Позабравената тема с регулацията на т.нар. диво къмпиране напомни за

...
Позабравената тема с регулацията на т.нар. диво къмпиране напомни за
Коментари Харесай

След мракобесните правила на ГЕРБ и патриотите, регулацията на дивото къмпингиране тръгва от нулата

Позабравената тематика с регулацията на така наречен диво къмпиране подсети за себе си с самодейността на група депутати от " Продължаваме промяната-Демократична България " да събере на една маса другите заинтригувани страни за написване на разпоредба или законодателство за този необхванат сега туристически сегмент - " бодил в очите " най-много на черноморските общини.

Стана ясно следното: направената от времето на ГЕРБ и " Обединени патриоти " разпоредба за задачата, опреляна като мракобесна за дивото къмпингуване, или напряко като разпоредба за възбраната му, ще бъде пренаписана. Въпреки че кметовете доста си я харесаха.

Макар участниците в полемиката, проведена през днешния ден в Народното събрание - представители на държавната и локалната власт, на туристическия бизнес и на неправителствения бранш - да имаше за цел да се следва градивен звук и да се реализира консенсусно решение, още веднъж се обрисуваха разграничителните линии. Откроиха се кметовете на две от общините, желани за къмпиране заради елементарния факт, че на техните територии се намират дребното към момента незастроени плажни линии - Георги Лапчев (Царево) и Мариян Жечев (Шабла). И двамата приказваха единствено за пари - по-точно за това, че имат разноски по почистването на местата, на които са се настанили къмпингуващи, а те не заплащат туристическа такса, каквато се заплаща в местата за настаняване. Иначе и двамата били " за " къмпингуването. 
Мракобесната разпоредба
Въпросът с регулирането на дивото къмпиране е остарял и както стана ясно - все по този начин неразгадаем. Преди години в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) бе записан текст, разрешаващ къмпирането в зона А и зона Б в държавни, общински и частни земи, като бе конкретизирано, че редът за това ще бъде избран в разпоредба. 

Така и не стана ясно за какво регулацията на този тип туризъм се сведе единствено до територията на морските плажове. Това бе изтъкнато през днешния ден и от някогашния зам.-министър на околната среда и водите Тома Белев, както и от Любомир Попйорданов от Асоциацията за различен туризъм и някогашен консултант на отрасловия министър.

" Не можем да приказваме единствено за къмпингите по Черноморието. ЗУЧК не извърши своите цели да опази ландшафта, в това число във вашата общиина, господин Лапчев. Това, което се случва във вашата община е покруса ", обърна се към кмета на Царево Попйорданов. 

Наредба обаче въпреки всичко бе написана - по време на последното държавно управление на ГЕРБ. Тя не вменява задължение на управляващите - държавни или общински, да обособят къмпинг места. Предвидени са редица регистрационни режими, както и действия, които съдържателят би трябвало да извърши - от сметосъбирането и сметоизвозването, през отделяне на паркоместа, осигуравяне на химически тоалетни, защита, косене и прочие, до взимане на позитивни мнения от органите за противопожарен надзор, здравните управляващи, екоминистерството. И всичко това с живот на къмпинга до три години, тъй като, както посочваха създателите на наредбата, има наредба в Закона за отговорностите и договорите, съгласно която лицата, които правят единствено дейности по нормално ръководство могат да подписват контракт единствено за този период. 

Но главно тази разпоредба се смята за " мъртъв " текст заради демонстрираното в годините обратно отрицателно отношение и от страна на страната, и от страна на локалната власт, към дивото къмпингуване. А локалната власт ще е тази, която ще дава позволение за отделяне на сходен терен на територията й. В Царево да вземем за пример на няколко пъти въвеждаха поправки в наредбата си за запазване на публичния ред, по която глобяваха за палатка, да вземем за пример. И това през днешния ден бе напомнено на Лапчев от юрист Дончо Бораджиев, който непроменяемо атакуваше текстовете в съда и те падаха с претекста, че не може локалната власт да играе ролята на законодател и да написа правила, които не са уредени със закон. (Заради такива санкции - само че на север, има решение и на Върховния административен съд - че всеки има право на достъп до околна среда, стига да го употребява отговорно, б.а.).

Лапчев и Бораджиев влязоха в спор точно по този въпрос - къде кметът на Царево е обособил, както твърди самичък, на благосклонност, места за къмпиране. Според юриста такива места освен няма, ами и подобен отговор му е дал самият Лапчев на негово питане от по-рано.

" Като Луи дьо Финес във кино лентата - ще гоним къмпингари - с това се занимават кметовете. Ангелкова (бившата министърна на ГЕРБ Николина Нагелкова) изхарчи толкоз пари за реклама и там имаше картинки на къмпингуващи, не Коста дел кроко " - напомни той на кмета гоненията на хората на плажа Корал, както и емблематичния за общината мъртъв бетонен град.
" Трансгранични боклуци "
В началото на полемиката се изрекоха двамата морски кметове, като стана ясно, че общият им проблем е този със сметопочистването и сметоизвозването, както и неналичието на възнаграждение за употребените територии. 

" Към момента имаме цялостно безвластие - по-добре някакъв правилник, в сравнение с липса на правилник. Това, което се случва на север, е разграден двор. Мантрата че купуват от нашите магазини не е вярна - 90% от отпадъците са от хранителни вериги, които няма на територията на общината. 80 - от задгранични. Имаме импорт на трансграничен боклук. Годишно от тези зони се съъбира над 500 тона боклук. На Крапец- север - страната я няма там, Министерство на вътрешните работи би трябвало да пристигна да глоби къмпингуващите. Наредбата е разковничето - да съблюдаваме закона за локалните налози и такси, замърсителят да си заплаща. Въобще не жегвам тематиката физиологични боклуци ", оплака се кметът на Шабла.

 
" Изключително неправдив е фактът, че от средствата на локалните се почистват тези терени. Дивото къмпиране е една прелестна сантиментална концепция, само че липсва формулировка какво е диво къмпиране. Дали да отидеш за една вечер някъде и да си почистиш по-късно? За различен е да повлечеш цялата фамилия, да стоиш три месеца и да си оставиш отпадъка " - изрече се в същия дух и този на Царево

По думите му " има обсесия, която се постанова на обществото от група хора - че локалните имат голямо предпочитание да бетонират, застроят цялото море ".

" Имаме сега хора, които имат вяра, че всичко е тяхно. Разполагат се в частни парцели, без да питат хората. Таксата боклук би трябвало да е за всички. Тези хора са уверени, че имат единствено и само права, а локалните управляващи - единствено и само отговорности. Трябва да има " мълниеносен правилник " - да бъде глобен този, който наруши " - уточни Лапчев в умозаключение.
Законът за морето не е панацея
В хода на полемиката се чуха още недоволства - по какъв начин къмпингарите се настанявали в частни земи (които постоянно въобще не са обозначени като такива), а при подаден сигнал към полицията униформените трябвало да удостоверяват собствеността, което правело невероятно санкционирането на нарушителите. Дама от Варна пък дълго приказва за " наркомански спринцовки ", " по какъв начин се жъне равнища, цялостна с дамски превръзки " и пр. 

От сектора, както и от неправителствения бранш, който работи " за " природосъобразния туризъм акцентираха значимостта от въвеждането на регулация, оповестиха се " за " това къмпингарите да заплащат такси, които да покриват разноските на локалната власт от сметосъбирането и извозването. Чуха се хрумвания за това да се нанесат на кадастралната карта " точки " за отделяне на подобен вид места за отдих, като общините управляват за спазването на разпоредбите и несъмнено - да получават средства. Беше изработен обзор и на това по какъв начин е в Европа - къде къмпирането е изцяло позволено и противоположното, къде какви правила са въведени и в какви закони са записани. Екологът Андрей Ковачев предложи въвеждането на " териториална винетка " - нещо като " зелен билет ", който се заплаща съгласно времето на престоя, а къмпингуващият (и транспортното му средство, да вземем за пример, се регистрират).

Но на процедура изходните данни за това какъв брой души у нас практикуват природосъобразен туризъм проосто ги няма. Има данни само за това какъв брой са къмпингите в цялата страна, които са категоризирани по Закона за туризма, и е реалност - те са извънредно незадоволително за интереса към този тип отмора - както Клуб Z неведнъж е писал - към 50.

" Този отрасъл се дефинира като проблем. Защо изникна диивото къмпингуване, тъй като след 89-а сегментът беше пометен. 15 милиарда евро са годишните доходи в Германия от къмпинг туризъм - това на вниманието на кметоовете на общините по морето ", уточни и Йордан Ибришимов от Българското кемпер общество.
 

" Свободното къмпиране е част от туризма, няма място в ЗУЧК " - заключи Тома Белев. 

Той напомни, че за всеки един разказан проблем от съперниците на къмпирането има отговор в редица закони - ЗУЧК не преглежда въпросите с отпадъците, нито собствеността - има си закон за собствеността, няма по какъв начин да го регламентирате в разпоредба. Наредбата единствено дава насоки по какъв метод ще се дефинират местата и по какъв начин би трябвало да наподобява един подобен къмпинг. Действат си общите правила на закона за земеделските земи, за предпазените територии и прочие По-добре да забравиим тази разпоредба, в случай че желаеме да насърчаваме къмпирането. Няма да получите наказателните разпореждания в разпоредба, няма да ви даде повече права да глобите някой. Дайте да прилагаме настоящите закони, в случай че имаме проблем с използването - да го решим. Но след като има търсене на една услуга, би трябвало да има и предложение ", уточни Белев.

На финала Лапчев, към чието ръководство постоянно имаше препратки по време на полемиката, очевидно се почувства обиден.

" Ако знаех, че появяването ми тук ще аргументи такава експанзия (каквато нямаше, б..а.), сигурно щях да откажа тази покана. Слушам и си изваждам извод: всичко ни е наред, няма потребност от закони, няма потребност от наредби. Но фактът е, че имаме проблем, моите поданици са ощетени. Целта на този диалог е да се извади тази разпоредба от Министерство на районното развиване и благоустройството и да се написа отначало в Министерство на туризма " - съобщи.

Факт, наредбата отива в отрасловото министерство с концепцията, че свободното къмпиране е част от туристическия сегмент и от цялостна политика за развиването на туризма у нас. Участниците се схванаха да стартират работа през август, дружно с отрасловите министерства, като до края на годината да има текст, който да бъде признат най-малко половин година преди старта на сезон 2024.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР