Правителството и коалицията ще започнат да търпят имиджови загуби, ако

...
Правителството и коалицията ще започнат да търпят имиджови загуби, ако
Коментари Харесай

Социолог: Коалиционното правителство ще започне да търпи загуби, ако Гешев не подаде оставка

Правителството и обединението ще стартират да търпят имиджови загуби, в случай че в идващите няколко месеца не се реализира заявената огромна цел - оставка на Иван Гешев. Това предвижда пред БНР управителят на социологическата организация " Маркет Линкс " Добромир Живков.

Той уточни, че от близо година прокуратурата е сложена под доста мощен публичен и институционален напън, само че към момента няма развиване.

По неговите думи последният проблем с оставката на Сотир Цацаров дава индикации за известно оттегляне, макар догатките, че това е част от прегрупиране на защитаващите настоящето статукво в прокуратурата и правосъдната система като цяло.

Живков дефинира първия мандат на президента Румен Радев като " доста цветен ".

Имахме доста мощна партийна доминация на ГЕРБ на съвсем всички публични равнища и това изтласка президента Радев като естествена съпротива, изясни социологът и добави, че Радев е бил най-силният опозиционен център и " този, който показваше опозиционния възторг ".

През тези години политическият вкус на президента набъбна, набъбна и неговата самонадеяност, че може да въздейства доста съществено в политическия живот на страната, съобщи Живков.

Според него би трябвало да се следи до какъв резултат биха довели ставащите все по-видими политически упоритости.

По думи на социолога президентът би трябвало да се върне в позицията на балансьор и обединител на нацията. Това щяло да е най-сериозното му тестване през идващите няколко години.

Живков уточни, че опълчването президент - министър председател през последните години е довело до това повече хора да се политизират.

Той очерта рисковете от изкушението на президента " за все по-активно присъединяване, не толкоз очевидно, през въздействието, което има във вземането на значими решения ".

Според него това може не просто да навреди на втория мандат, само че и да докара до опасности за изпълнителната власт. Правителство, което не наподобява самостойно, не наподобява да взема решението си единствено, доста бързо може да изгуби доверие, предизвести социологът.

Президентът влага извънредно доста в тази управническа формула, която имаме сега, само че точно той може да бъде измежду сериозните опасности, в случай че не се отдръпна, разяснява той. Според него може да изиграе неприятна смешка и на двете страни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР