Правилата са регламентирани в Закона за движение по пътищата и

...
Правилата са регламентирани в Закона за движение по пътищата и
Коментари Харесай

Във връзка със зачестилите нарушения: Как се управляват електрически тротинетки?

Правилата са регламентирани в Закона за придвижване по пътищата и са в действие от 7 юли 2020 година

Пътни служители на реда от ОДМВР-Силистра са засекли през вчерашния ден 32-годишен да ръководи електрическа тротинетка по пътя сред село Айдемир и регионалния град. Тъй като се движел по път с оптимално позволена скорост над 50 км/ч, той бил спрян за инспекция. Пробата с техническо средство отчела, че е под влияние на амфетамин и канабис, след което му била наложена глоба по Закона за придвижване по пътищата, оповестиха от полицейското ръководство в крайдунавския град.

Макар и в тази ситуация да не се е стигнало до пътен случай, от бранш „ Пътна полиция “ при ОДМВР-Силистра напомнят, че ръководството на самостоятелни електрически транспортни средства следва да се прави по избрани правила. Те са регламентирани в Закона за придвижване по пътищата и са в действие от 7 юли 2020 година

Тротинетките могат да се ръководят свободно на обособени велоалеи. При липса на велоалея се употребяват допустимо най-близо до дясната граница на платното за придвижване. Забранено е придвижването им по пътища и улици, където оптимално разрешената скорост е над 50 км/ч.

Тротинетки не могат да се ръководят в зони, неразрешени за влизане на колела, както и да се движат по пътна лента или платно единствено на транспортни средства от постоянните линии. Максимално допустимата скорост, която лидерът може да развие, е 25 км/ч.

Забранено е превозването на други лица, както и ръководството без кормилото да се държи с ръце.

При придвижване в тъмните часове на денонощието или при понижена видимост следва да се употребяват светлоотразителни детайли върху забележимата част на облеклото. Въведено е също обвързване самостоятелното електрическо транспортно средство да се ръководи с включени светлини. Ползването на каска е наложително за лица под 18 година

Минималната възраст на лидера на самостоятелно електрическо транспортно средство е 16 години – по велоалеи и пътища/улици с оптималната скорост до 50 км/ч. За ръководство на електрическа тротинетка единствено по велосипедни алеи са нужни най-малко навършени 14 години.

Успоредното придвижване до друго самостоятелно електрическо транспортно средство или до двуколесно пътно транспортно средство е неразрешено, както и използването на мобилен телефон по време на ръководство.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР