Пратениците на Организацията на обединените нации (ООН) в горещите точки

...
Пратениците на Организацията на обединените нации (ООН) в горещите точки
Коментари Харесай

ООН призовава Близкия изток да загърби конфликтите пред COVID-19

Пратениците на Организацията на обединените народи (ООН) в горещите точки на Близкия изток приканиха всички враждуващи страни в събота да последват апела на генералния секретар Антонио Гутериш за неотложно преустановяване на огъня, с цел да може да се оправи районът с пандемията на ковид.

От тях се желае подхващат съответни дейности, ориентирани към преустановяване на военните дейности, съобщи АП.

Пратениците за Сирия, Йемен, Ливан, Ирак и израелско-палестинския спор подчертаха, че е нужна взаимност в посрещане на предизвикването на COVID-19 и това не може да се случи, в случай че оръжията не бъдат заглушени.

Те обявиха, че доста страни са дали отговор позитивно на апела на генералния секретар на 23 март, само че подчертаха нуждата от засилени дейности, наблягайки, че COVID-19 е усложнило страданието на хора, обхванати от спорове.

Приветстваме генералния секретар при призоваването всички партии в Близкия изток да работят с Организация на обединените нации, с цел да можем да се съсредоточим върху същинската борба в нашия живот, която е COVID-19.

Пратениците приканиха всички страни в споровете да се включат без предпоставки в договарянията за неотложно прекъсване на военните дейности, за поддържане на съществуващите прекратявания на огъня и за реализиране на " по-дългосрочни решения на упоритите спорове в района ".

Те също по този начин приканиха всички враждуващи страни да си сътрудничат на локално, районно и световно равнище, с цел да спрат бързото разпространяване на вируса и да разрешат достъп до филантропична помощ.

Апелът е подписан от специфичния делегат на Организация на обединените нации за Сирия Геир Педерсен, специфичния делегат на Организация на обединените нации за Йемен Мартин Грифитс, специфичния координатор на Организация на обединените нации за мирния развой в Близкия Изток Николай Младенов, специфичния координатор на Организация на обединените нации за Ливан Ян Кубис и специфичния представител на Организация на обединените нации за Ирак Жанин Хенис-Пласшаерт.

Генералният секретар Гутериш съобщи на 3 април, че враждуващите страни в 11 страни са дали отговор позитивно на апела му за преустановяване на огъня: Камерун, Централноафриканската република, Колумбия, Либия, Мианмар, Филипините, Южен Судан, Судан, Сирия, Украйна и Йемен.

Той е обнадежден от поддръжката за апела му за световно преустановяване на огъня на всички спорове от международните водачи, районните сътрудници, деятелите на гражданското общество и религиозните водачи.

" От Южна Америка до Африка и от Близкия изток до Азия видяхме, че конфликтните страни подхващат някои първични стъпки за преустановяване на насилието и битка с пандемията ", сподели той. Все отново би трябвало да останем внимателни, защото всевъзможни победи са нежни и елементарно обратими, а споровете се разпалват от години /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР