Прасковата си има празник цял месец. За американците това е

...
Прасковата си има празник цял месец. За американците това е
Коментари Харесай

Какво не знаем за прасковите

Прасковата си има празник цялостен месец. За американците това е август, който е разгласен за Националният месец на прасковата.
 Нектарините и по какъв начин оказват помощ при грижата за кожата
Ползите от яденето на нектарини

Не единствено вкусни, само че и доста здравословни

Култивиран за първи път в Китай, този сладостен, апетитен и доста потребен плод е един от най-популярните в света. Освен че служи за храна, прасковата има и културно значение. Мнозина считат, че тя символизира щастието и дълголетието. А през вековете е ентусиазъм за книги, картини и даже филми. И по този начин, подготвени ли сме да отхапем част от историята ѝ?

Прасковата в действителност се назовава...

Prunus persica е ботаническото название на прасковата. То се отнася до необятно публикуваното развъждане на плода в Персия (днешен Иран).

Нейната татковина е...

Редица генетични проучвания демонстрират, че прасковата евентуално произлиза от Китай, появила се е още през 6000 година пр.н.е. в провинция Джъдзян.
 Снимка 583333

Култивирането е за първи път в...

Учените показват мястото, където за първи път е осъществено култивирането и опитомяването на плодовете -долината на река Яндзъ.

Първите художествени изображения на плода

Най-старите известни художествени изображения на прасковата са в два фрагмента от фрески, датирани от I век от н.е., в Херкулан, непокътнати и след изригването на Везувий през 79 година от н.е. Днес те се съхраняват в Националния археологически музей в Неапол.
 Снимка 583337

Само за крале

През XVII век прасковата си проправя път към Англия и Франция, където е ценено и скъпо лакомство, налично единствено за кралските особи и благородниците.

Най-големият производител

Днес Китай е най-големият производител на праскови и нектарини. Обемът на произвеждане през 2020/2021 година е почти 15 милиона тона.
 Снимка 583338

Прасковата и модата

Италия е вторият по величина производител на праскови в света. Но тази европейска нация, известна със своята мода, е намерила други по-стилни приложения на плодовете. През 2002 година италианският дизайнер Алесандро Консилио показа на ревю модел, облечен в рокля, направена от вакумирани праскови и мармалад.

Щатът на прасковите

Джорджия от дълго време е прочут като " Щатът на прасковите " и, макар че е третият по величина производител в Съединени американски щати, си остава щатът, който е най-тясно обвързван с развъждането на плодовете.
 Снимка 583339

Месец на прасковите

На 16 юни 1982 година президентът Роналд Рейгън афишира август за Национален месец на прасковите. Указът е импортиран в Службата на Федералния указател.

Защита от зли духове

Прасковата се радва на доста културно значение в доста елементи на света. Прасковеното дърво се смята за бранител против зли духове. И явно за страж на пътешествениците, защото японският бюджетен аеропревозвач носи името Peach Aviation (в превод от англ. " прасковена авиация " ).
 Снимка 584466

В медицината

Ядките на прасковите обичайно се употребяват в китайската медицина от епохи. Te облекчават признаци, свързани с женските недоволства, като маточни фиброиди, мощно кървене, отичане на корема, неточен цикъл и отмалялост.

Най-сладката праскова

Япония е родината на най-сладката праскова в света, отгледана във Фукушима.


 Плодовете, зеленчуците и какво се случва, в случай че не ги консумираме
Какво се случва, в случай че не ядем плодове и зеленчуци

Нищо положително, сигурно

В изкуството

Скоро след идването си в Европа през XVII век, прасковата става обект на голям брой натюрморти, основани от някои от най-известните художници. Пример за това е картината " Буркан с праскови " от Клод Моне от 1866 г.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР