Позицията на Huawei като водещи най-големият телеком на света е

...
Позицията на Huawei като водещи най-големият телеком на света е
Коментари Харесай

Как Huawei се превърна в гигант чрез финансови инжекции от китайското правителство

Позицията на Huawei като водещи най-големият телеком на света е реализирана с помощта на милиарди долари, обезпечени от държавните банки в Китай, дружно с облагодетелстващи компанията данъчни облекчения, сочат нови разкрития на Wall Street Journal.

Изданието пресмята, че общият размер на грантовете, заемите, данъчните облекчения и другите форми на държавна поддръжка през годините е възлизала на впечатляващите 75 милиарда $. Именно с помощта на това Huawei се е трансформирала от незнаен търговец на телефони в най-голямият им производител.

Именно държавната помощ е и повода софтуерната компания да може да си разреши с към 30% по-ниски продуктови цени от съперниците си. Същевременно финансирането от страната дава опция на Huawei да наддава за елементи. Сред тях са съставни елементи за 5G инфраструктурата, която колосът се пробва да вкара в конкуренция с Nokia и Ericsson.

Най-мащабният източник на финансиране за компанията са били кредитните линии в размер на към 46 милиарда $, обезпечени от държавните банки в Китай. Благодарение на данъчните облекчения компанията е икономисала още към 25 милиарда $ в интервала сред 2008 и 2018 година, а директните грантове от държавното управление и отстъпки при придобиването на земя са ѝ икономисали още по 2 милиарда $ всяко.

Самата компания показва в изказване, че се е възползвала от " дребни нематериални " грантове от страната, само че отхвърля изказванията на Wall Street Journal, съгласно които китайското държавно управление е изиграло решаваща роля за експанзията на компанията.

Ако проучването на изданието, което се основава на публични документи и данъчни заявления на колоса, е истинно, то демонстрира, че Huawei е получил с към 20 пъти по-голяма финансова помощ от Nokia. Ericsson пък не са се възползвали от никаква поддръжка от страната.

Китайската компания беше наказана от Европейската комисия за приемането на непозволена държавна помощ още през 2010 година, само че тогава следствието беше прекъснато, откакто неназован просител отдръпна обвиняванията си против Китай. Huawei въпреки всичко отхвърли обвиняването в приемане на въпросните дотации.

Същевременно компанията се е възползвала и от външнополитическа поддръжка. През лятото на 2009 година тя е предложила на Пакистан да построи системата за наблюдаване на Исламабад. Страната обаче не е имала средства, по тази причина Китай е предложил решение - заем от 124,7 млн. $, само че при изискване, че за поръчката бъде определен точно Huawei.

" Вероятно има десетки други образци като този ", пишат от Zero Hedge. " В последна сметка експанзията на Huawei изяснява единствено частично възходящото въздействие на Китай измежду зараждащите стопански системи. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР