Познатият тип тестови задачи със затворен отговор вкарват учениците в

...
Познатият тип тестови задачи със затворен отговор вкарват учениците в
Коментари Харесай

Ново проучване: Децата ни все по-трудно научават и разбират български език

Познатият вид тестови задания със затворен отговор вкарват учениците в умствен шаблон. Така не се развива способността им да разсъждават и да доближават до задълбочено схващане. До такова умозаключение стигат учители и експерти по български език от Академия „ “ и платформата за просветеност „? “. Това е открито в особено изследване, в което правилните отговори на една задача са повече от един!

Какво е ситуацията - децата и младежите все по-често не съумяват да откриват логическата връзка сред изреченията и думите в тях, да намират подобаващ претекст или съюз, да ги осмислят и да вникват в тях. Това води до липса на вярното за езика ни координиране сред обособените детайли.
Думи като " нападжия " и " селфи " влязоха публично в речника на българския език
Излезе от щемпел „ Речник на новите думи в българския език “ (2021 г.), оповестиха от издателство „ Наука и изкуство “...

" За страдание, ясно се вижда все по-трудното асимилиране на езика, разбирането на понятия и категории ", изяснява Доротея Николова, преподавател по български език и литература и публицист. Тревожен е фактът, че за учениците постоянно е непостижимо да извличат общи характерности и да вършат систематизирания, добавя тя.

Защо се случва по този начин - най-важните фактори безусловно са прекомерното висене пред телефони, таблети и компютри, където методът на връзка бива стеснен от софтуерните логаритми, с цел да може да е по-бърз и усъвършенстван (колко думи можеш да видиш на един телефонен екран?), както и забързаното всекидневие с доста задания, които не оставят време за по-пространна връзка.

Д-р Павлина Върбанова от онлайн платформата " Как се написа? " и създател на учебници по български език за междинните учебни заведения счита, че при бъдещи промени в изпитните формати на националното външно оценяване в VII и Х клас, както и на държавния зрелостен изпит в ХII клас би било потребно да се разнообразят дилемите със затворен отговор, като част от тях се усложнят с повече правилни отговори.

" При решаването на настоящия вид задания мисленето в някаква степен се схематизира. Ако обаче не знаеш какъв брой са правилните отговори, това ще те предизвика да разсъждаваш по-задълбочено. Нали тъкмо това желаеме от учениците – да проучват, да преценят, а не да налучкват ", безапелационна е тя. Може да се намерения и за повече задания с отворен отговор, с които се ревизират уменията за свързване на думи в словосъчетания и на елементарни фрази в комплицирано изречение.
Забавни старобългарски думи, които са пробвали да заменят чуждиците
Всички знаем за благосъстоянието на българския език и това какъв брой цветен и пъстър може да бъде той в най-различните си диалектни форми. И пред...

Въпреки тежката картина, която се следи, доктор Валентина Иванова, съосновател на „ Академия Никола Тесла “, е уверена, че пораства прелестно потомство – будни, умни, съобразителни деца. Тя припомня, че те имат достъп до цялото човешко познание оттатък въображението на всяко предходно потомство. " Предизвикателството пред нас, техните родители и учители, е да им помогнем да се оправят с компликациите и да се възползват от опциите на времето, в което са родени ", уверена е тя.

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР