Позовавайки се на британския вестник The Sun, сензационна новина моментално

...
Позовавайки се на британския вестник The Sun, сензационна новина моментално
Коментари Харесай

Средиземно море е бурно: Китайците ще гонят американските самолетоносачи вместо Русия

Позовавайки се на английския вестник The Sun, сензационна вест мигновено се популяризира по света: заради големия риск от задълбочаване на въоръжения спор сред Палестина и Израел, Китай изпрати огромен отряд военни кораби в Близкия изток.

Изданието отбелязва, че съществуващото напрежение в района „ тлее на фона на опасенията, че израелската рецесия може да ескалира в тотална война “.

Може да наподобява необичайно, че, говорейки за състава на китайския отряд, Sun уточни единствено половината от корабите му - разрушителя с управляеми ракети " Цзибо ", фрегатата " Цзинчжоу " и кораба за интегрирано доставяне " Цяндаоху ". Къде е другата половина?

При по-внимателно разглеждане се оказа, че в действителност разрушителят " Цзибо " (проект 052DL, осъвременен 052D) с крилати ракети CJ-10, предопределени да поразяват наземни цели на разстояние 1,5 хиляди километра, управлява 44-та военноморска ескортна тактическа група на НОАК, която е край крайбрежията на Близкия изток от май тази година.

Миналата седмица китайската специфична група прекара няколко дни на посещаване в Оман, където организира взаимни учения с военноморските сили на дребната страна. А преди този момент беше зает в многомесечни патрули в региона на Аденския проток и крайбрежието на Сомалия.

За разлика от Русия, която също от дълго време взе участие в обезпечаването на сигурността на корабоплаването по тези географски ширини от сомалийските пирати, само че от дълго време изостави тази активност заради липса на финансови запаси и военни кораби, китайците нито за момент не са напуснали най-важния за международната търговия от 2008 година

Ето за какво, незабавно откакто 44-та тактическа група за военноморски конвой на НОАК се подготви да се прибере напряко от Оман, на 12 септември тя беше сменена от военноморска база в Циндао (Източен Китай) от почти същата, само че 45-та тактическа група.

Води се от ракетния унищожител УРО " Урумчи ". Той служи малко по-дълго от Цзибо, само че към момента е много нов (лансиран през 2015 г.). И то с безусловно същите крилати ракети с огромен обхват.

Заедно с Урумчи, ракетната фрегата " Линъй " и интегрираният транспортен съд за доставки " Дунпинху " в този момент бързо се насочват към Близкия изток. На борда има десетки бойци от специфичните елементи и два палубни хеликоптера.

Много е евентуално, въз основа на настоящата военно-политическа обстановка в района и информацията, обявена от вестник The Sun, проектите за бойно потребление на двете ескортни тактически групи да бъдат изменени от Пекин.

В подобен случай нито един от екипажите към този момент няма да се върне на родните места. И откакто се обединят, всичките шест китайски разрушителя, фрегати и интегрирани кораби за доставка с оптималната допустима скорост в Червено море незабавно ще се приближат до мястото на „ най-горещите “ събития в света през днешния ден.

Тоест до крайбрежията на Израел и Палестина. В непосредственост до кои две американски ударни групи на самолетоносачи кръжат или са закотвени.

Първата се управлява от атомния самолетоносач " Джералд Форд ", а втората се води от " Дуайт Айзенхауер ". Общо те носят до двеста самолета и хеликоптера. Ескортните кораби носят стотици високоточни крилати ракети с огромен обхват от вида Tomahawk.

Там са и хеликоптероносачът RFA Argus и огромният десантен транспортен съд RFA Lyme Bay, представляващи Кралския флот.

По този метод съвсем всички международни сили, които се считат за велики, сега доста преждевременно концентрират доста внушителни военноморски сили в Близкия изток.

Целта е да се поддържат дипломатическите старания на личните им столици за ориентиране на събитията към линията Газа и Израел в най-благоприятната посока посредством планиране на извънредно сериозна военноморска мощност.

Забелязали ли сте: всички велики сили вършат това. Освен Русия. Няма да намерите нито едно известие в отворени източници, че най-малко някой се е преместил там под флага на Свети Андрей през последните седмици.

Признавам, че в региона на спора, някъде под киловете на американските самолетоносачи, в този момент скрито се намират една или две съветски многоцелеви атомни подводници с крилати ракети.

Както се случи това, да речем, по време на кървавата война в някогашна Югославия, отприщена от Вашингтон през 1999 година без никакви наказания от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Едва доста години по-късно научихме, че при липса на други благоприятни условия, ние сме държали, в Адриатическо море, откъдето американските самолети унищожиха Югославия, през август-октомври 1999 година, многоцелевият атомен подводен ракетен крайцер " Курск ", изпратен от Северния флот.

Това, както и дребният разследващ транспортен съд Лиман от Черноморския флот, е всичко, с което Москва посредством съветския флот се опита да повлияе по някакъв метод на обстановката.

Бих бил извънредно сюрпризиран, в случай че даже това не се случи през днешния ден край крайбрежията на Израел и Палестина. Но този тип информация за всевъзможни дейности на нашите атомни подводници принадлежи към категорията „ Строго секретно “. И без закъснение те в никакъв случай не се дават на необятната аудитория.

Следователно нашите подводници най-вероятно са били в Средиземно море отдавна. И през ракетните мерници скрито следят какво се случва.

Но какво вършат в същото направление нашите надводни бойци от непрекъснатото оперативно формирование на ВМФ на Русия, които са непрекъснато основани в Сирия от 2013 година?

Защо в пресата няма нито едно известие за дейностите на съветските моряци в края на втората седмица от началото на рецесията към линията Газа?

Бих си разрешил да предположа: тъй като военноморското ни наличие в Средиземно море през последното десетилетие в никакъв случай не е било толкоз едва, колкото е през днешния ден.

Знаете ли какво имаме в този момент в сирийското пристанище Тартус, което е превърнато в единствената непрекъсната оперативна база на съветския флот в тези елементи?

Списъкът на атакуващите кораби в Тартус, уви, ще бъде разочароващо къс: план 636.3 дизелово-електрическа подводница „ Краснодар “ с ракети „ Калибър “. Да, дребният ракетен транспортен съд „ Орехово-Зуево ” от план 21631 М със същото въоръжение. Това е всичко!

Останалото са противодиверсионни катери, черноморският миночистач „ Владимир Емелянов ” от план 1270.0 „ Александрит ”, танкер, плаваща работилница. Които са изцяло несъответствуващи като явна опасност за корабите на евентуален зложелател.

Преди година в Тартус нашите бойни качества бяха доста по-впечатляващи. От април 2019 година до април 2023 година там беше ситуирана фрегатата на Черноморския флот „ Адмирал Григорович “ план 11356Р, носеща осем ракети „ Калибър “ и 24 ракети „ Щил-1 “ (корабна версия на наземния „ Бук “).

Но след четири години непрекъсната и механически безусловно безпощадна бойна работа, корабът беше изцяло отпаднал. Затова предходната пролет го изпратиха през цяла Европа за дълъг ремонт в Калининград.

Замяната на „ Адмирал Григорович “ от Севастопол, която преди този момент се извършваше постоянно, подсещам, не можа да пристигна. Тъй като турците, в цялостно сходство с известната спогодба от Монтрьо, затвориха Босфора и Дарданелите за прекосяване на военни кораби на всички страни.

По същата причина нямаше кой в Тартус да размени дизел-електрическата подводница „ Новоросийск “, която също беше изпратена в Балтика за ремонт. Само преди Григорович, още през ноември 2022 година

Ремонтът му в Кронщад е дадено да завърши до април 2024 година А тогава най-вероятно ще отиде още веднъж в Тартус. Защото турците по този начин или другояче няма да я пуснат в Черно море. Но към този момент " Краснодар " стои самичък в Сирия.

Всичко това на фона на събитията към линията Газа наподобява толкоз едва, че естествено поражда въпросът за какво Москва бави незабавните подкрепления за непрекъснатото ни оперативно формирование? Ако не може от Севастопол, дано да е от Балтийск, Североморск или Владивосток?

Точният отговор знае единствено Генералният щаб на съветския флот. Не изключвам обаче опцията през днешния ден просто да не сме в положение да изпратим нищо даже малко впечатляващо в Сирия.

Малкото огромни съветски надводни бойни кораби, които към момента могат да изоставен местата си, към този момент са взели участие в учения тази година, които бяха планувани преди доста време. И по доста способи те взеха скъпи моторни запаси.

Като да вземем за пример огромния противолодъчен транспортен съд „ Вицеадмирал Кулаков “. Заедно с огромния десантен транспортен съд " Александър Отраковски ", влекача " Алтай " и танкера " Сергей Осипов ", който от август извършва учебно-бойни задания в Арктическата зона.

Или тихоокеанският гвардейски ракетен крайцер „ Варяг “, който единствено преди месец се завърна от Чукотско и Берингово море, където взе участие в ученията „ Финвал-2023 “ под флага на главнокомандващия Военноморски сили адмирал Евменов.

Най-вероятно по сходна причина ракетният крайцер „ Маршал Устинов “ (Северен флот) не е подготвен за незабавно и дълго пътешестване до Средиземно море.

В края на август той, дружно с миноносеца „ Адмирал Ушаков “ в Баренцово море, образува военноморска ударна група, която води взаимни стрелби в Баренцово море от своите 130-мм артилерийски установки.

В същото време ви поучавам да обърнете изключително внимание на „ Адмирал Ушаков “ (наричан „ Безстрашен “ до 2004 г.). Това е един от последните ни кораби от в миналото считания за доста мощен план 956. Основният диаметър на който са свръхзвуковите противокорабни крилати ракети " Москито ".

Към днешна дата съвсем всички „ сестрички ” на „ Адмирал Ушаков ” са бракувани един след различен през 1990-2000 година Поради съществени и хронични проблеми с котелни и турбинни елементи.

И в този момент имаме единствено два такива разрушителя за целия съветски флот. Освен „ Ушаков “, в Балтика има и „ Упорити “ (под военноморския псевдоним „ Настя “).

Но макар всичките многогодишни старания на съветските кораборемонтници, никой не се осмели да освободи нито един от корабите надалеч от местата им за дълго време. Няма сигурност, че ще могат да се върнат сами.

Следователно, какво съставлява Тартус? Какво е Средиземно море?

Приблизително същите проблеми имаме и с нашите тежки атомни ракетни крайцери „ Петър Велики “ и „ Адмирал Нахимов “. Ако най-малко един от тях беше в придвижване, в този момент щяха да се втурнат към Тартус. Но – уви и ах!

Първият мина на междуфлотски преход за финален път през 2017 година Когато, също напълно воден от предходни акции, с това, което наподобява беше последният му механически мирис, той взе участие в Главния военноморски церемониал в Санкт Петербург.

Оттогава като цяло екипажът на " Петър " е ангажиран единствено с едно нещо - чака мястото му на ремонтната стена в Северодвинск да бъде сменено от " Адмирал Нахимов ", който е в изключителна застоялост от 1997 година процеса на рационализация.

Първоначално се предполагаше, че Нахимов ще се върне на работа през 2020 година Както постоянно се случва в Русия, това не се случи.

А по-късно за 2021 година бяха планувани акостовите тествания на осъвременения с напъните на корабостроителите от Северодвинск атомен крайцер. Резултатът е същият.

Сега въвеждането в употреба на „ Адмирал Нахимов “ е отсрочено за идната година. И кой знае дали това отсрочване ще е за финален път?

И откакто пресметнаха до това лято какъв брой коства на страната цялата тази кораборемонтна неразбория с адмирал Нахимов, висшите служители решително и обществено споделиха, че не би трябвало да се стартира същата процедура с Петър Велики. Казват, че е по-просто и по-рационално просто да упрекваме „ иглите “ и „ Петър “.

Това провокира основателни митинги измежду мнозина, които са загрижени за ориста на нашия флот. Но кой ги слуша, когато висшите служители въодушевено броят бюджетните милиарди?

С една дума, доста допускам, че през днешния ден просто няма кого и какво да изпратим в Тартус като опасност за американските самолетоносачи. Остава единствено да завиждаме на китайците. За които и в това направление Военноморски сили на НОАК работят като часовник. Вместо нас – в това число.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР