функционалностите им, избрани в ЗЗЛЗВНП, както и процедурата за даване на предварителна отбрана и за включване в Програмата за отбрана съгласно процедурата, уредена в закона. Предвиждат се изискванията, редът и методът за осъществяване на ограниченията за специфична отбрана да се дефинират с правила, одобрени от основния прокурор. Поставен е акцент върху задължението на Бюрото по отбрана в сходство с член 176, алинея 2 от ЗЗЛЗВНП от време на време да изготвя стимулирано мнение до основния прокурор, след взимане на мнение от органа, изготвил предлагането, по отношение на нуждата от продължение на ограниченията по Програмата за отбрана за всяко предпазено лице или за тяхното изменение или преустановяване.
Уточняват се предпоставките за осъществяване на мярката релокация в друга страна. В правилника е регламентирано още, че при образуване и осъществяване на специфичната отбрана Бюрото по отбрана ще получава подпомагане от всички органи на държавна власт и локално самоуправление, юридически и физически лица, в това число достъп до нужните данни в техните осведомителни фондове, като редът и методът се планува да бъде избран в указания.

Министерството на районното развиване и благоустройството ще си сътрудничи с Организацията за икономическо съдействие и развиване

Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) ще си сътрудничи с Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) при реформирането на районното развиване и децентрализацията на органите за ръководство на районно равнище. За задачата Министерският съвет утвърди план на Споразумение сред Министерство на регионалното развитие и Организацията за икономическо сътрудничество и раз за осъществяване на план „ Преглед на многостепенното ръководство - по какъв начин многостепенното ръководство и децентрализацията да бъдат сполучливи за районното развиване в България " и упълномощи министъра на районното развиване и благоустройството да го подпише.
Споразумението влиза в действие след неговото сключване и одобрение със закон от Народното събрание. Изпълнението на дейностите по него ще способства за реализирането на Националната тактика за районно развиване за интервала 2012-2020 година и за подготовката на новия народен документ за стратегическо и териториално обмисляне за интервала 2021 – 2030 година
Предвижда се планът да продължи 15 месеца - от края на 2018 година до първото тримесечие на 2020 година. Изпълнението му ще подкрепи Министерство на регионалното развитие при структурирането на връзките сред другите равнища на ръководство, укрепването на потенциала на локалните управляващи за създаване на обществени вложения на локално равнище и тактики, както и използване на ефикасни политики за районно развиване.
Консултантската помощ, която Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще окаже на министерството според плана на Споразумение, е на стойност 330 000 евро по Приоритетна ос 8 „ Техническа помощ " по Оперативна стратегия „ Региони в напредък " 2014-2020.

Изменя се Наредбата за изискванията, разпоредбите и реда за контролиране и вписване на цените на лекарствените артикули

Правителството утвърди промени в Наредбата за изискванията, разпоредбите и реда за контролиране и вписване на цените на лекарствените артикули. Изменението касае наредбата на член 8, алинея 5, която слага производителите на лекарствени артикули в неравноправно състояние посред им, като това може да докара до отпадането на лекарствени артикули от Позитивния лекарствен лист и по този метод да ограничи опцията на пациентите за налично лекуване.
Към момента работи ограничаване при цените на лекарствените артикули, които нямат регистрирани цени в референтните страни. Сега тяхната цена не може да надвишава два пъти цената на диференцирана дневна доза (ДДД/терапевтичен курс) на референтния лекарствен артикул от групата на съответното интернационално непатентно название. Така дефинираната настояща наредба визира най-вече артикули на български производители в ниския и междинен ценови диапазони, които се оферират единствено на нашия пазар. Това би могло да докара до отпадане на редица лекарствени артикули от Позитивния лекарствен лист. От друга страна, отпадналите лекарствени артикули ще бъдат заместени от по-скъпи лекарствени артикули, които имат цени в референтните за България страни.
Очакваният резултат от приемането на измененията е основаване на условия и критерии за контролиране и вписване на цените на лекарствените артикули, включвани в Позитивния лекарствен лист, които нямат цени в референтните страни, тъй че да бъдат спазени правилата на равнопоставеност на обособените производители и изискванията на конкуренция посред им, както и да не бъде допускана дискриминация по отношение на българските производители, предлагащи лекарствените артикули на нашия пазар.

Промяна в наредбата за използването на схемите „ Училищен плод " и „ Училищно мляко " планува възнаграждение на дейностите по раздаването на продуктите на учениците

Правителството одобри изменение и допълнение на Наредбата за изискванията и реда за използване на схеми за даване на плодове, зеленчуци, мляко и млечни артикули в образователните заведения - Схема „ Училищен плод " и Схема „ Училищно мляко ".
Предвижда се опция за възнаграждение за приемането, съхранението и раздаването в учебните заведения на продуктите по двете схеми в размер до 0,07 лева за самостоятелна порция на възпитаник. Това ще бъде допустимо, в случай че доставчикът по схемите подписа контракт с лицето, което прави посочените действия. То може да бъде същото, което реализира активността по храненето на учениците в учебния стол или бюфет или друго лице, с което утвърденият заявител е сключил контракт, координиран с шефа на съответното учебно заведение. Средствата за възнаграждение на дейностите по приемане, предпазване и разпределяне на продуктите в учебните заведения ще бъдат част от помощта, която получават доставчиците, след показване на доказателства за осъществяването им.
Наредбата планува организацията на приемането, съхранението и раздаването на продуктите в образователното заведение да се провежда от шефа и да се реализира от личния състав на учебното заведение. Практиката по използване на схемите сподели, че учебните заведения с по-голям брой доставки срещат усложнения да се оправят независимо с изброените действия, защото не разполагат с задоволително личен състав.

Професор по стопанска система ще е български почетен консул в Охайо

Министерският съвет реши професорът по стопанска система Джордж Вредевелд, жител на Съединени американски щати, да бъде назначен за почетен консул на Република България в Синсинати, щата Охайо.
Вредевелд посещава страната ни за пръв път през 1990 година като част от консултантския екип, воден от американските икономисти Ричард Ран и Роналд Ът. В интервала 1991-1996 година, в съдействие с Министерството на образованието и науката, провежда редица семинари за български учители. От 1990 година насам е посещавал България над 50 пъти. Проф. Вредевелд оказва подпомагане и за основаването на Варненския свободен университет „ Черноризец Храбър ", за което е почетен със степен „ Doctor Honoris Causa ".
Почетното консулство е със седалище в град Синсинати, с консулски окръг, обхващащ територията на щата Охайо. Българската общественост в този щат се е утвърдила като една от най-активните в Съединени американски щати. Големи групи наши сънародници живеят в Синсинати, Кълъмбъс и Дейтън. Значителен брой българи има и в градовете Кливланд, Толедо и Ейкран.

Министерски съвет разпореди на енергийния министър да показа процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ „ Белене " в Народното събрание

В осъществяване на решение на Народното събрание от 7 юни 2018 година за обновяване дейностите по търсенето на благоприятни условия за създаване на АЕЦ „ Белене ", в период до 31 октомври 2018 година в Министерството на енергетиката бе създадена процедура за избор на вложител. В рамките на днешното съвещание на Министерския съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова показа направения документ.
АЕЦ „ Белене " следва да се реализира на пазарен принцип (без подписване на контракти за наложително изкупуване на силата от българската страна, без даване от българската страна на преференциални цени за изкупуване на електрическата сила, без сключването на контракти за разлика от българската страна, без даване от българската страна на корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията) и без даване на държавна гаранция. Изграждането би трябвало да се осъществя с наличното съоръжение и активи, на лицензираната за задачата площадка. Процедурата за избор на стратегически инвеститор/ри за построяването на АЕЦ „ Белене " съдържа и опция за включването с миноритарно присъединяване на огромни индустриални и други потребители на електрическа сила в реализацията на плана чрез присъединяване в капитала на плановата компания и/или посредством контракти за изкупуване на електрическа сила. Тази опция ще даде сигурност, непоклатимост и предвидимост на приходите, ще подсигурява финансиране от кредитни институции при по-благоприятни условия.
В процедурата са заложени редица условия, тъй че да се защитят в оптималната степен имуществените и финансови ползи на българската страна, да се обезпечи енергийната сигурност на България, както и да се подсигурява безвредното потребление на нуклеарната сила. Първият стадий за избор на стратегически вложител планува покана за заявяване на присъединяване в процедурата за избор на стратегически вложител за построяването на АЕЦ „ Белене " и покана за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно присъединяване в бъдещата планова компания. Следва подаване на заявки от заинтригуваните страни за присъединяване в процедурата, обвързващи предложения и осъществяване на договаряния. По отношение на опциите за структуриране на плана, в документа се отбелязва, че обособяването на активите в обособена планова компания би могло да се осъществя преди, по време или след реализирането на договарянията с евентуалните вложители, респективно избор на стратегически инвеститор/ри.
Министерският съвет утвърди показания от Теменужка Петкова отчет и разпореди на министъра на енергетиката да показа създадената процедура за избор на стратегически вложител за плана „ Белене " в Народното събрание.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР