Правителството дава зелена светлина за строителството на седми блок на

...
Правителството дава зелена светлина за строителството на седми блок на
Коментари Харесай

Правителството дава зелена светли за строителството на нов блок в АЕЦ „Козлодуй“

Правителството дава зелена светлина за строителството на седми блок на АЕЦ „ Козлодуй “.

Това стана ясно от изявление на премиера Николай Денков при започване на днешното съвещание на кабинета.

„ Ще бъде капитализирано с 500 млн. лв. в допълнение предприятието, което ще дава отговор за тази реализация. То ще стартира договарянията с компаниите, които би трябвало да построят седми блок. Срокът, който се планува, е 2033 година “, уточни министър председателят.

От думите му стана ясно също, че решението се планува да стартира подготовката и за 8-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “.

Тъй като проектът е двата да вървят паралелно като строителство и в границите на две до три години да бъдат подготвени и двата блока, които са нужни за енергийната система, съобщи Денков.

По думите му общата мощ на реакторите е 2300 мегавата, с което те доста надвишават мощността от 1760 мегавата на затворените първи до четвърти блок на АЕЦ „ Козлодуй “.

„ Освен това технологията, която е определена на тези реактори, е неповторима в света. Тя разрешава да се трансформира два пъти в доста къс период мощността на реакторите, което е извънредно значимо за постоянното ръководство на енергийната система, когато влязат в деяние. Така че да пожелаем триумф на енергийния министър и неговия екип. Това е едно от най-важните решения, които ще вземем по време на нашия мандат “, изясни министър председателят.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР