Правителството и социалните партньори се събраха, за да обсъдят условията

...
Правителството и социалните партньори се събраха, за да обсъдят условията
Коментари Харесай

Социалните партньори обсъдиха мярката 60/40 онлайн

Правителството и обществените сътрудници се събраха, с цел да обсъдят изискванията и реда за погашение на обезщетения за работодателите по мярката 60/40 в поддръжка, която има за цел да запазване на заетостта на служащите и служителите при прекратяване на работа заради изключителното състояние. 

Съгласно препоръчаните промени в плана на разпореждане, размерът на изплащаните обезщетения ще бъде 60 на 100 от размера на осигурителния приход за месец януари 2020 година и от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя за същия месец на всеки служащ или чиновник, за който се изплащат обезщетения. В случаите на прекратяване на работа, работодателите, получили обезщетения, следва да изплатят цялостния размер на трудовото заплащане на лицата и дължимите осигурителни вноски за съответния месец. При открито ненапълно работно време работодателят изплаща цялостния размер на трудовото заплащане, несъмнено като за работа при цялостно работно време, и дължимите осигурителни вноски за съответния месец. 

Промените ще се ползват и за работодатели, подали заявки за погашение на обезщетения до влизането в действие на постановлението. 

Социалните сътрудници, като се изключи АИКБ, поддържат плана. Работодателите и синдикатите имат спомагателни оферти, с които съгласно тях ще се реализира по-голяма изясненост и еластичност при използване на мярката.

В рамките на съвещанието бяха направени редица оферти от синдикалните и работодателските организации за обществени и стопански ограничения, в това число за съответни браншове, браншове и стопански действия. Участниците разискаха и ограничения за излизане от рецесията. Дискутираните оферти и ограничения в тристранния съвет ще бъдат в допълнение прецизирани от обществените сътрудници и ще бъдат импортирани в период до 16 април в НСТС, за включването им от страна на вицепремиера Марияна Николова в дневния ред на последващо съвещание на Съвета.

НСТС разиска план на Постановление на Министерския съвет за изменение на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, с който се предлага обвързване на спомагателното заплащане за положен нощен труд с минималната работна заплата /МРЗ/ – 0,15 % от МРЗ за всеки отработен час или за част от него, само че не по-малко от 1 лева С предложения механизъм се резервира признатото процентно съответствие сред МРЗ и минималния размер на спомагателното трудово заплащане от една страна, а от друга се подсигурява актуализирането му в сходство с растежа на МРЗ. 

Увеличаването на размера на спомагателното заплащане за положен нощен труд е обвързвано с обезпечаването на обективни и почтени условия на труд. Предвижда се постановлението да влезе в действие от 1 януари 2020 година Предложението е подкрепено от синдикатите. Работодателите не поддържат обвързването на спомагателното заплащане за нощен труд с МРЗ, само че поддържат заложеното нарастване на сумата от 1 лева за всеки час положен нощен труд. 

На извършеното съвещание, Националния съвет за тристранно съдействие избра Пламен Димитров, президент на КНСБ, и Кирил Домусчиев, ръководител на КРИБ, за ротационни заместник-председатели на НСТС , съотв е тно от организациите на служащите и чиновниците и на работодателите, за период от една година, считано от през днешния ден, 13 април 2020 година

Постъпилите писмени мнения и оферти на обществените сътрудници са оповестени на електронната страница на НСТС в Портала за консултативни препоръки на Министерския съвет .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР