Правителственият самолет Фалкон, който превози от Охрид Християн Пендиков, кацна

...
Правителственият самолет Фалкон, който превози от Охрид Християн Пендиков, кацна
Коментари Харесай

Самолетът с Християн Пендиков от Охрид кацна в София

Правителственият аероплан " Фалкон ", който транспорти от Охрид Християн Пендиков, кацна на летище София. Той ще бъде превозен до Военномедицинска академия. Служебният министър на външните работи Николай Милков го посрещна персонално на летището.

По предписание на министър-председателя Гълъб Донев беше проведено превозването до България на Християн Пендиков . Секретарят на организацията „ Цар Борис III “ беше атакуван и пребит в Охрид.

От министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония оповестиха, че са арестувани тримата нападатели на 21- годишния Християн Пендиков , секретар на културния клуб " Цар Борис Трети " в Охрид.  

След цялостно документиране на случая ще бъде подаден отчет до прокуратурата в Охрид, написа в известието.

Посланикът на Република България в Скопие и чиновници на дипломатическата ни задача са в Охрид. На място е и временно- ръководещият Генералното консулство в Битоля. Българските дипломати са в контакт с околните на потърпевшия и локалните управляващи и оказват нужното подпомагане, допълват от Министерство на външните работи.
 
По-рано през днешния ден от прессекретариата на президента оповестиха, че България има подготвеност да организир а въздушната евакуация на Християн Пендиков и да обезпечи неговото лекуване у нас.

В същото време министър-председателят Гълъб Донев изиска подпомагане при организацията по превозването на Пендиков за лекуване в България от македонския министър председател Димитър Ковачевски . Той изрази подготвеност за поддръжка при превозването със аероплан на бития, както и за цялостно следствие на случая и заблуждение под отговорност на причинителите.

Междувременно, българската страна осведоми за тежкия случай интернационалните си сътрудници, институциите на Европейски Съюз и полевата задача на ОССЕ в Скопие. В информацията до тях се подчертава върху сериозността на обстановката с правата на българите в Северна Македония и се показва упованието на България тези въпроси да не бъдат подценявани, а адресирани по подобаващ метод.

Северна Македония е построила мултиетническата функционална народна власт, междуетническо общуване, приемливост, мир и почитание към полезностите на другите и няма да допуснем никого, заради политически или други претекстове, да заплашва постигнатото, сподели външният министър Буяр Османи .

„ Искам да употребявам тази опция, с цел да осъдя остро това нахлуване и да изискам институциите да подхващат всички ограничения за задържане на лицата, направили физическо нахлуване поради етническа, културна или каквато и да е еднаквост на жител на Република Северна Македония “, акцентира Османи, като добави, че „ в тази страна никой не би трябвало да бъде нападан поради възгледи, отзиви, настройки, усеща или еднаквост “.

Османи акцентира, че тази заран е провел телефонен диалог с българския си сътрудник по този въпрос, като добави, че нападателите към този момент са разпознати и се работи по изправянето им пред правораздаването.

Във Министерство на външните работи бе извикан посланикът на Северна Македония в София Агнеза Руси-Поповска. Заместник -министърът на външните работи Велислава Петрова връчи протестна нота на дипломат Поповска, в която остро се осъжда този тежък акт на принуждение на етническа основа.

Заместник-министър Петрова акцентира, че българската страна чака управляващите в Северна Македония да подхващат незабавни дейности за откриване, заблуждение под отговорност и наказване на причинителите на закононарушението, като отчетат сериозността на действието.  

Отсъствието на ефикасни ограничения против повтарящите се образци на ескалиращо принуждение от ненавист против българите в Северна Македония от последните месеци водят до чувство за безотговорност, както и до мултиплициране и ожесточаване на сходни действия. В този подтекст, заместник-министър Петрова акцентира, че са нужни незабавни, съответни и целенасочени ограничения, които да подсигуряват превъзмогване на задълбочаващите се проблеми с правата на българите в Северна Македония.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР