Позицията си по отношение на Борислав Сарафов я изразихме още

...
Позицията си по отношение на Борислав Сарафов я изразихме още
Коментари Харесай

Никола Минчев: Сарафов е по-малко неприятният вариант

„ Позицията си във връзка с Борислав Сарафов я изразихме още в деня, в който бе определен за изпълняващ длъжността. Не го бетонираме. Да, той ще остане на този пост, само че това е по-малко неприятният вид, в сравнение с да имаме избор на нов основен прокурор от сегашния нереформиран и бих споделил към този момент делегитимиран Висш съдебен съвет. “. Така депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев отговори на въпрос дали обединението му дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи не „ бетонират “ краткотрайния основен прокурор с настояването си Висш съдебен съвет да не избира титуляр на поста, до момента в който не трансформират конституцията.

„ Висш съдебен съвет започва избора на нов основен прокурор. Изборът на тази фигура би трябвало да се случи преди всичко след измененията, които предвиждаме в конституцията, и които по общото мнение и единодушие ще засягат както самата фигура, по този начин и органът, който го избира – Висш съдебен съвет. Така че, изборът ще е доста по-легитимен “, акцентира Минчев в парламентарните коридори. Той означи, че сегашният Висш съдебен съвет и с избора си на и.д. основен прокурор не е посочил, че е „ кадърен на справедлив, първокласен и неутрален избор “. Трите обединения не се месели в пълномощията на Висш съдебен съвет, а просто изразявали политическата си позиция.

Минчев призна, че поради конституционните промени ще се забави изборът на членове на Висш съдебен съвет. В момента не виждам подготвеност да стартираме нов Висш съдебен съвет, сподели той. И настоя, че скоростта, с която да бъдат признати измененията зависи от болшинството, което стои зад тях – при 180 гласа това ще го задвижи по-бързо от това, в случай че са единствено 160. „ Ще потърсим болшинство за този по-бърз период. Няма да бъдат изолирани партии или парламентарни групи от диалога за промени в конституцията “, настоя депутатът от ПП-ДБ.

Президентското несъгласие пък е било подкрепено поради метода, по който следствието бе отделено от прокуратурата – „ не е качественият законодателен развой, към който се стремим, без значение от същината на измененията “.

Липсата на автограф от представител на Политическа партия в декларацията в поддръжка участието на Украйна в НАТО пък била „ механически въпрос “. Документът е с параф от Атанас Атанасов, който е съпредседател на ПП-ДБ и това ангажира цялата група, а „ Промяната “ са изрично „ за “ участието на Киев в алианса и стоят зад декларацията.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР