Познавате ли човек, който е убеден, че всичко, което казва

...
Познавате ли човек, който е убеден, че всичко, което казва
Коментари Харесай

7 отличителни черти на мегаломаните

Познавате ли човек, който е уверен, че всичко, което споделя или мисли, е грандиозно? Този човек евентуално е мегаломан. Обикновено мегаломаните омаловажават другите, тъй като усещат, че ги превъзхождат – във всяко едно отношение.

Въпреки че постоянно срещаме хора, които се гордеят със себе си и живеят с твърдата религия, че са най-хубавите, не е елементарно изрично да ги окачествим като мегаломани. Ако тези хора имат висока самокритика, в случай че омаловажават достиженията и личността на близките, то това може да е знак за егоизъм.

Каква е грандомания?

Мегаломанията е психическо положение със признаци на нарцистично разстройство на личността. Въпреки това, с цел да се дефинира дали човек е мегаломан, психолозите обръщат внимание на това дали той има заблуждаващи хрумвания, илюзии за мощ, значителност и всемогъщество, което го кара да има вяра, че е най-хубавият.

Често исторически персони като Наполеон Бонапарт, Хитлер, Сталин са посочвани като образец за персона с мегаломански и нарцистични черти. Според анализатори точно тези черти са били мотивиращата мощ, която ги е карала да преследват задачите си. Нещо повече, в случай че разгледате по-внимателно държанието на тези водачи, ще разберете, че всички те са вярвали, че са единствените способни хора в света, които могат да спасят родните си земи и да завладеят други страни.

Накратко, мегаломаните имат вяра, че са способни на това, което никой различен не може да направи, имат мощно пресилена идея за себе си, пробват се по всевъзможен метод бъдат обществено валидирани, даже благодарение на властта, с която разполагат. Въпреки че показват мощ и безгранично самочувствие, в реалност са неуверени и несигурни в себе си.

Седем отличителни черти на мегаломаните:

  • Те имат вяра, че превъзхождат другите във всяко едно отношение.
  • Чувстват се непобедими и способни да разрешат всеки проблем.
  • Те са манипулативни, с помощта на което постоянно съумяват да заемат позиции, позволяващи им да разполагат с власт.
  • Чувстват се всемогъщи.
  • Не признават грешките си, заради което и в никакъв случай не се учат от тях.
  • Имат нарцистичен и идеализиран облик на себе си.
  • Суета, подкрепена от мощно его.

Какво стои зад личността на мегаломана?

Мегаломаните отхвърлят да осъзнаят, че надълбоко в себе си са плахи и търсещи обич хора. Ето за какво, като предпазен механизъм, те употребяват обиди и неучтивост, с цел да наложат своето подправено всемогъщество.

От друга страна, заради страха си да бъдат по-нисши от другите, те се присмиват на всеки, който ги кара да се усещат застрашени и са склонни да навредят на този, който съставлява опасност за егото им.

Когато преувеличават своите качества и драматизират достиженията си, мегаломаните в действителност издават слабото си самочувствие и оскъдната дарба да се изправят пред разочарованията и неуспехите си.

Тяхната надменност може да ги накара да се усещат самотни, тъй като хората просто не ги одобряват. В други случаи те даже могат да се изолират. Тяхното възприятие за предимство може да ги накара да стоят встрани от всички, които считат за по-нисши.

Тази самотност води до неизбежна прочувствена празнина, която може да навреди на благополучието им.

Framar.bg

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР