ПП-ДБ имат много конкретен план преди местните избори да не

...
ПП-ДБ имат много конкретен план преди местните избори да не
Коментари Харесай

Кристиян Шкварек: Основната разделителна линия е с кого ГЕРБ ще направят коалиция


ПП-ДБ имат доста съответен проект преди локалните избори да не си разрешат никакво колабориране с ГЕРБ

В момента разделянето в България е сред две крайни крила. От едната страна са Българска социалистическа партия плюс „ Възраждане “, а от другата – Политическа партия плюс Демократична България. Повечето българи със своя здрав, закостенял балкански нрав не клонят към нито едно от тях.

Това сподели пред БГНЕС историкът, политически анализатор и ръководител на Младежкия закостенял клуб Кристиян Шкварек.

„ В момента разделянето в България на политическите сили, що се касае до геополитическата конюнктура, е сред две крайни крила. Едното мощно залита към евразийството, което се пробва да обере всевъзможен антиглобалистки избор и да каже, че България би трябвало да напусне НАТО и Европейски Съюз, с цел да сме един тип суверенни, което е трактовка по-скоро на крайното евразийско крило. Ако това се въплъщава от „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия, от другата страна имаме едно извънредно демократично глобалистко крило от партии като „ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “, които споделят, че би трябвало да бъдем нещо като офис на Демократическата партия, която ръководи във Вашингтон и на практика да предадем целия си суверенитет на външните сътрудници и да управляваме от името на демократичните сили. Центърът отсъства “, сподели Шкварек.

Според политическия анализатор множеството хора в България не клонят нито към едното, нито към другото крило, а имат разумен, здравомислещ, балкански нрав. Те са по-скоро консервативни хора, които хем желаят да живеят в границите на Европа и на Европейски Съюз, хем обществото да не се преформатира по демократичния метод, който желае евроатлантическото крило. „ Този огромен център отсъства сега от политическата сцена. Като че ли отсъства огромната европейска консервативна партия в България, която да вземе най-адекватния метод на геополитическата сцена “, счита той.

Шкварек изясни, че още от 90-те години на ХХ век е останало като завещание, което е чисто и просто геополитическо, че ляво е това, което е за Русия и Съюз на съветските социалистически републики, а дясно това, което е за Европа. Но това няма почва в действителната политология, безапелационен е анализаторът, като уточни, че термините „ ляво “ и „ дясно “ се образуват по време на Френската гражданска война, където отдясно на краля застават консерваторите, както и тези, които са на страната на монархията и църквата, а отляво – революционерите, тези, които желаят да изчегъртат религията, традицията, да въдворят демокрацията. „ Наследството на термините „ ляво “ и „ дясно “ е чисто културно, то е консервативно против демократично, прогресивистко против традиция, световно против локално “, означи той и добави, че това е по този начин в страните, където има ясно разделяне на дясна консервативна партия и на лява прогресивна партия.

Шкварек акцентира, че е обикновено да бъде по този начин и уточни, че и в България това стартира да се избистря в съзнанието на хората. „ В безусловно всеки проблем, който по някакъв метод раздели обществото, незабавно се оформят тези две линии. Веднага се оформят българите, които са на консервативната линия, и българите, които са на прогресивната, демократичната линия. Просто към момента не го назовават ляво и дясно “, посочи той.

Политическият анализатор разяснява, че сега в България има огромни леви демократични партии – Политическа партия и Демократична България. „ Няма огромни мощни европейски консервативни партии, може би това пречи към момента на българина да одобри това разделяне “, съобщи той.

Председателят на Младежкия закостенял клуб изясни, че не е черноглед по отношение на изборната интензивност на идните избори. „ В момента в България са останали доста по-малко хора, в сравнение с пишат, че сме. Като се обновят описите, ще видите, че изборната интензивност може би е 46 – 47% “, счита той и посочи, че в Европа стандартът е 44%, т.е. може да се окаже, че в България има една естествена средноевропейска изборна интензивност. „ И казусът, може би, не е в хората, че не вървят да гласоподават, а че партиите не се занимават с това, което има някакво значение “, означи политическият анализатор, който предвижда, че в 49-ото Народно събрание ще влязат единствено 5 политически обединения – ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия.

Шкварек уточни, че от 30 години насам в българската политика има една причинност – когато една партия изпадне от Народното събрание, тя независимо не може да се върне. „ Няма партия в България, изпаднала един път от Народното събрание, която след това независимо да се е върнала. В някакъв миг вършат някакви обединения с други партии, обаче както Има Такъв Народ в този момент се пробва независимо да се върне в Народното събрание, това просто не се е случвало “, сподели още той.

Шкварек разяснява също, че главната разграничителна линия е с кого центърът, който се намира сред двете крила, ще се опита да направи коалиция. „ На предишните и след предишните избори ГЕРБ се пробваха наложително закрепени да създадат коалиция с либералите – с Политическа партия и Демократична България, без да схванат, че тези хора имат доста съответен проект преди локалните избори да не си разрешат никакво колабориране с ГЕРБ, тъй като за тях е доста значимо да вземат София и вероятно някой различен град в страната, затова диалозите с тях са безсмислени “, безапелационен бе Шкварек.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР