Правителство в оставка трябва да се въздържа от назначаването на

...
Правителство в оставка трябва да се въздържа от назначаването на
Коментари Харесай

Бивш конституционен съдия: Мораториумът върху назначенията вероятно ще падне

Правителство в оставка би трябвало да се въздържа от назначението на доста постове в изпълнителната власт, само че това, което направи Народното събрание, е прекомерно. Приетият мораториум не визира назначенията единствено от изпълнителната власт, а всички държавни органи. Това съобщи по bTV някогашният парламентарен арбитър Пламен Киров.

Според него мораториумът на процедура е спрял назначенията във Висш съдебен съвет, в Конституционният съд, където не може да се назначават съдии. Това не е обикновено и най-вероятно Конституционният съд ще разгласи решението за незаконно, заяви Пламен Киров.

Мораториумът може и самичък да спре да работи, защото в решението на Народното събрание е очакван необятен период - в случай че бъде излъчено парламентарно или служебно държавно управление, мораториумът ще спре да работи.

Ако в двуседмичен период не завърши процедурата по опитите за съставяне на държавно управление може да се получи празен ход и президентът да би трябвало да назначи нов състав на ЦИК. Но президентът ще разпусне Народното събрание, ще насрочи предварителни избори, ще назначи служебно държавно управление и по-късно ще назначи нов състав на ЦИК, разясни още проф. Киров.

" Изненадан съм, че трябваше да бъде оповестено желанието на водачите на " ИТН " по един необикновен метод, а не с президента, тъй че поставихме каруцата пред коня ", разяснява Киров.

" Предстои да бъде изработен третият финален наложителен опит за лъчение на министерски съвет от Народното събрание ", изясни Пламен Киров. Това е малко евентуално съгласно някогашния парламентарен арбитър.

" За сформиране на държавно управление от третия опит експерти са Движение за права и свободи - както за държавното управление на Беров, по този начин и за мандата, когато беше образувана Тройната коалиция през 2005 година Те държат ключа на познанието по какъв начин се образува държавно управление с трети мандат, само че ми се коства, че този път няма да прибегнат до техните услуги ", уточни той.

" Президентът има седем дневен период към този момент при третия опит, с цел да връчи мандат на парламентарна група, а не на разположение, излъчено от парламентарна група. След връчването на този изследователски мандат срокът също е седем дни ", изясни Пламен Киров.

Според него президентът не би трябвало да бави връчването на третия мандат. " Мисля че е взел решение към този момент ", предвижда той. Според него това е третата по бройка парламентарна група - на Българска социалистическа партия. " Там е по-сложно вземането на решения, защото това е партия с демократични обичаи и се привикват едни необятно представителни органи, които вземат политическите решения ", сподели някогашният парламентарен арбитър.

" Ако в двуседмичен период не завърши тази процедура по опитите за образуване на кабинет, президентът ще разпусне националното заседание, ще насрочи нови избори, ще назначи служебно държавно управление и по-късно ще назначи състав на новата ЦИК ", уточни някогашният парламентарен арбитър.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР