ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС изненадващо и тихомълком решиха да ремонтират

...
ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС изненадващо и тихомълком решиха да ремонтират
Коментари Харесай

Месец по-късно: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС ремонтират механизма си за главния прокурор

ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи изненадващо и тихомълком взеха решение да ремонтират сърцевината на личната си правосъдна промяна – механизма за следствие на основния прокурор, и то единствено месец след неговото приемане.

След като на инцидентен принцип във Върховния касационен съд (ВКС) беше определен арбитър Даниела Талева за ad hoc прокурор, който да проверява изпълняващия функционалността основен прокурор Борислав Сарафов, трите партии внесоха промени в Закона за правосъдната власт, които променят метода на назначение на проверяващ по новия механизъм.

Вносители на плана са все знакови имена – Десислава Атанасова, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Надежда Йорданова и Хамид Хамид.

Представителите на трите политически обединения, които към този момент заявиха, че пишат и ще одобряват промени в Конституцията, са се подписали под концепция за основаване на нова, друга от Единната осведомителна на съдилищата система (ЕИСС). Ако текстът бъде признат, подборът на прокурор ad hoc ще бъде обособен от останалите каузи, чието инцидентно систематизиране става в тази система.

Измененията в Закон за съдебната власт са импортирани тъкмо в деня, в който Върховен касационен съд избра през ЕИСС на инцидентен принцип съдията от Софийския градски съд (СГС) Даниела Талева. Ако бъде назначена от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, тя ще би трябвало да проверява сигналите против Борислав Сарафов, който наследи на поста Иван Гешев.

Вече се чуха гласове тя да не бъде назначена, до момента в който се чака решението на Конституционен съд, по което се оспорва целия механизъм за следствие на основния прокурор. Сегашните проектоизменения могат да изиграят също роля за отсрочване на процедурата.

Проектопромените на ПП-ДБ, Движение за права и свободи и ГЕРБ плануват и сегашният състав на Висш съдебен съвет да остане най-малко до края на годината. С тях се предлага новият състав на Висш съдебен съвет да стартира да се избира 6 месеца след влизане в действие на промените в Закон за съдебната власт. Ако процедурата по желание се проточи, то избора може да приключи и след година.

От претекстовете към законопроекта, които са прекомерно общи, въобще не излиза наяве какво тъкмо постанова измененията.

Още по-изненадващо, че единствено четири дни след внасянето им, те минаха през правната комисия. Текстовете бяха признати с 14 гласа „ За “, пет „ Против “ и двама „ Въздържал се “.

Зам.-председателят на Върховния касационен съд Лада Паунова напомни, представена от Българска телеграфна агенция, че към този момент е свършена голям по размер работа, с цел да бъдат открити искащи съдии, които да проверяват основния прокурор и откри някои дефекти в предложенията във връзка с периодите. Тя напомни, че има създаден нов специфичен модул за инцидентния избор. До него достъп имат единствено двама систематични админи, а и също така за него са платени пари. Според нея, в случай че за специфичния случай бъде основан специфичен модул, то тогава ще се срине доверието в сегашната система за систематизиране на делата.

Процедурата по новия механизъм за следствие на основния прокурор и неговите заместници, почнала със инцидентния избор на арбитър, който да бъде назначен за прокурор пъкъл хок, не може да спре. Това съобщи от своя страна министърът на правораздаването Атанас Славов на съвещание на правната парламентарна комисия, представен от Министерство на правосъдието.

Пред депутатите министър Славов уточни, че в последните дни е получил доста въпроси от членове на Висш съдебен съвет по тематиката. „ Основният въпрос за мен като министър е каква тъкмо е законодателната воля: дали предвижданата нова система за инцидентен избор ще се приложи по отношение на почналата процедура или ще работи за в бъдеще? “ – безапелационен бе доцент доктор Славов. Становището на Министерството на правораздаването е, че процедурата по новия механизъм не е административна и не може да бъде спирана, в това число и поради висящо дело в Конституционния съд. „ Ако законодателната самодейност интервенира в почналия развой това ще сътвори опасности пред механизма и ще породи доста въпроси “, сподели министърът.
Вносителите на измененията в Закон за съдебната власт уверили, че новият програмен продукт ще проработи в бъдеще и се ангажираха да го изяснят сред първо и второ четене.

Зам.-министърът на правораздаването Емил Дечев изрази безпокойствие, че разделянето на избора на арбитър по механизма от всички останали инцидентни избори в правораздаването ще е неприятен сигнал към обществото. Той подсети, че в Закон за съдебната власт към този момент има текст, предусещащ годишен одит на мрежовата и осведомителна сигурност на системите в правосъдната власт, в това число на тези за инцидентно систематизиране.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР