Появи се нов вариант на коронавируса: мутацията, наричана Делта плюс,

...
Появи се нов вариант на коронавируса: мутацията, наричана Делта плюс,
Коментари Харесай

Фактите за Делта плюс: какво се знае за новия вариант на коронавируса


Появи се нов вид на ковид: разновидността, наричана Делта плюс, е тръгнала от Англия и към този момент се популяризира и в други европейски страни. По-опасен ли е този вид? Ето какво се знае дотук.

През последните дни се множат информациите за разпространяването на нов вид на ковид, прочут като Делта плюс. Но какво въобще знаем за него?

По-опасен ли е от Делта?

Вариантът AY.4.2 на, прочут още под името Делта плюс, за пръв път беше регистриран във Англия още през юни тази година. И до през днешния ден този мутирал вид е най-разпространен таман във Англия. Според експертния портал CoV-Lineages до момента Делта плюс е бил диагностициран у 20 000 души. И въобще не е ясно какъв брой от новозаразените са инфектирани с Делта плюс. Британските здравни управляващи считат, че делът им възлиза на към 6% от всички инфектирани.
Редакцията предлага
Делта плюс към този момент се популяризира и в други страни. В Дания са регистрирани 230 случая, в Германия - 280, а в редица други европейски страни числата към този момент са двуцифрени. Извън Европа случаи на болест с Делта плюс има още в Израел, Съединени американски щати, Канада и Япония, само че към този момент числата там са ниски. Възможно е въпреки всичко и в тези страни вирусът да се популяризира повече, в сравнение с демонстрират проучванията.

За новата разновидност не е потвърдено, че е по-опасна от Делта. Но и при нея изключително застрашени са по-възрастните хора, при които болестта протича тежко. Британските здравни служби предизвестяват обаче, че разновидността Делта плюс е с към 10% по-заразен от Делта. За съпоставяне: разновидностите Алфа и Делта бяха с цели 60% по-заразни спрямо.

В Германия профилираният институт „ Роберт Кох “ непрестанно предизвестява, че за сигурна имунна отбрана против Делта разновидността човек би трябвало да се подложи на цялостна имунизация.

Засега без лична писмен знак от гръцката писменост

Новият вид се отличава с две разновидности на спайк-протеина, известни като A222V и Y145H. Именно те са „ отговорни “ за леко нарасналата инфекциозност на Делта плюс. Но тези разновидности на спайк-протеина са известни и от предходни разновидности на ковид.

На фона на всичко това разновидността Делта плюс към този момент не провокира сериозна угриженост у специалистите от Световната здравна организация (СЗО). Затова и AY.4.2 до момента не е получил лична писмен знак от гръцката писменост. Собствено име разновидността би получил едвам тогава, когато СЗО го дефинира като „ обект на угриженост “ или „ обект на интерес “.

*****

Разгледайте и тази фотогалерия от архива ни:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР