Правителство с втория мандат провокира много усилия да не се

...
Правителство с втория мандат провокира много усилия да не се
Коментари Харесай

Мира Баджева: Радев може да направи кабинет лично

Правителство с втория мандат предизвика доста старания да не се състои. Може би, в случай че Мария Габриел не беше съставила прословутото изречение, че желае оставката на Иван Гешев, щеше да има кабинет още с първия мандат.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria журналистът Мира Баджева.

В момента виждаме, че се вършат някакви придвижвания напред-назад, разискват се имена още веднъж.

 
Не е загадка, че кабинетът с първия мандат, който беше отвън ПП-ДБ, беше формиран с министри вътре. Имаше чернова на кабинет с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Включването на Иван Гешев в сюжета разпадна всичко това.
В момента виждаме огромно завързване на възела. От една страна има институционална война – първо в самата прокуратура, след това сред прокуратура и политици – настояването на имунитета на Борисов тъкмо в този миг въобще не е инцидентно. Трето, виждаме и още един сюжет – настояването за импийчмънт на президента Радев. Би било огромна политическа неточност за ПП-ДБ, в случай че те задействат процедурата по импийчмънт и той слезе от сцената като отхвърлен президент, тъй като незабавно ще направи партия и има много сериозна поръчка в обществения политически живот. Той бе донор на две политически сили, с помощта на своя престиж, които влязоха в Народното събрание – самите Политическа партия и „ Български напредък “.

 
Ако Радев излезе на политическата сцена в персонално качество може да има доста съществено наличие в Народното събрание и да направи кабинет персонално.
На него не му пука изключително какво ще кажат политическите сили, а гледа личните си гласоподаватели. Знае доста добре, че измежду тях има извънредно доста разочаровани и гневни хора.

Трябва да разгласят имена за кабинет. Струва ми се, че Асен Василев и политическите лица ще отпаднат от този кабинет и ще се заложи на експертни имена. Не мисля, че този кабинет ще стартира да работи. Недоверието е доста огромно сред двете водещи обединения ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Всеки сходен скандал може да обърне каруцата. Второ – и двете обединения ще губят от един подобен кабинет.

Пред водача на ГЕРБ стои алтернативата дали да извърши волята на посолствата и да даде, това което евроатлантическите сътрудници желаят, а те желаят постоянно държавно управление и постоянна власт, обвързвана с геополитическите ползи, а въпреки това да избере ползите на партията си. И в двата случая той търси отбрана. Ако партията тръгне да се пропуква, той евентуално ще избере нея.

При ПП-ДБ е още по-сложно, тъй като губят непосредствено и в двата случая – и в случай че влязат и в случай че не влязат в кабинет с ГЕРБ. Те ще понижават електорално, това е несъмнено. Не мисля, че те могат още веднъж да ръководят действително. Има риск едно такова държавно управление да бъде наречено съюз на лъжците с крадците.

От всички кавги в политиката и правосъдната система може най-после да излезе нещо потребно – да изтече гнойта от системата. Всичко, което ще следим в идващите дни и месеци, да не забравяме, че има и локални избори, ще мине под знака на свадите, разкритията, дай боже в последна сметка да има някакви неща, които да са удовлетворителни като тежест на доказателствата. Най-големият грях на Политическа партия и Кирил Петков беше, че употребява халостни патрони против Борисов, когато той беше задържан. Не можа да потвърди по никакъв метод смисъла на този арест и Борисов беше оправдан.

Вижте цялото изявление във видеото.

 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР