Появиха се нови информации относно задържаните у нас чужденци, заподозрени

...
Появиха се нови информации относно задържаните у нас чужденци, заподозрени
Коментари Харесай

Родни полицаи и граничари замесени с атентаторите от Истанбул?

Появиха се нови информации по отношение на арестуваните у нас чужденци, обвинени за образуване на атентата в Истанбул. Разследващите в Турция са имали данни, че Амран Абдулрами и Билал Хасан, както и група терористи, имат желанието да осъществят повторени атентати както в Турция, по този начин и в страна от Европейски Съюз.

По информация на Би Ти Ви Амран Абдулрами е вербувал български жител, който има и молдовско поданство, да провежда превоза и връзката с граничните служители на реда и митничари на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Лесово " и Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", тъй че да могат да минават границата с микробуси, като нормално са прекосявали българо-турската граница през нощта при едни и същи чиновници и против възнаграждение от 500 евро.

В микробусите са превозвали облекла, имало е два тайника, единият от тях предопределен за хора, а другият за оръжия.

Групата на Билал Хасан е работила повече от половин година, като е прикривала терористичната си активност, възползвайки се от добре изследван и селекциониран канал от молдовски жители и българи, основан за транспортиране на мигранти от Турция до Сърбия.

Билал Хасан, който е дясна ръка на главната обвинена за атентата Ахлам ал Башир, е провел бягството си от Турция часове след атентата, само че с цел да изчакат чиновниците, с които са работели на границата, са напуснали Турция 2-3 дни по-късно, твърди малкия екран.

През последните пет месеца с трите микробуса е транспортирано оръжие и в двете направления.

" Потвърждавам, че има формирано досъдебно произвеждане от Софийската градска прокуратура в бранш „ Противодействие на тероризма “. Привлечени са пет лица в качеството на обвинени за подкрепяне на разположение, евентуално направило атентата в Истанбул ", съобщи представителят на основния прокурор Сийка Милева.

“Помощта, която му е оказвана, е по-скоро след атентата, като са оказвали логистична и информационна помощ. Извеждат го от територия на Турция за да го опазят от турските управляващи ", добави тя.

Милева отхвърли да даде детайлности, защото това ще заплаши националната сигурност на Република България. Задържани са до 72 часа.

Пред Българска телеграфна агенция Милева уточни, че арестуваните у нас са имали по-скоро логистична активност след осъществяването на атентата. В настояването за задържане на лицата от страна на прокуратурата на Република Турция се съдържат данни от разследващата работа Разузнавателна служба на Турция, а точно че Амран Абдулрами и Билал Хасан и група терористи имат желанието да осъществят повторени атентати, както в Турция, по този начин и в страна от Европейски Съюз.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР