Познатото и много харесвано цвете латинка е гост от Южна

...
Познатото и много харесвано цвете латинка е гост от Южна
Коментари Харесай

Лечебни свойства на латинката

Познатото и доста харесвано цвете латинка е посетител от Южна и Централна Америка. Наричат я също венедикт и жълта роза поради преобладаващия жълт и оранжев цвят. Това лятно декоративно цвете от фамилията на покритосеменните растения радва окото с непрекъснатия си разцвет до първата слана.

Красивият външен тип на латинката не е единственото нейно достолепие. Тя е удивително лечебно растение, с помощта на състава си. Надземните елементи на растението са скъпи поради аскорбиновата киселина, която съдържат. В стеблото тя е 100-150 мг, а в листата доближава до 450 мг. Толкова има в касиса и в пипера.

Лечебните свойства на латинката се дължат също на сярата и каротина в нейния състав. Те са уместно превантивно средство против склероза и други болести, свързани с възрастта.

Благодарение на калия, йода и фосфора латинката работи стимулиращо на имунната система, усъвършенства обмяната на веществата и има антимикробен резултат.

За задачите на медицината се употребяват всички елементи на растението. Листата са потребни при скорбут, който през днешния ден е рядко срещано заболяване, само че с упорити признаци.

При грипни болести и обвързваните с тях проблеми с горните дихателни пътища, латинката има благотворно деяние, успокоява кашлицата. Тя е изключително ефикасна при продължителен бронхит. Съдържанието на естествени антибиотици я прави лечебно средство, заместващо дейно химията.

Полезните свойства на растението го вършат уместно при нарушавания в метаболизма, бъбречни и жлъчни камъни, възпаления на лимфните възли и като слабително средство. Използват се както пресните цветя, по този начин и изсушените, основно при меланхолия и нервност.

 изгоди от латинката

При болести на пикочните пътища и бъбреците се употребява цялото растение. От пъпките, плодовете и листата се сваряват и се взима от отварата за усмиряване на инфекцията.

При продължителен бронхит се предлага смес също от цялото растение. От семената, пъпките и листата се подготвя алкохолна смес, която се ползва като капки.

При стоматити отварата от цвета и листата на латинката е уместно средство за изплакване на устната празнина и гърлото.

Външното приложение е при сърбежи. От листата се прави сок, който успокоява раздразнената кожа. Листата са ефикасни и при косопад. За лекуването му се прави алкохолна смес от коприва и листа на латинка. Може да се употребява и запарка от плодовете и листата на цветето.

Етеричното масло от цветето понижава физическото и психическото напрежение и редуцира ежедневния стрес.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР