Правителствата имат дълъг списък с неща, които трябва да направят.

...
Правителствата имат дълъг списък с неща, които трябва да направят.
Коментари Харесай

Данък за богатите ще спаси развитите държави

Правителствата имат дълъг лист с неща, които би трябвало да създадат. Повечето костват доста пари. Възстановяването от пандемията, оправянето с изменението на климата и " изравняването " на обществото са все насъщни, само че доста скъпи цели. В момента доста държавни управления се финансират посредством машините за отпечатване на пари на централните банки. Това не може да продължава безпределно, без да се засегне способността на централните банки да поддържат инфлацията на задоволително равнище.

Скоро държавните управления ще би трябвало да избират сред загуба на надзор над инфлацията и отричане от политическите си цели. Това е противен избор, който може да докара до обществено напрежение. В Съединени американски щати и Англия има явно решение:. Това написа специалистът по стопанска система на труда и доцент от Университета Пардю, Индиана – Тим Бонд в коментар за Financial Times.

Според Федералния запас най-богатите 10% от американските семейства са имали чисто благосъстояние от 80,7 трлн. $ през третото тримесечие на 2020 година – малко под 70% от общото благосъстояние на семействата в Съединени американски щати. Сумата се равнява на 375% от брутния вътрешен артикул, като в никакъв случай не е била по-малко от 200% през последните 30 години.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Световният държавен дълг от дълго време е проблем за икономистите....

Еднократен налог благосъстояние от 5% върху най-богатите 10% би събрал 4,03 трлн. $, или 19% от настоящия Брутният вътрешен продукт. Така растежът в благосъстоянието им на годишна база ще бъде понижен от 7,5% на 2,1%. Такъв налог може умерено да финансира проектите на администрацията на Байдън през идващите няколко години. Това би компенсирало част от дълготрайното повишаване на неравенството в благосъстоянието и незабавно би разтоварило централната банка от бремето да финансира държавното управление.

Данъкът ще пренасочи благосъстоянието настрана от бранш на обществото, който по силата на своя размер може да употребява доста, стимулирайки стопанската система. Това ще помогне на финансовите пазари да се върнат към своята икономическа функционалност за разкриване на цените и дейно систематизиране на капитала, без изкривяващата роля на Федералния запас. Ще помогне и да се отстрани нуждата от нулеви лихвени проценти и количествено облекчение, политики, които изостриха сегашните недостатъци на стопанската система – повишаването на неравенството, спекулативните балони, възходящите равнища на дълга и намаляващият напредък на продуктивността.

Такава данъчна политика е и известна. Проучване на Reuters/Ipsos през януари 2020 година откри, че 64% от интервюираните поддържат налога върху благосъстоянието, като 77% от демократите и 53% от републиканците са " за ". Безспорно притежателите на финансови активи се радваха на непредвидени облаги през последното десетилетие, с помощта на количественото облекчение и ниските лихвени проценти. Така че за налога върху благосъстоянието има мощен честен мотив на база елементарна правдивост.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Развитите страни към този момент похарчиха големи суми за оказване на антипандемична помощ на семействата, к...

В Обединеното кралство Службата за национална статистика заяви, че през 2018 година най-богатите 10% са имали общо чисто благосъстояние от 6,5 трлн. паунда, малко над 300% от Брутният вътрешен продукт. Данък от 1% върху тях теоретично би донесъл доходи, еквивалентни на 3% от Брутният вътрешен продукт, спрямо 3,75% в Съединени американски щати.

Еднократният налог от 5% единствено върху най-богатия 1% от семействата в Обединеното кралство може да докара до доходи, еквивалентни на до 7,9% от Брутният вътрешен продукт, до момента в който 1% годишен налог би донесъл до 1,6% от Брутният вътрешен продукт всяка година. За съпоставяне, увеличението на корпоративния налог в Обединеното кралство от 19% на 24% теоретично би довело до спомагателни 14,5 милиарда лири, еквивалентни на към 0,7% от настоящия Брутният вътрешен продукт.

Ако инфлационният потрес се комбинира с продължаваща монетизация на недостига, влизането в самоподдържаща се инфлационна серпантина става допустимо. Данъците върху благосъстоянието могат да обезпечат излаз. Като се има поради волатилността при възвръщаемостта на активите, еднократният налог върху благосъстоянието най-вероятно е по-справедлив от годишния подобен. Въвеждането на първия за най-богатите жители е евентуално преломно отклоняване от пътя към монетизиране на дълга, който в последна сметка води до стопански пъкъл. Политически може да се наложи да кривнем вляво, с цел да го избегнем.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР