Правилото е просто - когато се появят пукнатини в управляващата

...
Правилото е просто - когато се появят пукнатини в управляващата
Коментари Харесай

Коалиция Кална Китка

Правилото е просто - когато се появят пукнатини в ръководещата коалиция, не бързайте да отписвате властта - бройте шест-седем месеца и тогава може да говорите за разпад на болшинството и предварителни избори. Това не е доктрина, това е реалност, тестван в практиката на политическия живот от славните времена на Българска социалистическа партия и СДС, ГЕРБ. Обяснението е просто - при първичните съдружни разтърсвания се задействат центростремителни сили, всички партийци с позиции се вкопчват във властта като удавник за сламка и нарисуваният като картичка срив бива избегнат като по знамение. 

Сега обстановката е ясна - обединението на смяната е формирана от сътрудници, които импровизирано се псуват като кръчмари, а публично просто се плашат със съд. Летят тежки думи и заплашителни SMS-и. Това си е ККК - Коалиция Кална Китка. 

На пръв взор всичко стартира от разногласието за избора на нов гуверньор на Българска народна банка - място, цялостно с респект, почитание, огромна заплата и, почтено казано, нищо повече. Новият началник на банката евентуално ще ни вкара в еврозоната, това ще остане в историята и... толкова. Приказките на премиера Кирил Петков, че шефът на Българска народна банка следял паричните потоци от и към чужбина, надали са освен това от прозявка преди Сънчо - значимото е, че с издигането на Любомир Каримански и Андрей Гюров

 

стартира велика борба за постове 

 

Неразпределени постове, недоговорени по време на историческите договаряния в мола. Тошко от Има Такъв Народ споделя, че от дълго време са уведомили сътрудниците си, че има съвършен човек /Каримански/ за Българска народна банка, само че сътрудниците явно не са разбрали това, щото го няма на никое място записано, а тази коалиция, несъмнено, не се крепи на почтена дума.

Въпреки че ръководещата коалиция беше формирана след нескончаем разговор, в този момент и политици, и наблюдаващи регистрираха, че не съществува безусловно никакво предпочитание за диалози, договаряния и даже пазарлъци -  опитът за изтъргуване на поста в Българска народна банка против пост в Световната банка (онова win-win решение на ПП гражданина Венко Сабрутев) се провали като по филмите. Изтеглянето на Гюров (заради " разцеплението на ръководеща коалиция "  - по думите на самия Гюров) от конкуренцията беше направено по този начин, че по нищо не личеше предпочитание за помирение и разтягане на ръка. Напротив. Декларацията на Кирил Петков от неделя бе в жанр -

 

ние се отхвърляме, само че и на другите не даваме 

 

Петков освен не потърси помирение, само че и продължи с атаката - Каримански нямал " висок морал и нравственос " - Политическа партия не поддържа неговата кандидатура, тъй като тези качества са нужни за поста. За Световната банка става, там никой не търси морал и нравственос. За началник на бюджетната комисия - явно също.

Спорът за Българска народна банка повлече разправията за други 1 милиарда лева - Народното събрание замота решението, с което да се изплатят 50% от дължимите суми на пътните компании за ремонт и поддръжка на пътищата. Без решение на Народното събрание Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) не може да разпорежда поправки по старите контракти, тъй като те са неведнъж надхвърлени, а и отчасти прекъснати. Така се стигна освен до политическо напрежение, само че и до митинги по улиците - недоволни превозвачи блокираха Витиня, а в сряда и София. 

 

Тук към този момент замириса на протест -

 

а когато партии в ръководещата коалиция стартират да саботират работата на Народното събрание, това към този момент напълно не е добре - миризмата е непоносима. 

Покрай отдръпването на Гюров от Българска народна банка стана ясно, че Политическа партия нямат желание да развържат бързо заплащанията в строителството, т.е. страната ще си заплати борча, само че единствено на 50%, а останалите ще минават през парламентарен антикорупционен надзор, който може да продължи незнайно какъв брой дълго време. Това е нещо като нищо на света - тези пари хем са дължими, хем ще ги мотаем до безспир. Тук Има Такъв Народ употребява думата “рекет “ - подобен бил осъществяван по отношение на Министерство на регионалното развитие. И същото това Има Такъв Народ отговори във към този момент одобрен жанр - с мега хипер рекет - като изиска всички заплащания на държавното управление да минават през утвърждението на парламентарна комисия. Ако това стане, за пръв път в историята на света ще има държавното управление, което ще харчи не съгласно бюджета, а съгласно утвърждението на нотабилите от парламентарна комисия.

 

Безценен принос към парламентарната народна власт

Още по-интересно е, че това Брауново придвижване стартира на фона на нерешения проблем с ветото върху европейското бъдеще на Северна Македония и нововъзникналия въпрос за доставката на оръжия за Украйна - и по двете тематики има ясни червени линии, заявления за овакантяване на коалиция и така нататък А сме пратили един патрон на украинците, а Българска социалистическа партия е напуснала с 300 тази коалиция. Грам отстъпка да създадем на македонците - и Слави ще тръшне вратата. 

Т.е. в един миг тази 4-членна дружинка се оказа изправена пред четири заболели въпроса, пред четири открити рани в съдружната снага. А зад завоя се крият още задачки-загадки, които да довършат парламентарния разпад като контролни изстрели в главата. Примерно - така наречен правосъдна промяна. Или пък напънът на Българска социалистическа партия да съсипе машините и да върне урните. По последния проблем Ива Митева от Има Такъв Народ сподели: „ Притеснява ме импортираният Изборен кодекс. Няма да подкрепим сходен законопроект. Явно някой желае ръчички да пипат бюлетините и да дефинират изборния резултат “. 

Да обобщим цитатите - имаме си разцепена ръководеща коалиция, в която партиите се рекетират от хора с невисок морал, а на всичкото от горната страна едни ръчички желаят да пипат бюлетините. Просто да полудееш. 

 

Пукнатини сред сътрудниците - меко казано - дал Бог

 

Големият проблем е от кой момент да броим пукнатините в обединението - от през днешния ден, от първите разправии преди месец или от лятото на предходната година, когато всички знаем какво направиха тези хора - вместо да се схванат бързо и да махнат ГЕРБ, те ни накараха да вървим три пъти до урните и в това време се изпокараха като цялостни каруцари. Т.е., в случай че приемем, че разривът посред им стартира предходната година, а държавното управление ни е брак по сметка, то сигурно може да чакаме и скоропостижен бракоразвод. Не след 6-7 месеца, а в този момент, незабавно. Въпросът към този момент не е дали те ще си разотидат, а по кое време ще го създадат.

Когато решат да го създадат, нищо не може да ги спре - война имало, инфлацията била рекордна за този век - нищо не може да накара тези хора да продължат да живеят под един покрив към този момент.

Ако въпреки всичко стане знамение и обединението се резервира /има такива фамилии - живеят под един покрив, само че не си говорят/, обстановката ще бъде още по-лоша. При недоразумение сред сътрудниците на процедура решенията в Народно събрание ще зависят не от болшинството, а от гласовете на парламентарната опозиция от ГЕРБ и Движение за права и свободи - за каквото гласоподават те, това ще се случи в законодателния ни орган.

И тогава всички ще разберем, че предходната година, когато три пъти ходихме да гласуваме... изобщо не се е състояла. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР