Правителствата на Република България и Република Македония потвърждават политическото си

...
Правителствата на Република България и Република Македония потвърждават политическото си
Коментари Харесай

Изграждаме директна газова връзка с Македония

Правителствата на Република България и Република Македония удостоверяват политическото си желание за увеличение сигурността на енергийните доставки за двете страни, района на Югоизточна Европа и Европейския съюз, както и показват поддръжката си за образуването на Европейски енергиен съюз.

Това планува подписаният през днешния ден сред двете страни меморандум за съгласие и съдействие в региона на природния газ. Документът бе подписан от министъра на енергетиката на Република България Теменужка Петкова и министъра на стопанската система на Република Македония Крешник Бектеши. Меморандумът за съгласие в областта на енергетиката се подписа по време на визитата на българската делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов, в Скопие.

Българката и македонската страна да проучат опциите за създаване на нова директна газова връзка сред двете газови системи, е записано в документа. За задачата се основава взаимна газова работна група, в която се включват представители на министерствата на двете страни, както и специалисти от газопреносните оператори.

В период от шест месеца след влизането в действие на меморандума следва да бъде направен технико-икономически разбор, който да показа техническите, правните, пазарните, икономическите, финансовите и регулаторните параметри, нужни за реализацията на плана. Решението за създаване на нова газова връзка България и Македония ще вземат и на база съществуващата газопреносна инфраструктура, както и реализацията на плановете за интерконекторите Гърция-България, Турция-България и концепцията за газоразпределителен център „ Балкан “.

Министър Петкова предложения министъра на стопанската система на Македония Бектеши да посети София сред 10-ти и 15-ти октомври, с цел да се организира първо засениe на работната група. По време на среща двамата министри разискаха капацитета на двустранното съдействие в енергийния бранш. По думите на Теменужка Петкова забележителна част от износа на електрическа енергия от страната ни е ориентиран към Република Македония. Успешна е взаимната ни активност и в региона на минерално-суровинния бранш, напомни още тя. Македонската страна оцени високо напредъка на България по създаване на интерконекторите с Гърция, Сърбия и Турция и прояви интерес към реализацията на концепцията за създаване на газоразпределителен център "Балкан ". Двете страни показаха единодушие, че с подписването на меморандума в областта на природния газ ще се даде опция Македония да получава енергийни запаси от хъб "Балкан ".

Енергийното Сътрудничество сред България и Македония ще подсигурява диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и либерализацията на пазара в района на Югоизточна Европа, сподели още министър Петкова.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР