Позовавайки се на официални изявления от руска страна, медийни съобщения

...
Позовавайки се на официални изявления от руска страна, медийни съобщения
Коментари Харесай

Руската пропаганда и истината. Какво разбрахме и какво не за атен...

Позовавайки се на публични изказвания от съветска страна, медийни известия и изявления в обществените мрежи, Би Би Си направи своя инспекция по случая, с цел да открие кои изказвания са истина и кои са подправени.

Първи обвинявания

апочнаха първите обвинявания от съветска страна.

 

Няколко прокремълски блогъри, както и някои длъжностни лица побързаха да обвинят Украйна за атентата.

Проруският специалист Сергей Марков заяви, че нападателите наподобяват като " ислямистки радикали ", само че без доказателства си разреши да каже, че офанзивата " евентуално е била проведена от Киев ".

Около 40 минути по-късно националният таблоид Московски комсомолец, цитира военния специалист Роман Шкурлатов, който споделя, че офанзивата може да е била проведена с поддръжката на Службата за сигурност на Украйна и военното разузнаване.

А в 19.27 часа се закле да отмъсти, в случай че Украйна е забъркана.

Фалшивото изказване за отговорност

 

Няколко часа по-късно, в 22:13 часа, НТВ - един от главните съветски телевизионни канали - излъчи видеоклип, в който се твърди, че демонстрира почитан украински чиновник, потвърждаващ присъединяване на страната му в атентата.

Във видеото се появява Алексий Данилов, който споделя: „ Днес е занимателно в Москва, мисля, че е доста занимателно. Иска ми се да имам вяра, че ще им организираме такова развлечение по-често. “

Проверка на BBC открива, че клипът в действителност е редакция на две украински телевизионни изявленията, излъчени през миналата седмица.

И двете могат да бъдат открити в YouTube. Първото е изявление с Данилов от 19 март. Другото е оповестено три дни по-рано и включва шефа на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов.

Аудио анализът, осъществен за BBC Verify от Advanced Forensic Technology Research Group към университета John Moores в Ливърпул, допуска, че аудиото е било манипулирано във видеото на NTV.

Пропуск в данните за аудио честотата демонстрира, че звукът е редактиран. Изследователите обаче не могат да бъдат сигурни, че гласът е генериран от AI.

BBC Verify също откри информация, вградена в аудио файла, което допуска, че е бил пуснат посредством програмен продукт за редактиране.

„ Прозорец “ за секване

 

Според информацията на Путин нападателите са били хванати, до момента в който са се опитвали да избягат в Украйна, където " им е бил квалифициран прозорец за прекосяване на границата ".

Русия обаче не е показала доказателства за " прозорец ", през който да пропуснат нападателите.

Въпреки че BBC не може сигурно да удостовери накъде са се насочили обвинените, ревизират няколко видеоклипа и фотоси от тяхното задържане. Въпреки изказванията на Путин се оказва, че арестите са осъществени надалеч от украинската граница.

Чрез сравнение на елементи от предишното в тяхната среда знаем, че двама от задържаните обвинени са снимани на към 90 благи (145 км) от украинската граница.

Докато Украйна отхвърли каквото и да е присъединяване, отговорността беше поета от групировката " Ислямска страна " (ИД) посредством нейната осведомителна организация Amaq.

Визуалните доказателства, публикувани от ИД, включват фотография на четирима нападатели със замъглени лица видео, снимано от една от гледните точки на нападателя.

Множество елементи - като характерности на концертната зала и оръжията, употребявани от нападателите - съответстват с видеоклипове, появили се онлайн по време на офанзивата.

Но макар доказателствата Русия продължава да упреква Украйна.

Маргарита Симонян - основен редактор на съветската телевизионна мрежа RT (известна преди като Russia Today) - сподели в обществената мрежа " X ", че нападателите не са от ИД, тъй като не са носили самоубийствени жилетки и " не са имали желание да умират ".

Но макар предизвестията на ИД към нападателите да не бъдат хванати живи, това се е случвало и преди.

Например в края на 2022 година един от екстремистите, взели участие в нахлуване против хотел в Кабул, съумя да избяга и по-късно извърши самоубийствено нахлуване, съгласно медиите на ИД, следени от BBC Monitoring.

 

Какво знаем за обвинените?

 

Нападателите са карали бяло Рено - което подхожда на транспортното средство, забелязано в настрана видео, употребявано за бягство от концертната зала - преди да бъдат арестувани.

 

Според Хинщайн, при огледа на автомобила с марка „ Рено “ са били открити револвер „ Макаров “, пълнител за автомат „ Калашников “ и паспорти на таджикски жители.

 

В неделя бяха оповестени фрагменти, на които се вижда по какъв начин мъжете са конвоирани в московски съд.

Руските управляващи показаха и имената им. Обвинените са Далериджон Мирзоев, Саидакрами Рачабализода, Шамсадин Фаридуни и Мухаммадсобир Файзов. И четиримата са от Таджикистан.

На фотографията, оповестена от ИД, се вижда, че трима от обвинените са облечени в светлокафява тениска, светлозелена тениска и сиво поло.

 

Тези тениски наподобява съответстват с тениските, носени от трима от обвинените по време на ареста им.

Две емблеми на светлокафявата тениска, носена от мъжа на име Рачабализода, се виждат и във видеоклипа, оповестен от ИД. Той се разпознава със същото име и по време на последвалия разпит.

Колко надеждни са изказванията на Ислямска страна?

 

Според инспекцията на Би Би Си публикувания видеоклип с фрагменти от убийствата и употребяваните лозунги от тяхна страна, присъщи за нападатели от ИД, подхождат на метода на деяние на групировката.

 

Снимка на един от нападателите в залата „ Крокус “ повече от две седмици преди нападението е оповестена от съветски медии - което допуска, че то е било авансово планувано.

 

Според Би Би Си, поемането на отговорност, до момента в който причинителите към момента са на независимост, е извънредно и демонстрира предпочитание от страна на ИД да удостовери своята роля в нападението.

 

Преводът и заглавието са на ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР